Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ι. Αϊβατίδης: Δικαίωμα και υποχρέωσή μου η παρουσία στην εκδήλωση κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Ιωάννης Αϊβατίδης
03 Ιουνίου 2018 / 20:47

Εξηγήσεις του βουλευτή Κέρκυρας της Χ.Α για την παρουσία του στη συναυλία-συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Το δελτίο τύπου του βουλευτή Ι. Αϊβατίδη

Το Σάββατο 2/6/2018, στην Λευκίμμη, διοργανώθηκε μαζική δημόσια συγκέντρωση, με ομιλίες και μουσική συναυλία, από τον σύλλογο «ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ», προκειμένου να διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση πως σύσσωμος ο λαός της Λευκίμμης, αντιτίθεται στην παράνομη απόφαση της κεντρικής Κυβέρνησης, να λειτουργήσει Χ.Υ.Τ.Α./Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή.

Η παρουσία μου, στην  ακομμάτιστη (με μοναδική «παραφωνία» την παρεκτροπή ενός πολιτευτή του Κ.Κ.Ε. που μάλιστα αποδοκιμάστηκε) και με ανοικτή πρόσκληση αυτή εκδήλωση, ήταν δικαίωμα και συγχρόνως υποχρέωσή μου, ως συνειδητοποιημένου ενεργού πολίτη, μόνιμου κατοίκου του νησιού, κατά τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια. Είχε όμως να κάνει και με την παλαιά ιδιότητά μου, αυτή του ιατροδικαστή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου υπηρέτησα επί δύο σχεδόν δεκαετίες.

Διά της παρουσίας μου κατέστησα σαφές, πως αναγνωρίζω ως δίκαιο τον αγώνα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Λευκίμμης και εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου. Λόγω της ιδιότητάς μου ως ιατρού, αλλά και ιατροδικαστή, συμβολικά, θέλησα αντιστοίχως, να αναδείξω δύο μείζονα ζητήματα. Αφενός μεν, τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που ενέχει ενδεχόμενη λειτουργία του παράνομου Χ.Υ.Τ.Α./Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή (ανάλογο του πολύπαθου Τεμπλονίου), αφετέρου δε την αντίθεσή μου στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των κατοίκων, με πολιτικά υποβολιμαίες και κατόπιν αφόρητης πίεσης αντιδικονομικές ενέργειες, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τελεσθέντα αδικήματα σχετιζόμενα με τον καταδικαστέο και προβοκατόρικο φρονώ, πρόσφατο, γνωστό εμπρησμό των εγκαταστάσεων, διά των οποίων στοχοποιούνται αδίκως και αδιακρίτως πολίτες.

Συγχαίρω τους διοργανωτές και το πλήθος κόσμου που συμμετείχε στην εκδήλωση, για την δυναμική, κόσμια και αξιοπρεπή στάση και συμπεριφορά που επέδειξε και εύχομαι δικαίωση στον αγώνα τους, που είναι αγώνας επιβίωσης. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα και παρά τον διαχρονικό αντιδεοντολογικό αποκλεισμό μου ως βουλευτή Κέρκυρας από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν για το ζωτικής σημασίας για το νησί μας ζήτημα, θα ήθελα να τονίσω εμφαντικά πως ως βουλευτής, είχα προτείνει συγκεκριμμένη λύση, ήδη από το 2016 (οράτε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνη που υποσχέθηκε να επισκεφθεί Τεμπλόνι και Λευκίμμη, πλην όμως, αμέσως μετά, περιέργως, παύθηκε από την κυβερνητική αυτή θέση: α. ΒΙΝΤΕΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ https://youtu.be/9ti3EgzGhZY β. ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9777909.pdf ). Όμως, η προσπάθειά μου αυτή δυστυχώς προσέκρουσε στις ιδεοληψίες της κυβέρνησης με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε σήμερα περιέλθει, βαρύνει αποκλειστικά, από κοινού, την κεντρική Κυβέρνηση και τις τοπικές αυτοδιοικητικές Αρχές, που φαίνεται πως εσχάτως, ελπίζω ακούσια, μετέρχονται το επικινδυνότερο των μέσων, αφού σπέρνουν διχόνοια μεταξύ των Κερκυραίων και εκβιάζουν καταστάσεις, καλλιεργώντας αρνητικό κλίμα εναντίον των κατοίκων της Λευκίμμης, προσάπτοντάς τους, μεταξύ άλλων, εμμέσως πλην σαφώς, άκρατο τοπικισμό.

Επενδύουν σε μία ψευδεπίγραφη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των Κερκυραίων πολιτών διαφόρων περιοχών, προβαίνουν σε καταδικαστέες δημόσιες δηλώσεις που ευνοούν εντάσεις και αντιδράσεις με άγνωστες και προδήλως δυσμενείς συνέπειες, ώστε να καλύψουν την πολιτική αβελτηρία και απραξία τους και να δικαιολογήσουν την ακατάσχετη υποσχεσιολογία του παρελθόντος. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη, προκειμένου το πρόβλημα να επιλυθεί οριστικά.  Δηλώνω πως παραμένω ανοικτός σε οιαδήποτε πρόσκληση, με μόνη προϋπόθεση τη συμμετοχή, όλων των συλλόγων Τεμπλονίου και Λευκίμμης, για διεξαγωγή σοβαρής συζήτησης, με σκοπό την εξεύρεση λύσης, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, ούτως ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και φυσικά να προστατευθεί το τουριστικό προϊόν για το νησί μας, στην κρίσιμη, από οικονομικής άποψης, χρονική περίοδο που διάγουμε.