Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέλει Λιμενικό Ταμείο στην Παμβώτιδα, ο Δήμος

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
23 Μαΐου 2018 / 07:32

Πρώτη επιδίωξη τη λειτουργία υδατοδρομίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιδίωξη μιας συμφωνίας για να μπουν τα Γιάννενα ξανά στον χάρτη των υδροπλάνων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Τις τύχες της Παμβώτιδας στα… χέρια του επιδιώκει να πάρει ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, διαπιστώνοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να «ξεκολλήσουν» διαδικαστικά ζητήματα και γραφειοκρατικά προβλήματα, που μπλοκάρουν πολλές δραστηριότητες.
Με πρώτη και καλύτερη, βέβαια, τη λειτουργία υδατοδρομίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιδίωξη μιας συμφωνίας για να μπουν τα Γιάννενα ξανά στον χάρτη των υδροπλάνων.
Το θέμα του Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης του αντιδημάρχου Νίκου Γκόλα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χθες στην Αθήνα, με τις ανακοινώσεις για την εξέλιξη της συνάντησης να αναμένονται σήμερα.
Η συνάντηση αυτή ήρθε σε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών, που χρονολογούνται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, με τη δημοτική αρχή να θέτει το θέμα ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στα Γιάννενα τον περασμένο Οκτώβριο, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να δράσουμε συλλογικά, όχι μόνο για να μη χαθεί η ζωντανή ιστορία των Ιωαννίνων, αλλά και για να μπορέσουμε να “χτίσουμε” γύρω από την Παμβώτιδα αναπτυξιακές δράσεις, όπως για παράδειγμα η λειτουργία υδατοδρομίου με την ταυτόχρονη ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, το οποίο θα λύσει σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα».
Αρκετούς μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο κ. Μπέγκας είχε θέσει το ζήτημα και στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ενώ η δημιουργία Λιμναίου Ταμείου, κατ’ αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει για τη διαχείριση τους θαλάσσιου οικοσυστήματος, περιλαμβανόταν και σε επιστολή με τις προτάσεις του δήμου Ιωαννιτών στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος.
Αν και από τις έως τώρα επαφές, ο δήμος Ιωαννιτών δε συνάντησε ευήκοα ώτα, η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να αλλάξει συνομιλητή, με τον κ. Γκόλα να καταφέρνει να κλείσει ραντεβού με τον υπουργό Ναυτιλίας. Η θετική του διάθεση του κ. Κουρουμπλή είναι δεδομένη, ωστόσο το ζητούμενο είναι να μετουσιωθεί σε πράξη.
Η δημιουργία Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου έχει εδώ και καιρό προκριθεί ως η μοναδική δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για τα υδροπλάνα, καθώς ούτε το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ίδρυση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση Αεροδρομίων επί Υδάτινων Επιφανειών», έδινε λύσεις στο επίμαχο ζήτημα του καθορισμού της οριογραμμής.
Με τη δημιουργία Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου θα μπει ένα τέλος στο «πινγκ-πονγκ» για το ποιος έχει την ευθύνη, καθώς θα είναι αυτό που θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης.
Πέρα, βέβαια, από την υπόθεση του υδατοδρομίου, η σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου θεωρείται σημαντική και για άλλους λόγους, όπως αυτοί περιγράφονται σε ειδική μελέτη, την οποία επεξεργάστηκε ο δήμος Ιωαννιτών. Όπως, για παράδειγμα, για τη λιμναία συγκοινωνία, ειδικά σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει από την περιφέρεια Ηπείρου η συζήτηση για την αναβάθμιση των πλωτών μέσων, αλλά και για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής.