Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Θερμές» ημέρες για το πανεπιστήμιο

Γιάννενα
10 Μαΐου 2018 / 07:23

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Κρίσιμες ως προς την πορεία απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θεωρούνται η σημερινή και η αυριανή ημέρα, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί το τοπίο ως προς το περιθώριο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας.

Με δεδομένο πως ήδη έχουν εκφραστεί παρατηρήσεις από την πλευρά των πρυτανικών αρχών, αλλά και δημόσιες ενστάσεις από σχολές, τμήματα και μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία αναμένεται θυελλώδης, καθώς έχουν διατυπωθεί κατηγορίες ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.
Ακόμη, όμως, πιο σημαντική θεωρείται η αυριανή παρουσία στα Γιάννενα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ο κ. Γαβρόγλου θα συμμετέχει σε εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής, ωστόσο στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και συναντήσεις με στελέχη της εκπαίδευσης. Κάτι που σημαίνει πως θα κληθεί όχι μόνο να καταθέσει τις απόψεις του, αλλά και να διαχειριστεί τις αντιδράσεις.
 
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Μετά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τη Σχολή Καλών Τεχνών, χθες προέκυψε ένα νέο μέτωπο. Με ψήφισμά της, η συνέλευση του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κάνει γνωστό ότι αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει συμβολικά τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του τμήματος για σήμερα Πέμπτη, διακηρύσσοντας την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου.
Το τμήμα συμφωνεί κατ’ αρχήν με την ιδέα της ενοποίησης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο διαφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όπως και με τις συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθούνται για την εφαρμογή του.
«Θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου παρουσιάζει ουσιαστικές αδυναμίες ως προς την επιστημολογική του θεμελίωση και χαρακτηρίζεται σε επιμέρους σημεία του από διατυπώσεις ξένες προς τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και ζητούμενα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της συνέλευσης και εκφράζονται  σοβαρότατες επιφυλάξεις για το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του και τον χαρακτήρα του σχεδιαζόμενου Ινστιτούτου ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, «ο οποίος δε συνάδει με τους σύγχρονους διεθνείς προσανατολισμούς των σχετικών επιστημονικών κλάδων».   Επιπλέον, δηλώνεται ο έντονος προβληματισμός για την προτεινόμενη διάσπαση της Φιλοσοφικής Σχολής.
Εξάλλου, την αντίθεσή της στο προτεινόμενο νομοσχέδιο διατυπώνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση», που πρόσκειται στο ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της, που πρόσφατα είχε διατυπώσει και σε ανακοίνωσή της. Παράλληλα, καλεί τους πανεπιστημιακούς να αντισταθούν σε ένα νομοσχέδιο, που, όπως τονίζει, οδηγεί σε υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων.
 
ΑΔΙΚΙΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Την άμεση ίδρυση και λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με τη μετεξέλιξη του σημερινού τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές και το προσωπικό, που θα στηρίξουν το νέο τμήμα, ζητά, στο μεταξύ, ο δήμος Ηγουμενίτσας.
Σε ψήφισμά του, που κοινοποιείται προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, αναφέρει πως το νομοσχέδιο «διακρίνεται από ασάφειες και αδικίες, δεν αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής  και στην ουσία κάνει αποκλεισμούς, αφού αναπτύσσεται στις τρεις από τις τέσσερις πρωτεύουσες των  νομών της Ηπείρου, με την Ηγουμενίτσα να αποκλείεται, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
«Είναι αδιανόητο να κάνει εγγραφές τη νέα χρονιά το τμήμα του ΤΕΙ, που καταργείται, όπως επίσης, ενώ έχει φοιτητές, να καλούνται οι καθηγητές να κάνουν άμεσα αίτηση μετάταξης, δημιουργώντας έτσι κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό και προκαλώντας τεράστια σύγχυση. Είναι αντιφατικό να ιδρύει στη μία παράγραφο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα το νωρίτερο το 2019-2020  και στην άλλη παράγραφο να καλεί τη σύγκλητο να το ιδρύσει όταν και αφού υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις», αναφέρει.