Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δώστε μιαν απάντηση στη μιζέρια και τη βρώμα

editorial
01 Ιουνίου 2018 / 06:07

Χρειάζεται συνεννόηση, τώρα περισσότερο από ποτέ. Το σύνδρομο αυτοκαταστροφής πρέπει να υποχωρήσει. Ποιος λέει πως δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα με τα σκουπίδια;

Ποιος ζήλωσε τη δόξα εκείνου που επιχαίρει πάνω στα ερείπια του όμορφου νησιού; Το μεγαλύτερο των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε, είναι η απώλεια εμπιστοσύνης όλων προς όλους. Κατάσταση, που μπορεί ο καθείς να την τεκμηριώσει, παραθέτοντας τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ. Εύκολη δουλειά, όσο και το καταστροφικό έργο. Η δημιουργία αποδεικνύεται πάντοτε δυσκολότερη υπόθεση.
Έχουν επαναληφθεί πολλάκις οι συσκέψεις για την απόδοση ευθυνών και την απομάκρυνση κάθε οχλούσας δραστηριότητας από 'δω και από 'κει. Ακόμα κι αν η ατζέντα ήταν αρχικώς άλλη, ευκολότερη ήταν η μετατροπή της αποκλειστικά σε blame game. Τώρα που έχουμε ξεπεράσει, προ πολλού και κατά πολύ, το σημείο ισορροπίας, δεν είναι η ώρα για κάτι τέτοιο. Είναι η ώρα της συνεννόησης. 
Η Κέρκυρα έχει δυο εγκαταστάσεις, που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τη διαχείριση των σκουπιδιών. Λόγω της μακράς κακοδιαχείρισης, γεννήθηκε η κοινωνική αντίθεση σ' αυτήν. Οι λεπτομέρειες του δράματος είναι σε όλους, λίγο ως πολύ, γνωστές. Θα ήταν εξαιρετικό μάθημα δημοκρατίας εάν η δημοτική Αρχή και οι συλλογικότητες σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη, κατ' αρχάς, καθίσουν σήμερα γύρω από ένα τραπέζι για να εξετάσουν από κοινού και σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και πλήρους δημοσιότητας όλες τις δυνατότητες διεξόδου και επείγουσας έναρξης της αποκομιδής και διαχείρισης. Με το μερίδιο ευθύνης, που αντικειμενικά βαρύνει τον καθένα. Δίχως δεύτερες σκέψεις.
Να δώσουν απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται καλύτερα με την καταστολή. Σ' εκείνους, που ενώ διαχειρίστηκαν με ολέθριο τρόπο την υπόθεση, ποντάρουν στη λήθη ώστε να εμφανιστούν ακόμα και ως τιμητές της υπόθεσης. Απάντηση σε όποιον διατείνεται ότι η Κέρκυρα είναι ένας όμορφος τόπος αλλά κατοικείται από ανθρώπους που δεν τους αξίζει και σε όποιον πιστεύει ότι πρέπει να πιάσεις πάτο για να σκεφτείς να σηκωθείς. Σε αναμονή μιας απάντησης. Ειλικρινούς, με μαγκιά και ήθος!