Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι αδυναμίες και τα λάθη της κυβέρνησης από τον Στ. Γκίκα

10ο Συνέδριο ΝΔ
25 Απριλίου 2016 / 12:01

ΑΘΗΝΑ. Τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό, τα λάθη στον τομέα του τουρισμού και η λανθασμένη πολιτική των συνεχιζόμενων περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρ. Βουλευτής Κερκύρας Στέφανος Γκίκας, στην ομιλία του από το βήμα του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ που έγινε το Σαββατοκύριακο 22-24 Απριλίου 2016, στην Αθήνα.

Για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό 
 
"Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένη σε αριστερές ιδεοληψίες και πρακτικές, άνοιξε τα σύνορα, έχασε παντελώς τον έλεγχο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ανέλαβε δεσμεύσεις που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει, απώλεσε πολύτιμο χρόνο και σήμερα, με το κράτος ουσιαστικά σε ρόλο παρατηρητή, αλλά με δεκάδες περίεργες ΜΚΟ παρούσες, αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και τον νόμο. Οι εικόνες ντροπής από την Ειδομένη, τον Πειραιά, το Ελληνικό, κάνουν τον γύρο του κόσμου και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας και μάλιστα σε μια εποχή που ξεκινά η τουριστική περίοδος, που όλοι προσβλέπουμε με αγωνία, ιδίως εμείς που καταγόμαστε από τουριστικά νησιά. Η ΕΛΑΣ βεβαίως και μπορεί να εφαρμόσει το νόμο, σαφώς και διαθέτει τα επιχειρησιακά σχέδια προς τούτο, αλλά λείπει η πολιτική βούληση του κ. Τσίπρα. Και φυσικά δεν εννοούμε να εφαρμοστεί ο νόμος με ακραία βία. Υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις στην χρήση αστυνομικών μέτρων για την τήρηση των νόμων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και διασφαλίζοντας την τάξη και την κοινωνική ειρήνη.
Και μιας και μιλάμε για το Προσφυγικό, εγώ είδα με μεγάλη επιφύλαξη την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, γιατί δυστυχώς η Τουρκία έχει επιβάλει τις θέσεις της. Είδατε τα νατοϊκά πλοία να επιχειρούν στα Δωδεκάνησα; Είδατε ελλιμενισμούς νατοϊκών πλοίων σε Ελληνικά νησιά; Όχι. Η Τουρκία λοιπόν δεν συμφωνεί και έτσι νομιμοποιούνται - κατά κάποιο τρόπο - στο νατοϊκό επίπεδο, οι παράλογες και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αφού το ΝΑΤΟ καλύπτεται πίσω από τον λεγόμενο "κανόνα του Λουνς" του 1984, δηλαδή δεν παίρνει θέση όταν δύο κράτη μέλη έχουν διαφορές για κάποια ζητήματα, παρόλο που - στην περίπτωσή μας -  το Διεθνές Δίκαιο είναι τόσο ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδος."
 
Για τον Τουρισμό
 
"Η ανικανότητα της κυβέρνησης φαίνεται και στα απλά. Ενώ προσβλέπουμε σε μεγάλη αύξηση από την ρωσική αγορά, κάνουμε ότι μπορούμε για να ταλαιπωρήσουμε τους Ρώσους τουρίστες, αφού δεν έχουν στελεχωθεί ακόμη τα Προξενεία και η Πρεσβεία μας στην Ρωσία με το αναγκαίο προσωπικό για να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία έκδοσης βίζας. Αποτέλεσμα, συνωστισμός και ταλαιπωρία των Ρώσων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Γιατί;
Ο Τουρισμός είναι πράγματι ένας από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας μας. Δυστυχώς με την υπερφορολόγηση στον τουρισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ότι μπορεί για να μειώσει την ανταγωνιστικότητά μας, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν."
 
Για τις περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα ΣΑ
 
"Η πολιτική της ΝΔ για τις ΕΔ, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη δύο παραμέτρους. Η θέση μας θα πρέπει να είναι σαφής. 
Πρώτον: Τα τελευταία 6 χρόνια, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, έχουν υποστεί ανελέητες περικοπές στα εισοδήματά τους που ξεκινούν από 30-40% στους εν ενεργεία, για να φτάσουν στο 60+% στους εν αποστρατεία. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 
Δεύτερον: Τα 6 αυτά χρόνια, οι λειτουργικοί Προϋπολογισμοί των Γενικών Επιτελείων, των τριών Όπλων δηλαδή, έχουν μειωθεί δραματικά, ίσως και άνω του 55 - 60% . Προκειμένου να ανταπεξέλθει στις επιχειρησιακές απαιτήσεις, το προσωπικό των ΕΔ υπερβάλλει εαυτόν. Όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Η βραδυπορία υλοποίησης, έστω και του ισχύοντος, περιορισμένου, εξοπλιστικού  προγράμματος, καθώς και η όποια περαιτέρω μείωση του λειτουργικού Π/Υ, θα έχει αντίκτυπο στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Και με την Τουρκία να έχει αποθρασυνθεί, δεν μπορούμε ούτε καν να συζητήσουμε την πιθανότητα νέων περικοπών."
 
Για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων 
 
"Δεν γεννάται καμία αμφιβολία, ότι η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη στην αριστερή ιδεοληψία και έχοντας έλθει αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, οδηγεί τη Χώρα στα βράχια. Όσο πιο γρήγορα εγκαταλείψει το τιμόνι ο κ. Τσίπρας, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις για τη Χώρα, μόνον ένας τολμηρός και μεταρρυθμιστής ηγέτης μπορεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της Χώρας και να την οδηγήσει στο ασφαλές μονοπάτι που θα την βγάλει από την κρίση, και αυτός είναι ο Αρχηγός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη με τα πρώτα 24 σημεία του κυβερνητικού μας προγράμματος που παρουσιάστηκαν σε αυτό το Συνέδριο, γίνεται σαφές ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος του πολιτικού ρεαλισμού, της αλήθειας και της υπευθυνότητας που η μεγάλη φιλελεύθερη Παράταξή μας εγγυάται."