Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με Φοίνικα & οικία Γιαλλινά ξεκινά η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Κέρκυρας

ΟΧΕ
07 Ιουνίου 2018 / 11:53
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τα έργα θα είναι τα πρώτα σε μια σειρά άλλων που θα εντάσσονται σταδιακά. «Είμαι βέβαιος» είπε ο Δήμαρχος «πως, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, η Κέρκυρα θα είναι μια άλλη πόλη.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέχρι τέλος του 2018 θα έχουν συμβασιοποιηθεί τα έργα της ανάπλασης του Φοίνικα και της οικίας Γιαλλινά, είπε στην "Ενημέρωση" ο Βασίλης Καββαδίας, αντιδήμαρχος Τουρισμού και επικεφαλής του σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της πόλης της Κέρκυρας. Τα έργα θα είναι τα πρώτα σε μια σειρά άλλων έργων που θα εντάσσονται σταδιακά.
Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η ΟΧΕ είναι μια στρατηγική ανάπτυξης της πόλης με ολιστικό τρόπο και όχι με επιμέρους επεμβασεις. Στόχος είναι η ανάπτυξη αυτή να οδηγήσει σε επιχειρηματικότητα, όχι πάνω στο καθιερωμένο τουριστικό μοντέλο της αναψυχής (ήλιος και θάλασσα), αλλά σε επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του πολιτισμού και της βιωματικής εμπειρίας (ιστορικά σημεία, πολιτιστικές διαδρομές, φεστιβάλ γαστρονομίας κ.λπ.).
Ο Βασίλης Καββαδίας, τόνισε ότι στη διαδικασία σύνταξης της πρότασης της ΟΧΕ (πρωτόγνωρη για την Κέρκυρα)  συμμετείχαν συνολικά 40 φορείς.
 


Η αναπτυξιακή στρατηγική, συνοπτικά, εστιάζει:
- στην ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων και περιόδων που συνθέτουν την ταυτότητα της πόλης .
- Στην αξιοποίηση/ ανάδειξη «νέων» αστικών τοπόσημων μέσα στην Πόλη,
-  στη (σταδιακή) ανάπτυξη ενός νέου τομέα: της δημιουργικής & πολιτιστικής οικονομίας, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
-  στην ανάπτυξη του αστικού / πολιτιστικού τουρισμού, με την αξιοποίηση κυρίως της ιδιαίτερης ταυτότητας, του μνημειακού πλούτου και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
-  στην ολοκληρωμένη διαχείριση (καταρχήν) της πόλης της Κέρκυρας, ως διεθνώς αναγνωρισμένου και με ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα τουριστικού προορισμού.
-  στην ταυτόχρονη προσέλκυση και έξυπνη διαχείριση πολλαπλών ροών επισκεψιμότητας
-  στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με έμφαση στο αστικό περιβάλλον, τη διαχείριση της κυκλοφορίας κλπ.

Όπως ανέλυσε ο Βαγγέλης Πίτσας, διευθυντής Οργάνωσης και Προγραμματισμού του Δήμου Κέρκυρας, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση κινείται πάνω σε πέντε βασικούς άξονες:

Άξονες προτεραιότητας
Ειδικότερα  – σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση έγκρισης - η κατανομή των πόρων στους Άξονες  Προτεραιότητας έχει ως εξής:
Άξονας Προτεραιότητας 1-ΠΕΠ: Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας & των ΤΠΕ (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 3,1 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 2-ΠΕΠ: Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 20,5 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 3-ΠΕΠ: Ενίσχυση υποδομών μεταφορών (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 1,8 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 4-ΠΕΠ: Κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας & των διακρίσεων (ΕΚΤ), με προϋπολογισμό 1,8 εκ. €
Άξονας Προτεραιότητας 5-ΠΕΠ: Τεχνική Βοήθεια (ΕΤΠΑ), με προϋπολογισμό 0,5 εκ. €

Στη φιλοσοφία της ΟΧΕ αναφέρθηκε ο Δήμαρχος,  Κώστας Νικολούζος, τονίζοντας ότι «μια μεγάλη προσπάθεια του Δήμου, περίπου 2 χρόνων, έφτασε σε αίσιο τέλος και βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση έγκρισης της πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος  και η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση από διάφορες πηγές». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι η συνολική εγκεκριμένη δαπάνη των 71.000.000 ευρώ δεν αποτελεί ταβάνι της χρηματοδότησης, καθώς ανάλογα με την πορεία των έργων μπορούν να αναζητηθούν πρόσθετες πηγές. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν στην υπόθεση της ΟΧΕ, καθώς και τους συντονιστές  και τους φορείς που συμμετείχαν στις 3 θεματικές ομάδες που συγκροτήθηκαν  για τις ανάγκες της ΟΧΕ. Πρόκειται για την Ομάδα Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας (με συντονιστή τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κώστα  Τσουμάνη) , Αξιοποίησης Υποδομών Πολιτισμού και Διαχείρισης Πολιτισμικού Κεφαλαίου (με συντονίστρια  την καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Μιράντα Καλδή) και Αστικής Αναζωογόνησης και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (με συντονιστή τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Νίκο Τρίαντο). «Είμαι βέβαιος» κατέληξε ο Δήμαρχος «πως, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, η Κέρκυρα θα είναι μια άλλη πόλη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.