Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τη συνδρομή της ΚΕΔΕ ζητά η Μερόπη Υδραίου για την αντιμετώπιση της κρίσης των απορριμμάτων

σκουπίδια
01 Ιουνίου 2018 / 14:04

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργο Πατούλη

Η επιστολή της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κερκυραίων Δήμος"

Κέρκυρα, 01.06.2018
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, μετά και την πρόσφατη επικοινωνία μας κατά την οποία σας ενημέρωσα ενδελεχώς για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το νησί της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων νησιών με την διαχείριση των απορριμμάτων, σας αποστέλλω και επιστολή – έκκληση πλέον – για την όποια δυνατή βοήθεια μπορείτε να προσφέρετε ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, καθώς θεωρώ δεδομένη την ευαισθησία σας σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Ειδικότερα, χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων έχουν κατακλείσει τους δρόμους της Κέρκυρας επί ένα περίπου μήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική οικονομία του νησιού και κυρίως την δημόσια υγεία χωρίς μάλιστα να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κανένα υγειονομικό μέτρο. Ο κορεσμός των κυττάρων στον μοναδικό εν λειτουργία μέχρι πρώτινος ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, επιβεβαιώθηκε τόσο στην πράξη με άμεσο αλλά και έμμεσο τρόπο. Η ενδιάμεση διαχείριση δεν λειτουργεί και παρά τις διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία του δεματοποιητή, χθες ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας του μετατέθηκε και πάλι από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας. Συνάμα, η συνεχής άρνηση των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων στις όποιες προτάσεις και προσπάθειες εναλλακτικών λύσεων αναζητήθηκαν από την δημοτική αρχή έχει φέρει τους πολίτες αλλά ακόμη και τους αιρετούς κάθε βαθμού, σε απόγνωση.
Εν τω μεταξύ, σήμερα πληροφορούμαι ότι υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση για εναπόθεση δεμάτων στον μη αδειοδοτημένο και πρόσφατα πυρπολημένο ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Σημειωτέον, ότι μεγάλο μέρος των δημοτών της περιοχής της Λευκίμμης αντιτίθενται εδώ και χρόνια σθεναρά στο ενδεχόμενο λειτουργίας της εν λόγω εγκατάστασης. Θυμίζω ότι το 2008 με τις τότε αποφάσεις κοινωνία και αρχές ήρθαν σε πλήρη σύγκρουση ενώ μέσα και από τον τοπικό σύλλογο «Αλεύχιμον» μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει και σήμερα αποφασισμένο να αποτρέψει με κάθε τρόπο την όποιου είδους εναπόθεση απορριμμάτων στην εγκατάσταση αυτή.
Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ώρες είναι παραπάνω από πιθανό το ενδεχόμενο σύγκρουσης πολιτών με τις αρχές χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τα επακόλουθα των όποιων επιλογών και αποφάσεων έχουν ληφθεί.

Επειδή η κατάσταση θεωρώ ότι έχει ξεφύγει και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, παρακαλώ όπως ενεργήσετε προκειμένου να αποτραπεί με κάθε τρόπο ο ορατός πλέον κίνδυνος επεισοδίων. Παράλληλα, σας παρακαλώ θερμά στο μέτρο των δυνατοτήτων σας να παρέμβετε ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, να πιέσετε και να ασκήσετε όλη την επιρροή που διαθέτετε, προκειμένου να εξευρεθεί λύση σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Και τέλος, παρακαλούμε να μας συνδράμετε ως ΚΕΔΕ με όποιο τρόπο έχετε δυνατότητα (υλικοτεχνική και οικονομική συνδρομή)  προκειμένου να επανέλθει το νησί της Κέρκυρας,  των Παξών και των Διαπόντιων Νησιών στην κανονικότητα που αρμόζει σε μια πανέμορφη περιοχή που ζει από τον τουρισμό και που διαθέτει μεγάλο ποσοστό των εσόδων της στον κυβερνητικό κορβανά.

Θεωρώ δεδομένη την βούληση σας να βοηθήσετε το Δήμο της Κέρκυρας (όπως και κάθε άλλο Δήμο της χώρας που θα βρεθεί σε ίδια ανάγκη με μας) και σας παρακαλώ για τις περαιτέρω άμεσες ενέργειες λόγω του επείγοντος της κατάστασης.
Με εκτίμηση,
Μερόπη- Σπυριδούλα Υδραίου, επικεφαλής «Κερκυραίων Δήμος», μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, αντιπρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.