Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Κέρκυρας προειδοποιεί ότι θα αντισταθεί στη μεταφορά δεμάτων στη Λευκίμμη

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
11 Ιουνίου 2018 / 08:00

Όταν επιχειρηθεί η μεταφορά, θα είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους συνδημότες μας συντεταγμένα και για όσο διαρκέσει αυτός ο αγώνας, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Κέρκυρας

Η ανακοίνωση

Τέσσερα χρόνια αυτοδιοικητικής θητείας ήδη έχουν περάσει. Χρόνια απραξίας και συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Κέρκυρα. Χρόνια αλλεπάλληλων υποσχέσεων και δεσμεύσεων, που με στόμφο συνοδεύτηκαν από οδικούς χάρτες και ακριβή χρονοδιαγράμματα, αλλά παρόλα αυτά, όλα αθετήθηκαν.
Πλέον και ο πιο εύπιστος δημότης διαπιστώνει ότι υπήρξε μεθόδευση που υπηρετούσε μια σκοπιμότητα, να μετατραπεί η Λευκίμμη σε ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο.
Στην αρχή παρουσίασαν τη χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ως λύση – θυσία,  που δήθεν δεν μπορούσαν να αποφύγουν. Προσπάθησαν μάλιστα να διασκεδάσουν τις εύλογες ανησυχίες μετατρέποντας - στα λόγια - το ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, υποσχόμενοι τη νομιμότητα στα πάντα, από τους ελέγχους και τα συμπληρωματικά έργα έως τη ποιότητα του υπολείμματος κ.ο.κ.

Όμως το ψέμα έχει κοντά πόδια και έρχεται η στιγμή που όλα αποκαλύπτονται. Τώρα πια η δημοτική αρχή παρουσιάζει ξεδιάντροπα το  ΧΥΤΑ Λευκίμμης ως ένα έργο πνοής. Μάλιστα με την αντιδημοκρατική διαδικασία αποφυγής της έκδοσης άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας ακυρώνεται και στην πράξη ο ήδη καταστρατηγημένος και αποτυχημένος ΠΕΣΔΑ και η Λευκίμμη μετατρέπεται σε χωματερή με την απόθεση σύμμεικτων και μη ελεγμένων δεμάτων. Σε 20.000 τόνους υπολογίζονται τα ήδη αποθηκευμένα στο Τεμπλόνι μαζί με τη τετράμηνη καλοκαιρινή παραγωγή. Μετά τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα είναι μια ανεξέλεγκτη χωματερή.
Είναι φανερό, ότι η παρέα της δημοτικής αρχής εκτελεί κυνικά το τελευταίο στάδιο του σχεδίου της, ενος σχεδίου που θα φέρει την υποβάθμιση στη Λευκίμμη, αλλά και στους κατοίκους της, τη καταστολή, τη βία και ενδεχομένως το ματοκύλισμα.

Εδώ αξίζει και μια αναφορά για όσους μπήκαν στο κάδρο των υποστηριχτών των θέσεων του Δημάρχου, είτε επειδή τις πιστεύουν, είτε γιατί έχουν μένος κατά της Λευκίμμης, αλλά και για όσους εκφράζονται ανοιχτά ή απλά αποδέχονται σιωπηρά την εφαρμογή αστυνομικής βίας, καταστολής και  τρομοκρατίας και σχεδιάζουν την έλευση των ΜΑΤ. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά και αυτοί που τις υλοποιούν προφανώς έχουν άλλες προτεραιότητες, μακριά από τις αρχές και τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, σπέρνουν το διχασμό στο νησί μας, στοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα όλου του δημοκρατικού φάσματος, και ακόμα την ίδια την Αστυνομία.

Εμείς πέρα από τις κεντρικές πολιτικές θέσεις και επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες στηρίζουμε, μένουμε σταθεροί στις θέσεις και τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί από τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετέχουμε. Αν δεν κατορθώσουμε να πείσουμε, πιστεύουμε ότι θα έρθει η στιγμή που θα δικαιωθούμε έμπρακτα.

Τέλος δηλώνουμε, ότι με υπογεγραμμένη πλέον από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την  τροποποίηση – «άδεια» προσωρινής εναπόθεσης δεμάτων στη Λευκίμμη, όταν θα επιχειρηθεί η μεταφορά - και πολύ χειρότερα –με βία και καταστολή, εμείς συνεπείς στις αριστερές καταβολές μας θα βρεθούμε δίπλα στους αγωνιζόμενους συνδημότες μας συντεταγμένα και για όσο διαρκέσει αυτός ο αγώνας.