Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα Γιάννενα είναι μια μουτζουρωμένη πόλη!

Γιάννενα
03 Μαΐου 2018 / 06:31

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Τα Γιάννενα αποτελούν, δίχως ίχνος υπερβολής», μια «μουτζουρωμένη» πόλη. Η αναγραφή οπαδικών, πολιτικών και άλλων συνθημάτων έχει εξελιχθεί σε προσφιλές σπορ για πολλούς, με τους βανδαλισμούς να μην έχουν κανέναν απολύτως περιορισμό.

Πέραν αυτών σε προσόψεις πολυκατοικιών και σε δημόσια κτίρια, «θύματα» έχουν πέσει ακόμη και διατηρητέα κτίρια, μνημεία, αγάλματα, ακόμη και τα τείχη του Κάστρου.
Σε… καμβά διαμαρτυρίας και όχι μόνο έχουν, όμως, μετατραπεί κατά κόρον οι τοίχοι των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, με τελευταίο κρούσμα αυτό στο ιστορικό κτίριο του Λυκείου της Ζωσιμαίας, όπου άγνωστοι προχώρησαν στην αναγραφή συνθημάτων στην κεντρική είσοδο, ενώ «μαύρισαν» και τη μαρμάρινη προτομή, που κοσμεί την αυλή του σχολείου.
Το φαινόμενο των βανδαλισμών έχει αναδείξει ουκ ολίγες φορές ο δήμος Ιωαννιτών, αναλαμβάνοντας και πρωτοβουλίες, που ωστόσο αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι πως έπεσαν στο κενό. Αντίδραση από την πλευρά του δήμου υπήρξε και στο νέο κρούσμα, κάνοντας λόγο για θλιβερές εικόνες, όχι μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά για ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων.
«Ο βανδαλισμός, που διαπράχθηκε, είναι απολύτως καταδικαστέος. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να προάγουν την παιδεία, τον πολιτισμό, τις αξίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, ούτε μπορούν να αποτυπώνουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου. Αν προκλήθηκε από μαθητές, θα πρέπει πρώτα να καταδικαστεί από τους ίδιους και τα συλλογικά τους όργανα», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας πως ο δήμος, μέσω της επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι σήμερα υπήρξε αρωγός όλων των σχολείων του δήμου και του συνόλου των μαθητών, προχωρώντας σε μία σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των κτιρίων, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών και των καθηγητών, στηρίζοντας, παράλληλα, εξωσχολικές πρωτοβουλίες.
«Δείχνουμε σε καθημερινή βάση το ενδιαφέρον μας με συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Κι όλα αυτά σε εποχές δύσκολες, που οι οικονομικοί πόροι δεν περισσεύουν», αναφέρει, κάνοντας γνωστό πως η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενήργησε άμεσα για την αποκατάσταση και τον ευπρεπισμό του κτιρίου, στον συντομότερο δυνατό χρόνο, με χρήματα που δεν περισσεύουν και σίγουρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες. Παράλληλα, προαναγγέλλει την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των βανδαλισμών των σχολικών κτιρίων.
«Η διατήρηση της ποιότητας και της άριστης λειτουργικότητας των σχολείων δεν μπορεί να αποτελεί ζήτημα λήψης και επιβολής μέτρων, παρά ζήτημα σεβασμού. Κι αυτόν τον σεβασμό πρέπει να επιδείξουμε όλοι μας», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βούλα Τσίλη. 
 
ΖΗΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ
Ο βανδαλισμός του κτιρίου του Λυκείου της Ζωσιμαίας δεν ήταν ο μοναδικός, όμως, τα τελευταία 24ωρα, καθώς στο στόχαστρο μπήκαν, για ακόμη μία φορά, και δημόσια κτίρια στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των οποίων και αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου άτομα, τα οποία συμμετείχαν στις πορείες της Πρωτομαγιάς, προχώρησαν στην αναγραφή συνθημάτων στο γλυπτό του Πρέκα.
«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, γίναμε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης δράσης των γνωστών – αγνώστων, που βανδαλίζουν πλέον συστηματικά, μνημεία και δημόσια κτίρια της πόλης μας», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και προσθέτει πως η σιωπή και μη καταδίκη τέτοιων βάνδαλων πράξεων από τους πολιτικούς φορείς, αλλά και η αδράνεια των αρμόδιων φορέων για την προστασία της δημόσιας περιουσίας δεν είναι λύση, αντίθετα βλάπτει επικίνδυνα τη δημοκρατία.
Με τη δήλωσή του, ο κ. Μπέγκας είναι σαφές πως «φωτογραφίζει» κόμματα και συλλογικότητες, ενώ επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στις αστυνομικές αρχές για το ότι δε λαμβάνουν μέτρα απέναντι σε ένα γενικευμένο πλέον φαινόμενο.
«Για πολλοστή, κι ελπίζω τελευταία, φορά, κάνω έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω από το θλιβερό αυτό φαινόμενο, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, και να αναλάβει επιτελούς ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν», καταλήγει.