Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιες ημέρες ανάπτυξης, μια ωραία ατμόσφαιρα!

Κέρκυρα
22 Μαΐου 2018 / 11:18
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν ήταν χειρότερη από το κυβερνητικό, αναπτυξιακό συνέδριο, η ημερίδα της ΝΔ. Πέραν των καλών προθέσεων της ηγεσίας και των οργανωτικών προσπαθειών του Β. Οικονόμου, ανακυκλώθηκαν από του βήματος οι ίδιες γενικολογίες, που συνήθως διατυπώνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από περίπου τους ίδιους ομιλητές.

Και όπως επίσης είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ομιλητές απευθύνονται στα παριστάμενα κεντρικά στελέχη, ζητώντας τους την ικανοποίηση των «δικαίων αιτημάτων» της τοπικής κοινωνίας. Εκείνοι εάν είναι κυβερνητικοί υπόσχονται ότι «θα τα βάλουν στο ΕΣΠΑ» ενώ εάν -όπως στην προκείμενη περίπτωση- είναι στην αντιπολίτευση αλλά με κάποια δημοσκοπική φόρα, βεβαιώνουν ότι θα τα κάνουν μόλις έλθουν στα πράγματα. Προσθέτουν μάλιστα ότι θα τα έκαναν και πριν εάν δεν τους διέκοπταν οι άλλοι, που οπωσδήποτε είναι χειρότεροι διαχειριστές, ενώ οι συγκεκριμένοι τωρινοί εκτός από κακοί είναι και ιδεοληπτικοί. Γι' αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με την αναπτυξιακή ρητορική του κυριακάτικου συνεδρίου της ΝΔ, σταμάτησε και το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων που ετοίμαζε ο Τρεπεκλής στο Τεμπλόνι. Η μαρίνα στο Καφέ Γυαλί που ετοίμαζε ο Δεσύλλας! Σε γενικές γραμμές η ιδεοληψία είναι ο λόγος που ανεστάλη ο αναπτυξιακός οργασμός της περιόδου Σπύρου στην Περιφέρεια!
Το γεγονός ότι οι διοικητικές προσδοκίες των μέχρι πρότινος διοικούντων σχεδόν εξαντλούνται σ' αυτόν το ρηχό ρεβανσισμό, αποκαλύπτει πως δύσκολα θα ξεφύγει η υπόθεσή μας από την τροχιά, στην οποία κινούνται τα πράγματα, εδώ και μια δεκαετία τώρα.


 
Πέραν των κεκαλυμμένων ρεβανσιστικών τοποθετήσεων και των αδιάφορων άλλων, ξεχώρισαν δυο τοποθετήσεις, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προκάλεσαν πολλαπλές αναφορές, και του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκείνη του μηχανικού Θανάση Μακρή, που ανέβηκε στο βήμα ως εκπρόσωπος του Παραρτήματος εδώ του ΤΕΕ, και του πρ. νομάρχη, Στ. Πουλημένου. Ο πρώτος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους χωροταξικό σχέδιο η Κέρκυρα έτσι ώστε να της επιτραπεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις της, μαζί και τις οχλούσες. Ο κ. Μακρής μάλιστα, με μια κομψή έκφραση είν' αλήθεια, παρατήρησε το απόλυτο μπλοκάρισμα σήμερα των επιμέρους χωροταξικών σχεδίων (σ.σ. πχ. των ολοκληρωμένων περιφερειακών) λόγω του ότι «έπεσε» προσφάτως στο ΣτΕ το Ειδικό εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης νέου όμως μέχρι να συμβεί αυτό δεν είναι μόνον οι νέες τουριστικές επενδύσεις που αργούν αλλά και οι άλλες μελετητικές διαδικασίες που περιμένουν την ολοκλήρωση των εθνικών σχεδίων (σ.σ. με την προσθήκη του Τουρισμού) στα οποία επιβάλλεται να προσαρμόζονται. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην εισήγηση Μακρή στην δική του παρέμβαση, με την αυτονόητη παρατήρηση για την αναγκαιότητα σχεδιασμού όμως η ερμηνεία των περιπετειών του Χωροταξικού του Τουρισμού από την εποχή του Σουφλιά ακόμα, διέλαθε ερμηνειών και παρατηρήσεων.
Η εισήγηση του Στέφανου Πουλημένου υπήρξε η πλέον επίκαιρη και ρηξικέλευθη. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον καμβά των σημερινών εξελίξεων και κυρίως η αποδομητική της αφήγησης «τα είχαμε όλα έτοιμα αλλά τα χάλασε η ιδεοληψία» δεν ακούστηκε εύηχα από το κομματικό ακροατήριο. Δεδομένης μάλιστα της συγκυρίας, ο πρ. νομάρχης και επί σειρά ετών κοινοτάρχης και δήμαρχος στην περιοχή του, πρόβαλε την αναγκαιότητα προσωρινής μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κερκύρας υπό την προϋπόθεση ότι κατά την περίοδο αυτή θα οργανωθεί αποδεδειγμένα η εναλλακτική λύση εδώ ενώ βεβαίως θα πρέπει να οργανωθεί και ο Φορέας Διαχείρισης (σ.σ. εννοώντας όχι μόνον ένα δ.σ. και ίσως μια γραμματέα για τα ραντεβού, όπως συμβαίνει από την αρχή μέχρι σήμερα!). Πριν προλάβει να κατεβεί από το βήμα, ο παριστάμενος τομεάρχης περιβάλλοντος της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση Πουλημένου. Αναφέρθηκε μάλιστα επιπόλαια όσον αφορά στο θέμα και ανοίκεια όσον αφορά στον ομιλητή, στις παρατηρήσεις του συγκρίνοντάς τες με τις προεκλογικές τοποθετήσεις της Ρένας Δούρου στην Αττική περί μεγάλων εργοστασίων διαχείρισης. Παρατήρηση που δεν έχει και τόση σχέση με την σημερινή, κερκυραϊκή συγκυρία, υιοθετήθηκε όμως και από τον Κ. Μητσοτάκη στις δηλώσεις του στο Start και αργότερα στην συνολική του παρέμβαση στην ημερίδα.
Κανείς δεν έφυγε σοφότερος από την ημερίδα, όπως άλλωστε προ μηνών και από το αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης. Την Κυριακή, στην ατμόσφαιρα υπήρχε μια χαρά στο πρόσωπο όλων. Ερχόμαστε! Το κοντράστ των συναισθημάτων καιροφυλακτούσε αμέσως μετά την έξοδο από το ξενοδοχείο όταν συνειδητοποιούσε κανείς ότι τους όγκους με τα σκουπίδια αντί να τους φωτογραφίσει μπορούσε και να ανασύρει μια φωτογραφία από το αρχείο για να κάνει τη δουλειά του. Φωτογραφία από πέρσι, από πρόπερσι, πριν από τέσσερα, δέκα, δεκατέσσερα χρόνια κοκ!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.