Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Στέφανος Κυπριώτης εξηγεί τους λόγους παραίτησής του από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
07 Ιουνίου 2018 / 13:26

«Με αφορμή την επιλογή της καλλιτεχνικής διευθύντριας, ο κος Δήμαρχος ζήτησε την παραίτηση μου» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανοιχτή επιστολή του

«Με αφορμή την επιλογή της καλλιτεχνικής διευθύντριας, ο κος Δήμαρχος ζήτησε την  παραίτηση μου, αφού ο ίδιος έχει διαφορετικές απόψεις για τη λειτουργία του ΔΣ, τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό και τη δραστηριότητα  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. και επομένως για την επιλογή  του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Ανταποκρινόμενος στο  αίτημα του κου Δημάρχου υπέβαλα την παραίτησή μου την 30/5/2018. Το ίδιο έπραξαν και τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ, ο κος Μάνος Ράπτης και η κα Λιάνα Τσιρίδου,  ενώ δεν υπέβαλλε παραίτηση  ο κος Σταμάτης Απέργης.
 
Ως Πρόεδρος  του ΔΣ, θεωρώ, ότι αφενός ήταν υποχρέωσή μου να διασφαλίσω την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδικασίας πρόσληψης και αφετέρου να υπερασπιστώ τη δημοκρατική λειτουργία και τη βούληση ενός συλλογικού οργάνου.                        
Στο ΔΣ αντιμετωπίσαμε πολύ πιο δύσκολες προκλήσεις και καταφέραμε με συναινέσεις και συνθέσεις απόψεων  να βρούμε λύσεις στα προβλήματα.                     
Το ίδιο πράξαμε και τώρα με την διαδικασία πρόσληψης του καλλιτεχνικού  διευθυντή.
 
Να επισημάνω  ότι η προκήρυξη ήταν δημόσια, δομημένη  με αντικειμενικά κριτήρια, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αξιολόγηση με το σύστημα της μοριοδότησης, έτσι όπως ορίζει ο νόμος, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια των προσλήψεων στο Δημόσιο. Η απόφαση του ΔΣ ήταν ομόφωνη και στηρίχτηκε στα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, που προανέφερα.
 
Να  επισημάνω ακόμη, ότι ως ΔΣ κληθήκαμε σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την διαδικασία  πρόσληψης  του προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή που έγινε το 2012 από το τότε ΔΣ. Μία πράξη που θα μπορούμε να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για την Επιχείρηση, όσο και για τα μέλη του ΔΣ, οι οποίες αποφεύχθηκαν  για άλλους λόγους.
 
Στο ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. προσφέραμε όλοι, ανιδιοτελώς, όλο αυτό το διάστημα. Εστιάσαμε στην εξυγίανση και στη συνέχειά του, επειδή πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ σημαντική δομή πολιτισμού,όχι μόνο για την Κέρκυρα, αλλά και για όλη την Περιφέρεια, που δεν πρέπει να σβήσει. Και τα καταφέραμε.Βέβαια τα προβλήματα  παραμένουν  πολλά και μεγάλα και αφορούν την έλλειψη μόνιμης θεατρικής στέγης, τα προβλήματα του θερινού θεάτρου, την έλλειψη προσωπικού. Η επιχείρηση για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη σε όλα όσα προανέφερα.
 
Τέλος, θα ήθελα  να υπενθυμίσω  ότι οι δημόσιες  θέσεις  δεν είναι, ούτε επισφράγιση κοινωνικής καταξίωσης, ούτε ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης,  ούτε απλά τιμητικές.
Τιμάς, πραγματικά, κάποιον όχι όταν τον επιλέγεις για  μια δημόσια θέση, αλλά όταν του παρέχεις και τα εφόδια να παράξει έργο από τη θέση αυτή.
Στην πολιτική, άλλωστε, για την αποτελεσματικότητά μας, κρινόμαστε όλοι.
 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2015-2017

ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αναδιαρθρώσαμετη διοικητική λειτουργία, έτσι ώστε η Επιχείρηση να λειτουργεί με νομιμότητα και διαφάνεια. Αποκαταστήσαμε τη διαδικασία χρηματοδότησης της Επιχείρησης, η οποία το 2015 αμφισβητήθηκεαπό  τις Ελεγκτικές Αρχές , με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να μείνει 1,5 χρόνο χωρίς καμία επιχορήγηση. Εγκαταστήσαμε το  διπλογραφικό λογιστικό σύστημα  και το σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών,  διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των συναλλαγών στην  οικονομική λειτουργία της Επιχείρησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Το συνολικό ποσό που λάβαμε, ως επιχορήγηση για την τριετία 2015-2017, προέρχεται  από τον Δήμο και είναι 193.000 ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων κατά την προηγούμενη τριετία 2012-2015 ήταν 699.000 ευρώ.  Το 2015 προχωρήσαμε σε  ρύθμιση  παλαιών χρεών της Επιχείρησης προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ συνολικού ποσού 113.000 ευρώ και εξοφλήσαμε  ένα πολύ μεγάλο μέρος του. Το σημερινό οφειλόμενο υπόλοιπο είναι 8.945,37 ευρώ, ενώ το 2017 έκλεισε με υπόλοιπο περίπου 16.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμότης Επιχείρησης.                                                                                                                Επίσης εξοφλήσαμε παλαιά χρέη προς το προσωπικό, τους καλλιτεχνικούς συντελεστές και μέρος των χρεών προς τρίτους.
Προχωρήσαμε σε οικονομικό έλεγχο για το έτος 2014 και τα αποτελέσματα του ελέγχου στάλθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Με την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου από τους Ορκωτούς Λογιστές και για τα έτη 2012-2013,  θα εξορθολογιστούν τα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της Επιχείρησης.
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΑ  ΘΕΑΤΡΑ  ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.
Το ΔΗΠΕΘΕΚ δεν έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από το έτος 2014.                                              
Με την τακτοποίηση των διοικητικών-οικονομικών ζητημάτων και την πρόσληψη Καλλιτεχνικού Διευθυντή, με την συνεργασία μεγάλων Κρατικών Οργανισμών, όπως η συμφωνία με το ΚΘΒΕ για ανταλλαγή παραστάσεων, με την ένταξή μας στο «Δίκτυο των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού» πετύχαμε την επανένταξη του Θεάτρου στα επιχορηγούμενα Περιφερειακά Θέατρα με τριετή προγραμματική σύμβαση 2018-2020 με το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, δρομολογείται η επαφή  και με τα άλλα νησιά του Ιονίου, ώστε να αναδειχθεί ο Περιφερειακός ρόλος του ΔΗΠΕΘΕΚ. Σ΄ αυτόν τον σχεδιασμό θα συμβάλλει ουσιαστικά η Περιφέρεια και με οικονομική υποστήριξη, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΗΠΕΘΕΚ.
 
  
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Κάτω από  αντίξοες οικονομικές συνθήκες και χωρίς να προσθέσουμε νέα χρέηστην Επιχείρηση, παρουσιάσαμε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο. Αξιοποιήσαμε το  καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου , συνεχίσαμε την λειτουργία των Εργαστηρίων, κάναμε μετακλήσεις σημαντικών καλλιτεχνών, συνεργαστήκαμε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Μουσικό-Τεχνών), δώσαμε έμφαση σε κοινωνικέςδράσεις (Ιδρύματα, Φυλακή, Σχολείο Δεύτερης Ευκαρίας, ΚΑΠΗ).Η εξωστρέφεια, ο πλουραλισμός, η  διαφάνεια,  η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, η δυνατότηταέκφρασης σε νέους δημιουργούς, αποτέλεσαν βασικούς άξονες της πολιτικής μας.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Μαζί με την Δημοτική Αρχή αποκαταστήσαμε, πλήρως, το υπαίθριο θέατρο του Μον Ρεπό, που ήταν ερειπωμένο τα τελευταία χρόνια. Παραδίδουμε στους συμπολίτες μας ένα νέο, στην πραγματικότητα, υπαίθριο θέατρο, το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει ξανά το καλοκαίρι.
Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η αποκατάσταση του Θεάτρου «Φοίνικας», που είναι και η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ.Το έργο αυτό επανεντάχθηκε στο νέο ΣΕΣ 2014-2020 και με την ολοκλήρωσή του, ο τόπος θα αποκτήσει μία πολύ σημαντική υποδομή πολιτισμού.
ΕΞΕΥΡΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η προβολή του πολιτισμού μας στο εξωτερικό, η σύγχρονη ευρωπαικήκαλλιτεχνική δημιουργία, η ενίσχυση  της συνεργασίας μας με πολιτιστικούς φορείς στη χώρα μας και στο εξωτερικό, η απόκτηση εμπειριών και τεχνογνωσίας,  είναι βασικοί άξονες της πολιτικής μας. Τα Ευρωπαικά διασυνοριακά προγράμματα δίνουν, με χρηματοδοτήσεις, αυτή την δυνατότητα και ανοίγουν νέες διεθνείς προοπτικές.
Πετύχαμε τη συμμετοχή μας σε δύο προγράμματα, ενώ εκκρεμούν άλλα δύο.                  
Το ΔΗΠΕΘΕΚ συμμετέχει, ως εταίρος, σε δύο ευρωπαικά προγράμματα INTERREG Ελλάδα-Αλβανία και Ελλάδα – Ιταλία, συνολικού προυπολογισμού για το ΔΗΠΕΘΕΚ 300.000 ευρώ, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.Παράλληλα συμμετέχει σε ένα CREATIVEEUROPE και στο Δίκτυο Θεάτρων της Αδριατικής. Η έγκριση των  προγραμμάτων αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη.
                                                                              
Στέφανος Κυπριώτης