Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ο Δήμος Κέρκυρας απέτυχε στη διαχείριση των απορριμμάτων (video)

Παξοί
02 Ιουνίου 2018 / 17:12
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης άσκησαν κριτική στο Δήμο Κέρκυρας για τους χειρισμούς του, που συμπαρασύρουν και το νησί των Παξών

ΠΑΞΟΙ. «Το πρόβλημα στην Κέρκυρα και στους Παξούς, δεν οφείλεται στο σχεδιασμό του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αλλά στην αποτυχία υλοποίησής του από τον Δήμο Κέρκυρας και ειδικότερα τον Σύνδεσμο Διαχείρισης (ΣΥΔΙΣΑ),» είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος.
Το περιφερειακό συμβούλιο που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στους Παξούς, συζήτησε σήμερα εκτενώς για την κρίση των απορριμμάτων που βιώνει η Κέρκυρα και που παρασύρει το νησί των Παξών, τα οποίο είχε συσσωρεύσει σκουπίδια ενός περίπου έτους, αφού βάσει του νόμου τα απορρίμματα θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφέρονται στην Κέρκυρα.
Ο Θ. Γαλιατσάτος, απαντώντας  στην τοποθέτηση του Δημάρχου Παξών Σπύρου Βλαχόπουλου,  είπε μάλιστα ότι αν ο Δήμος Παξών θεωρήσει ότι ο παρών σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τότε υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήματός για αναθεώρησή του, διαδικασία ή οποία πάντως δεν μπορεί να γίνει πριν το 2019 και κατόπιν εκπόνησης μελέτης. «Οι σχεδιασμοί δεν είναι δόγματα, μπορούν να αλλάζουν όταν δημιουργούνται προβλήματα και όταν μερικές φορές αποτυγχάνουν», τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.



Ο βουλευτής Παυλίδης

Ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση δήλωσε μεταξύ άλλων «Δυστυχώς οι αστοχίες, οι αβλεψίες, οι καθυστερήσεις, τα αδιέξοδα που γεννιούνται στην Κέρκυρα, επηρρεάζουν και τη διαχείριση σε ένα νησί που δεν έχει λόγο, ούτε είναι μέρος του προβλήματος. Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση απαράδεκτη, αλλά οι θεσμικοί όροι του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι δεσμευτικοί και με αυτήν την έννοια δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ούτε plan B, για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το νησί των Παξών. Ξέρει και ο Δήμαρχος κ. Βλαχόπουλος και ο αντιδήμαρχος κ. Λέκκας, ότι έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών μηπως δοθεί μια έκτακτη λύση με την απέναντι ηπειρωτική ακτή αλλά προσκρούει στις δεσμεύσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού και δυστυχώς ταλαιπωρείται ένα νησί χωρίς να φταίει σε τίποτα».   

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.