Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιβολή προστίμων φέρνει η μη τήρηση της Κανονιστικής

Ζάκυνθος
04 Μαΐου 2018 / 14:28

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Η προθεσμία για την πλήρη απελευθέρωση των στοών από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα για την ελεύθερη πρόσβαση των πεζών έχει εκπνεύσει. Επόμενο βήμα είναι η έναρξη των ελέγχων με στόχο να διαπιστωθούν οι παραβάσεις

... και ακολούθως να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικών επιχειρήσεων, περιπτέρων κτλ ώστε να κληθούν να συμμορφωθούν με την νέα Κανονιστική, με προθεσμία έως το τέλος του Μάη και ακολούθως η επιβολή προστίμων.
Μπορεί να χρειάστηκαν πολλά χρόνια, άπειρες συναντήσεις και συζητήσεις, αμέτρητες διαμαρτυρίες και αναζήτηση τίνος είναι αρμοδιότητα για να οδηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο στην ομόφωνη ψήφιση της νέα Κανονιστικής Απόφασης Κοινόχρηστων Χώρων για την πόλη της Ζακύνθου, ωστόσο η εφαρμογή της στην πράξη εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό.
 
Από Επιτροπή
Για τη σωστή εφαρμογή της επιφορτίστηκε η Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου και αποτελεί απόρροια της έγκρισής της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Είναι τριμελής και αποτελείται από υπάλληλο της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης, ως πρόεδρο, υπάλληλο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτή θα ελέγχει τις κατασκευές εκείνες, που θα γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους από επιχειρηματίες. Επίσης εάν διαθέτουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εάν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις άδειες που τους έχουν δοθεί. Σε περίπτωση μη νομιμότητας αυτών θα ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
 
Τι προβλέπεται…
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βασίστηκε σε πέντε άξονες για να προχωρήσει μπροστά και να εφαρμοστεί. Αυτή είναι Α) Κατάργηση των νάιλον, Β) Μεγαλύτερους και περισσότερους κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες. Γ) Ισονομία και ίσες παραχωρήσεις προς όλους, Δ) Καθορίζει επιτροπή ελέγχου για τις κατασκευές και Ε) Νέου τύπου κατασκευές για τις πέργκολες. Να πούμε ότι μέσα στις καινοτομίες της νέας Κανονιστικής είναι η δημιουργία Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης για την εξυπηρέτηση των πεζών (κυρίως στην Αλεξάνδρου Ρώμα), ενώ γίνονται και άλλες ενέργειες ώστε η πόλη να γίνει πιο άνετη για τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Πολλές φορές έχουν παραβιαστεί οι νόμοι σχετικά με το πόσα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να έχουν και τους χώρους που χρειάζεται να έχουν ελευθέρους.
 
Το στοίχημα
Από την μεριά τους όμως πολίτες και επιχειρηματίες αμφιβάλλουν αν θα εφαρμοστεί, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα διαφορετικά για να μπει σε μια τάξη η πόλη και η εικόνα της να είναι ευπαρουσίαστη για τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες που την επισκέπτονται κυρίως το καλοκαίρι. Επομένως, έναν ακόμη πονοκέφαλο έχει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή και αυτός δεν είναι άλλος από την εφαρμογή του δύσκολου εγχειρήματος της Κανονιστικής Μελέτης καθόσον και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έδειχναν ότι υπάρχει πολιτική βούληση για τα μέτρα τα οποία όμως δεν εφαρμόζονταν για διάφορους και κατά περίπτωση λόγους που κανείς δεν μπορούσε να ερμηνεύσει. Το βάρος πέφτει στη Δημοτική Αστυνομία η οποία μπορεί να καταγράφει πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βάλει σε τάξη όλους τους απείθαρχους στο νησί, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης που αφορούν στα τραπεζοκαθίσματα, τις πινακίδες, τους κοινόχρηστους χώρους, ωστόσο παραμένει υποστελεχωμένη.