Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΕΦΕΤ βγαίνει… παγανιά σε Ήπειρο - νησιά Ιονίου για τη φέτα!

Γιάννενα
25 Μαΐου 2018 / 09:35

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Mε εντατικούς ελέγχους στα Γιάννενα, στα παράλια της Ηπείρου (Πάργα, Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πρέβεζα) αλλά και σε Κέρκυρα, Λευκάδα και Παξούς που ανήκουν στη δικαιοδοσία της η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ θα επιχειρήσει να προστατεύσει την… τιμή και υπόληψη της παραδοσιακής φέτας ...

... έναντι των λευκών τυριών που συχνά οικειοποιούνται το όνομά της, αλλά και να διαπιστώσει αν το σερβίρισμα του ελαιόλαδου γίνεται όπως επιτάσσει η νέα νομοθεσία.
Βέβαια, στην περιοχή μας, όπου οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι, δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα αναφορικά με τη φέτα, όπως έκανε γνωστό χθες ο Περιφερειακός Διευθυντής ΕΦΕΤ Ηπείρου Μιλτιάδης Ζήκος, ωστόσο, όπως είπε, οι έλεγχοι θα γίνουν κανονικά σύμφωνα με την παραγγελία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Διευθυντής ΕΦΕΤ
«Η φέτα, το εθνικό μας προϊόν, δέχεται πολύ μεγάλη πίεση και χρειάζεται στήριξη, όπως χρειάζονται στήριξη και οι παραγωγοί της. Για το λόγο αυτό ξεκινάμε ελέγχους άμεσα τόσο στα Γιάννενα όσο και στα παράλια αλλά και στα νησιά του Ιονίου που ανήκουν στη δικαιοδοσία μας», τόνισε χθες ο Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου του ΕΦΕΤ, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι οι έλεγχοι θα γίνουν όχι μόνο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αλλά και από κλιμάκια άλλων φορέων που θα συντονίζει ο ΕΦΕΤ, όπως της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και της Διεύθυνσης Εμπορίου. 
Οι έλεγχοι θα αφορούν κυρίως σε μεγάλα καταστήματα εστίασης και τροφίμων και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται θα είναι ανάλογες με το τζίρο τους, όπως ανέφερε ο κ. Ζήκος. Ωστόσο, τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα που διαθέτει ο ΕΦΕΤ είναι περιορισμένα, με τον Διευθυντή του να κάνει γνωστό πως για τις συγκεκριμένες δράσεις το υπουργείο έχει υποσχεθεί πως θα διαθέσει έξτρα κονδύλια. 
Φέτα και ελαιόλαδο
Σε πρώτη φάση και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΑΑΤ, οι έλεγχοι θα έχουν ως επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δύο εθνικά προϊόντα, στο τυρί φέτα και στο ελαιόλαδο.
Όσον αφορά στη φέτα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ έχουν παρατηρηθεί αθέμιτες πρακτικές διάθεσης λευκού τυριού άλμης με τη δική της ονομασία, που εστιάζονται κατά βάση στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ξενοδοχεία, κλπ).
Αναφορικά, δε, με το ελαιόλαδο, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη, θα πρέπει να διατίθεται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης στον τελικό καταναλωτή αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να φέρουν όλες τις απαιτούμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ