Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιατροχειρουργική Εταιρεία:«Οι Αρχές αλλά και οι πολίτες ας συναισθανθούν την ευθύνη τους»

σκουπίδια
03 Ιουνίου 2018 / 09:59

Είναι τραγικό στον 21ο αιώνα, ύστερα από σκληρούς αγώνες για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών & των παιδιών μας, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας

Η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας επανερχόμενη πάλι στο θέμα των σκουπιδιών, εκφράζει τη λύπη της και την απογοήτευσή της προς κάθε αρμόδιο για το πολύ σοβαρό πρόβλημα της διαχείρησης τους, που ταλανίζει το νησί μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία και γενικότερα τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα αυτού του τόπου, της Κέρκυράς μας.
Είναι τραγικό σ’ ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη μας να αποτελούν ‘αξιοθέατο’  για φωτογράφηση οι τεράστιοι όγκοι των σκουπιδιών που κατακλύζουν το νησί μας από τη μία άκρη στην άλλη, με κυρίαρχο στο ‘τοπίο’ τα ‘ευτυχισμένα ποντίκια’, τις γάτες, τα κουνούπια, τις μυίγες, αλλά και την αβάστακτη δυσοσμία!!!
Είναι τραγικό σήμερα, τον 21ο αιώνα, ύστερα από σκληρούς αγώνες στο παρελθόν για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας,  να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, των παιδιών μας!!!
Είναι τραγικό να ετοιμάζονται να κλείνουν σχολεία της πόλης και της υπαίθρου, λόγω του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!!!
Είναι τραγικό να μην υπάρχει καμία....μα καμία ευαισθησία, καμία αισθητική, κανένα αίσθημα ντροπής και ευθύνης από όλους τους φορείς που ‘διαχειρίζονται’ το θέμα!
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θάψει ένα ολόκληρο νησί μέσα στη βρωμιά, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί την υγεία μας, το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει!!!
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κατακρεουργεί αυτό τον τόπο και να τον δυσφημεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης!!! Ούτε στις υπανάπτυκτες  χώρες δεν συμβαίνουν όλα αυτά!!!
Η  ΙΧΕΚ κάνει έκληση προς κάθε αρμόδιο να σταματήσει εδώ και τώρα το κακό (μόνο που η ζημιά έχει γίνει ακόμη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!). Ο Μέγας Ναπολέων είχε πει ότι τα συλλογικά εγκλήματα δεν ενοχοποιούν κανένα!!!
Κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα μεγαλώνει και γίνεται βρόγχος που θα μας πνίξει και θα είναι πια αργά.

Αλλά εκτός από τις αρχές του τόπου, ας συναισθανθούμε όλοι την ευθύνη μας, όχι μόνο για τούτη τη γενιά, αλλά για τις επόμενες γενιές, για το νησί μας, για την πατρίδα μας γενικότερα, γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι ως πολίτες για τον όγκο των σκουπιδιών  που καθημερινά παράγουμε από την κατανάλωση, τη μη σωστή διαχείρησή τους, το πέταγμά τους στους δρόμους ή σε ‘αυτοσχέδιες χωματερές’, που λόγω του προβλήματος ρυπαίνουν το περιβάλλον και το οδηγούν μια ώρα ενωρίτερα στην καταστροφή!!!
Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη μας και ας είναι η τελευταία φορά που ο τόπος μας ζει αυτή την ντροπή και αυτή την καταστροφή, αυτή την εγκληματική αδιαφορία!!!
Ν’ αγαπάς την ευθύνη, έλεγε ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Ν. Καζαντζάκης, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω!!!
                                                     Για το Δ.Σ
                                              Η Πρόεδρος της ΙΧΕΚ
                                        Δρ Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή
                                              Παιδίατρος- Ιστορικός