Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ΚΚΕ & η ΚΝΕ για την συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
06 Ιουνίου 2018 / 17:10

Αντίθετοι με την όλη διαδικασία και το αποτέλεσμά της, δηλώνουν το ΚΚΕ και η Νεολαία του σε εκτενή ανακοίνωση που δημοσιεύεται το μεγαλύτερο μέρος της.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρουσιάστηκε την Τρίτη 29/5 από τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, το τελικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την ίδρυση 2 νέων Σχολών (Σχ. Περιβάλλοντος και Σχ. Οικονομικών Επιστημών) και 4 νέων Τμημάτων (Τμ. Τουρισμού στην Κέρκυρα, Τμ. Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι, Τμ. Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και Τμ. Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα). Επίσης, ιδρύεται Κέντρο Ερευνών Ιονίων Νήσων καθώς και Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών σε πόλεις όπου εδρεύουν Τμήματα του ΑΕΙ Ι.Ν., σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα αποφασίσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας. Διαφημίζει ότι γίνεται «πανεπιστημοποίηση» του ΤΕΙ και ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο γίνεται ισχυρό και οι απόφοιτοί του «ανταγωνιστικοί». Ότι θα ωφεληθούν όλοι, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της «τοπικής κοινωνίας».
Οι αλλαγές αυτές καμιά σχέση δεν έχουν με αναβάθμιση των σπουδών και των Ιδρυμάτων. Αποτελούν αναδιαρθρώσεις για την προσαρμογή του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ (Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης) και για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για να ενισχυθεί η κερδοφορία τους, ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της «περιφερειακής ανάπτυξης». Γι' αυτό άλλωστε πολλές από τις αλλαγές είχαν εξαγγελθεί στο «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης που έγινε στην Κέρκυρα τον περασμένο Δεκέμβρη. 
Είναι χαρακτηριστική η δημιουργία Τμήματος Τουρισμού που θα συμβάλει στην «δίκαιη ανάπτυξη» της περιοχής με τη «βαριά βιομηχανία» της και με την εκμετάλλευση της απλήρωτης εργασίας μέσω της πρακτικής άσκησης (προγράμματα 2ετούς κατάρτισης κλπ). Η στενή σύνδεση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με την αγορά και δια μέσου της Τοπικής Διοίκησης επιβεβαιώνεται με την ίδρυση τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση και κεφάλαιο τρίβουν τα χέρια τους για τις μπίζνες που θα ανοίξουν με τη συγχώνευση των ιδρυμάτων.
Οι όποιες αντιδράσεις εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα από αστικά κόμματα και κομμάτι της Τοπικής Διοίκησης δεν έμπαιναν στην ουσία του προβλήματος αλλά αντιμετώπιζαν τα ιδρύματα ως «μαγαζιά» και τους φοιτητές - σπουδαστές ως «πελάτες». Το Υπουργείο με την πρότασή του ικανοποίησε αυτές τις απαιτήσεις.
Στα παραπάνω συμφωνούν η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι διοικήσεις και των δύο Ιδρυμάτων και η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι - Περιφέρεια). Τρίβουν τα χέρια τους για τις νέες μπίζνες που θα ανοίξουν μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο. 
Η «ανάπτυξή» τους είναι νέο χτύπημα στις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους. Αυτοί που σίγουρα θα επωφεληθούν από τις αλλαγές είναι οι καπιταλιστές. Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι της περιοχής θα ψαρεύουν φτηνούς πρακτικάριους από τα τμήματα, θα επεκταθεί η μαύρη εργασία των νέων μέσω της μαθητείας στα διετή προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν. Οι Τέχνες και οι αντίστοιχες σχολές δένονται στο άρμα του Τουρισμού, τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα έρχονται να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις. "Ανταγωνιστικός" απόφοιτος για τις επιχειρήσεις είναι αυτός που είναι φτηνός εργαζόμενος, προσαρμόσιμος και ευέλικτος, αυτός που σκέφτεται για λογαριασμό της εταιρείας και όχι για τα δικαιώματά του. Ανταγωνιστικό τμήμα είναι αυτό που έχει πρόγραμμα σπουδών στα μέτρα της αγοράς, που «πουλάει», που προσελκύει χρηματοδοτήσεις και χορηγούς. 
Επίσης, με τις αλλαγές στην ουσία όχι μόνο δεν "ανωτατοποιούνται" τα ΤΕΙ όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση, αλλά η κατηγοριοποίηση αποφοίτων και τμημάτων διευρύνεται. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν απόφοιτοι Τουρισμού από ΑΕΙ, από τα εναπομείναντα ΤΕΙ και από διετή προγράμματα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Επιπλέον, θα υπάρχουν οι απόφοιτοι όλων των ΤΕΙ που απορροφώνται, οι οποίοι θα επιλέξουν “οικειοθελώς” τι πτυχίο θα αποκτήσουν (ΑΕΙ ή ΤΕΙ)! Αυτή η κατηγοριοποίηση ωφελεί τους επιχειρηματίες για να μπορούν να διαλέγουν εργαζόμενους με κατάλληλες δεξιότητες από ευρεία γκάμα αποφοίτων και όχι από αποφοίτους που έχουν όλοι ολοκληρωμένες σπουδές και ίδια δικαιώματα.
Να μην τσιμπήσει κανείς! Από το 2001 τα ΤΕΙ έχουν ζήσει 2 «ανωτατοποιήσεις» και 2 σχέδια «Αθηνά» και τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο… Καμιά «ανωτατοποίηση» δεν έφερε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των τμημάτων με μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια. Καμιά συγχώνευση ή απορρόφηση δε μείωσε το κόστος σπουδών, δεν ενίσχυσε τη φοιτητική μέριμνα, δεν κατάργησε τη λειτουργία των ιδρυμάτων με επιχειρηματικά κριτήρια.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί και μπαίνει μπροστά για να διεκδικηθούν οι ουσιαστικοί όροι που απαιτούνται για να υπάρξει αναβάθμιση και ποιότητα στις σπουδές:
Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Κατάργηση των κατηγοριών πτυχίων, τμημάτων και αποφοίτων.
Ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές.
Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά. Να καταργηθούν τώρα τα δίδακτρα οποιασδήποτε μορφής στις μεταπτυχιακές σπουδές.
Κρατική χρηματοδότηση για ουσιαστική ενίσχυση σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό, για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Ιδρυμάτων.
Πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε αναβαθμισμένες σπουδές πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν οι φοιτητές. Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, εστίες, λέσχες και βιβλιοθήκες παντού και για όλους τους φοιτητές.
Δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε ο καθένας με δικαιώματα (συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων).
Αναβαθμισμένη έρευνα και ερευνητικές υποδομές στην υπηρεσία της εξέλιξης των επιστημών και των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».