Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σκουπίδια είναι το μείζον, αλλά μην μένουν κι όλα τα άλλα στο νεκρό!

Γιώργος Ζούμπος
04 Ιουνίου 2018 / 07:14

Εδώ μένει κόσμος: Οξύνεται η κατάσταση στην Παλιά Πόλη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι πλέον σε αδιέξοδο. Η αναβλητικότητα- έως αδιαφορία- τρισήμιση χρόνων έδωσε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και – όπως και πάλι αναμένονταν-επιχειρείται με έμμεσο ή και άμεσο ακόμα τρόπο να μετατεθούν οι ευθύνες στους κατοίκους. Στο μεταξύ, με το πέρασμα των ωρών (όχι καν των ημερών) η γεωμορφολογία του νησιού αλλάζει καθώς οι όγκοι των σκουπιδιών αυξάνονται και σε ύψος και καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση. Τυπικό παράδειγμα ως την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, τουλάχιστον,  η κατάσταση στη Σπιανάδα. Να μην αναφερθούμε σε σημεία εκτός κέντρου.

Τραπεζοκαθίσματα

Όμως τα σκουπίδια είναι μεν το βασικότερο πρόβλημα του νησιού τη στιγμή αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα προβλήματα πρέπει να μένουν στο νεκρό όπως γίνεται τώρα.
Έτσι, το επεισόδιο με κατάσχεση εμπορευμάτων και προσπάθεια αφαίρεσης τραπεζοκαθισμάτων,  που έγινε προ ημερών στην Παλιά Πόλη, προαναγγέλει την κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί μέσα στο καλοκαίρι μεταξύ επαγγελματιών και κατοίκων από τη μία πλευρά και δημοτικού μηχανισμού (αν και όπως υπάρχει) από την άλλη.

Ο Κανονισμός Παλιάς Πόλης

Εδώ υπάρχει εγκληματική αδιαφορία. Από τον Οκτώβρη, προσωπικά  ο Δήμαρχος υποσχέθηκε τη δημιουργία και λειτουργία επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί από μηδενική βάση το θέμα του «Κανονισμού της Παλιάς Πόλης». Δυστυχώς, ενώ οι εκπρόσωποι κατοίκων και καταστηματαρχών ορίστηκαν περίπου ένα μήνα μετά, η επιτροπή ουδέποτε λειτούργησε.

Φαίνεται ότι  όπως και στην περίπτωση του Τεμπλονιού απλά η Δημοτική Αρχή θέλησε να εκτονώσει την κατάσταση και να κερδίσει χρόνο. Όμως ο  χρόνος κερδήθηκε και το πρόβλημα όχι απλά παραμένει αλλά εμφανώς οξύνεται καθημερινά με τις ενέργειες Δήμου και Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η πόλη αδυνατεί να λειτουργήσει ομαλά και ουδείς δημοτικός άρχων, από όλες τις πλευρές, ενδιαφέρεται ουσιαστικά. Ευχές εκφράζονται σποραδικά, αλλά ως εκεί.

Πιστεύουμε ότι έχουν απόλυτο δίκιο οι καταστηματάρχες όταν λένε ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε όραμα, ούτε πρόγραμμα για την Παλιά Πόλη, ενώ υπάρχουν γραφειοκρατικά μέτρα και αόριστες και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις που χειροτερεύουν την κατάσταση.

Από την έντυπη έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ της 30/5/2018