Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της ΄Δημοσιάνας΄ του Ποταμού

Ποταμός
09 Μαΐου 2018 / 11:01

Μια παράδοση 500 και πλέον ετών...

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η μεγάλη λιτάνευση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας της "Δημοσιάνας" του ιστορικού προαστίου του Ποταμού, αποτελεί την συνέχιση μιας παράδοσης 500 και πλέον ετών. Η αρχή της βρίσκεται στις αρχές του 15ου αιώνος, όταν η φοβερή ανομβρία μάστιζε τους κατοίκους  της περιοχής και των περιχώρων της.

Τότε οι κάτοικοι έστρεψαν τις ελπίδες τους στην βοήθεια της Παναγίας και αποφάσισαν να πάρουν στους ώμους τους το ιερό εικόνισμα της Θεομήτορος της "Δημοσιάνας" και να το μεταφέρουν στην Μονή της Παλαιοκαστρίτσας. Εκεί παρέμειναν μία ολόκληρη εβδομάδα, προσευχόμενοι στην Κυρία των Αγγέλων. Ήδη είχαν υποσχεθεί ότι σε όποιο σημείο της διαδρομής η Παναγία θα υλοποιούσε την επιθυμία τους, εκεί θα έχτιζαν και Ιερό Ναό. Αυτό πραγματοποιήθηκε κατά την επιστροφή και στην περιοχή του Τεμπλονίου. Από τότε οι Ποταμίτες συνέχισαν την ίδια πορεία μέχρι το 1677. Έκτοτε η πορεία φθάνει μέχρι το Τεμπλόνι.

Το πρωί της Κυριακής του τυφλού (φέτος 13η Μαΐου) στις 6:00 π.μ., και αφού έχει προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Βαρβάρου, κάτοικοι μεταφέρουν το ιερό εικόνισμα στους ώμους τους,μέχρι την Σπαρμιώτισσα Τεμπλονίου, οπου τελειται και η επίσημη Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας προσφέρεται σε όλους καφές και πασχάλιο πρόγευμα. Στις 3:00 μ.μ. ξεκινά με τον ίδιο τρόπο η επιστροφή μέχρι την θέση Μπαστούνι - Ράνκιου, οπου στις 7:00 μ.μ. πραγματοποιείται η επίσημη λιτάνευση με την συμμετοχή του Επισκόπου, του ιερού κλήρου, του λαού και όλων των αρχών,  με προορισμό και πάλι τον Ιερό Ναό Αγίου Βαρβάρου.