Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το απροσπέλαστον και το καλλωπιστικόν

Γιώργος Καρύδης
29 Μαΐου 2018 / 16:57

Σε ομηρεία το νησί εξαιτίας της εξάπλωσης της κοινωνικής και πολιτικής δυσπλασίας που δεν προλήφθηκε. Αντίθετα ενθαρρύνθηκε και διαχύθηκε. Η ξεδιάντροπη ψηφοθηρία και το χάιδεμα των αυτιών αξιοποιήθηκαν δεόντως από τους επιτήδειους.

Σωματειακές παρέες με στοιχεία ψυχονευρωτικής υφής απέκτησαν αναπάντεχη ισχύ. Αναδείχθηκαν σε κορυφαίους ρυθμιστές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Προνομιούχοι συνομιλητές κάθε μορφής εξουσίας. Πέτυχαν ν’ αποσπούν τις υποσχέσεις που επιδιώκουν. 
Εκπρόσωποι συλλογικοτήτων με μηδαμινή κοινωνική αποδοχή, καθορίζουν την τύχη των πολλών. Διαχρονικά οι ίδιοι. Λίγοι και καλοί. Απολαμβάνοντας αδιάλειπτη δημοσιότητα και προβολή. Με επώαση του ναρκισσισμού, του σαδισμού και του αυταρχισμού. 
Οι αυθαιρεσίες, οι αυτοδικίες, οι φθορές και οι καταστροφές ανέγγιχτες. 
Η αντίθετη άποψη και η κριτική κατακεραυνωμένες. Η κοινωνική πλειοψηφία, απλός θεατής. 
Οι συγκυριακοί υποστηρικτές, πολιτικοί φίλοι. Μετά εχθροί. 
Μασκαράτα κινηματισμού. Πολιτικοφανής παρωδία. Θεατρικές κινητοποιήσεις. Εμπρησμός των πάντων. 
Υπεύθυνοι για ό, τι κακό προκληθεί, όσοι διαφωνούν. Αυτοί που τολμούν να διατυπώσουν αντίθετη πρόταση, τυγχάνουν υπόδικοι. 
Κοινωνική παθολογία βασισμένη στον τρόμο, στην απειλή, στη βία και στην καταστροφή. 
Δεν θα πέσει ούτε τρίχα! Απαγορεύεται ! 
Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια! 
Μην τολμήσετε να πλησιάσετε, θα το μετανιώσετε! Θα χυθεί αίμα! Όλες οι μελέτες είναι λάθος! Όλοι οι έλεγχοι είναι στημένοι! 
Δεν μας απασχολεί, τι λένε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Στα παλιά μας τα παπούτσια οι Αποφάσεις που επιβάλλουν το αντίθετο! 
Οφείλουν όλοι ν΄ αποδεχτούν μόνο αυτά που ισχυριζόμαστε εμείς. Τίποτε άλλο! 
Στο κάτω-κάτω, μας το υποσχεθήκατε! Επομένως είστε υποχρεωμένοι ν΄ αφήσετε τον τόπο να καταστραφεί, αφού εμείς γι αυτό, σας ψηφίσαμε! 
Τώρα θα ψηφίσουμε άλλους, που μας υπόσχονται τα ίδια. Αν τυχόν τολμήσουν ν΄ αλλάξουν άποψη θα τους περιποιηθούμε κι αυτούς δεόντως. Γιατί κι μείς είμαστε ιδεολόγοι! Έχουμε το αλάθητο, ξέρουμε το σωστό! 
Ο καλλωπισμός του περιβάλλοντος απαγορεύει την είσοδο και την παραμονή. 
Το δίκιο είναι πάντα με το μέρος μας! Γι αυτό κι όταν κλειδώνουμε την πόρτα δεν μας πειράζει κανείς! 
Δεν μας ενδιαφέρει τι θα υποστεί ο τόπος! Αυτό είναι πρόβλημά σας! Η βρώμα, η δυσωδία, η σαπίλα και η αρρώστια ας μας πνίξουν όλους, αφού δεν υποκύπτετε σε ό, τι αξιώνουμε! 
Ένα αλλόκοτο σκηνικό πλαισιωμένο από τεράστια κροκοδείλια δάκρυα παραγόντων και παραγοντίσκων που ‘’δακρύζουν’’- τρίβοντας τα χέρια τους- για την κατάσταση που βιώνει ο τόπος. Κι ας έχουν τεράστια ευθύνη γι αυτή. Κυρίως γιατί συνέβαλαν στην πρόκληση της τοπικής κακουχίας. 
Το χειρότερο δυστύχημα όμως είναι ότι η πάθηση έγινε ρουτίνα. Έχουν προκληθεί μεταστάσεις. Θεραπεία δυστυχώς δεν φαίνεται ορατή! Το φάρμακο δεν έχει βρεθεί ακόμα!