Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι θέσεις της Ν.Δ. σχετικά με το ζήτημα των απορριμάτων στην Κέρκυρα

διαχείριση απορριμμάτων
21 Μαΐου 2018 / 19:03

Ενημέρωση από την ΝΟΔΕ Κέρκυρας,«προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, αναφορικά με το σχέδιο της Ν.Δ., σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα»

Προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης σχετικά με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα  από την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο συνέδριο "Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης”.

Πρέπει να σας πω ότι η εικόνα την οποία αντίκρισα, ερχόμενος από το αεροδρόμιο, πηγαίνοντας  για μια σύντομη βόλτα στην παλιά πόλη, είναι μια εικόνα η οποία δεν τιμά την Κέρκυρα. Είναι μια εικόνα η οποία έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του τόπου, τη μεγάλη απαράμιλλη ομορφιά του και την ιστορική του καταβολή, ότι είναι ένας τόπος μοναδικός σε ιστορία και σε ομορφιά. Δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά τους τουρίστες, είναι ζήτημα που αφορά και εσάς τους ίδιους. Σε λίγο  θα γίνει πρόβλημα δημόσιας υγείας αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα εδώ στην Κέρκυρα. Έχω ασχοληθεί στην πολιτική μου διαδρομή αρκετά με το ζήτημα των απορριμμάτων, ειδικά με το ζήτημα των απορριμμάτων της Αττικής. Και πρέπει να σας πω ότι η Κέρκυρα είναι εξαίρεση. Είναι εξαίρεση διότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, πριν έρθει αυτή η Κυβέρνηση -και θα εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ- αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα από τη δρομολόγηση καινούργιων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία είναι συμβατά και με τις οδηγίες της Ε.Ε. Και εδώ πήγε να γίνει το ίδιο, διότι -όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα- η προηγούμενη Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τότε δημοτική και περιφερειακή Αρχή, είχε δρομολογήσει στο Τεμπλόνι τη δημιουργία, με συγχρηματοδότηση και με συμμετοχή ιδιωτών, μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, έτσι ώστε τελικά στο χώρο υγειονομικής ταφής να καταλήγουν μόνο τα υπολείμματα και όχι τα απορρίμματα. Διότι σήμερα πια η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που η ανακύκλωση, σε συνδυασμό με την επεξεργασία των οργανικών και σε συνδυασμό βέβαια με τη δημιουργία πρώτης ύλης που μπορεί να κατευθυνθεί σε θερμική επεξεργασία, μας επιτρέπει να θάβουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών απορριμμάτων.
 
Τι έγινε, όμως, στη συνέχεια; Το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλύτερα από μένα. Η σημερινή Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Αναπληρωτής κατήργησε το έργο, με την αγαστή συνεργασία, βέβαια, του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, του περιφερειάρχη και του δημάρχου. Πως το λέγανε; Τρεις κάλπες, μια ψήφο; Να τα αποτελέσματα, λοιπόν. Και αν θυμάμαι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα πήρε 40% και η Ν.Δ. λίγο παραπάνω από 20%. Άλλη μια υπόσχεση ότι τα σκουπίδια με κάποιον μαγικό τρόπο θα εξαφανιστούν, θα εκτοξευθούν στο διάστημα, δεν ξέρω που θα πάνε, αλλά είναι άλλη μια ένδειξη προκλητικής  ανευθυνότητας να ακυρώνεις ένα έργο, χωρίς να έχεις καμία απολύτως εναλλακτική για το τι θα κάνεις με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι το έργο αυτό, όπως είχε σχεδιαστεί, πρέπει να επαναπροκηρυχθεί και τελικά να δρομολογηθεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Κέρκυρα από τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ακόμα πιο σύγχρονης σήμερα, σε σχέση με τα δεδομένα του 2014, μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι γίνεται από τώρα μέχρι να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου προτάσεις και σκέψεις για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα στο μεσοδιάστημα, διότι το πρόβλημα επείγει, όπως ξέρετε. Και πολύ φοβάμαι ότι θα κληθούμε πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις.
 
Να πω μια κουβέντα, γιατί άκουσα μια τέτοια σκέψη και δεν θέλω να την αφήσω ασχολίαστη σχετικά με την επιθυμία -η οποία, από ό,τι καταλαβαίνω, εκφράστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο- για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας. Δεν θεωρώ ότι είναι μια βιώσιμη λύση. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ξέρετε έχω επενδύσει πολύ στο να λέω στους πολίτες την αλήθεια, αλλά το να λέμε ότι θα μεταφέρουμε με μαγικό τρόπο τα απορρίμματα κάπου αλλού, θα τα πάρει κάποιος άλλος, θα μας στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά αυτή η υπόθεση, γιατί απλά δεν μπορούμε σε τοπικό επίπεδο να λύσουμε το πρόβλημα, δεν θεωρώ ότι είναι μια λύση εφικτή. Και δεν θεωρώ επίσης ότι είναι μια λύση, η οποία τελικά είναι σωστή. Πρέπει να βρούμε μια λύση σε τοπικό επίπεδο. Την είχαμε σχεδιάσει, την είχαμε δρομολογήσει και η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάλι το οποίο, δυστυχώς, βλέπουμε. Αλλά είναι πραγματικά τραγικό στην Ελλάδα του 2018 να συζητάμε για ζητήματα τα οποία όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αντιμετωπίσει. Βλέπετε, λοιπόν, τι εμπόδια έχουμε ακόμα όταν μιλάμε για δημόσιες υποδομές για να μπορούμε να συζητήσουμε για πιο προχωρημένες σκέψεις σχετικά με το αναπτυξιακό μας σχέδιο”.