Οι παραλίες είναι ελεύθερες για όλους, προειδοποιεί ο Συμπαραστάτης του Πολίτη

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες το έγγραφο που απέστειλε ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου

15
Ιουνίου / 2018

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Έγγραφο με το οποίο αναφέρεται στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, απέστειλε προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Πάργας, Πρέβεζας και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου.

 «Έχω γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών από πολίτες σχετικά με τη μη ελεύθερη πρόσβασή τους σε παραλίες της περιοχής Ηπείρου», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, διατυπώνοντας παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση, επικαλούμενος το Σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο «όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σ’ όλους τους πολίτες».

Το έγγραφο

Εν όψει του θέρους και των διάφορων προβλημάτων που δημιουργούνται την περίοδο αυτή, σε σχέση με την σωστή χρήση των παραλιών, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους.

Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της χώρας που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο όλων αγαθό. Οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές.

Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι προς τους οποίους απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καλούνται με τακτικές αυτοψίες που θα διενεργούν, να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας. Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς και οι κατά τόπους Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού, προς όφελος πρώτιστα του συνόλου των πολιτών. 

Πηγή: ert.gr