Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ - Βαρύς ο φόρος αίματος των Ελλήνων 187 οι νεκροί και 614 οι τραυματίες!

Γιώργος Ρωμαίος
30 Απριλίου 2018 / 06:49

Στη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας το 1945 οι νικητές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αποφάσισαν να χωρίσουν την ηττημένη από τους Ιάπωνες Κορέα στον 38ο παράλληλο. Δημιουργήθηκαν δύο κράτη.

Η Λαϊκή Δημοκρατία με ηγέτη τον κομμουνιστή Κιμ Ιλ Σουνγκ και η Δημοκρατία της Νότιας Κορέας με ηγέτη τον αυταρχικό δεξιό Σίνγκμαν Ρι.
Ο Βασιλιάς Παύλος και ο τότε (1955) αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Π. Κανελλόπουλος σε επιμνημόσυνη δέηση κατά τη μετακομιδ των πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας.
Η Σοβιετική Ενωση είχε καταστήσει πανίσχυρο τον στρατό της Βόρειας Κορέας με σύγχρονα άρματα μάχης και αεροπλάνα, ενώ οι ΗΠΑ είχαν παραμελήσει σημαντικά τον στρατό των Νοτίων… Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου με τον αποκλεισμό του Βερολίνου, με το περίφημο Τείχος, οι Σοβιετικοί επέλεξαν την Ασία για θερμό μέτωπο. Είχε σύμμαχο και τον Μάο Τσετούνγκ, ο οποίος είχε ενοχληθεί από την υποστήριξη της Εθνικιστικής Κίνας (Φορμόζα) από τους Αμερικανούς.
Τον Ιούνιο 1950 ο Στρατός της Βορείου Κορέας πέρασε τα σύνορα του 38ου παραλλήλου από 11 σημεία, αιφνιδιάζοντας τους Νοτιοκορεάτες και τους Αμερικανούς. Σε τρείς μέρες είχαν καταλάβει τη Σεούλ και σχεδόν όλο το νοτιοκορεατικό έδαφος…
Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας οι ΗΠΑ και 14 άλλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αναλαμβάνουν να «εκκαθαρίσουν» τη Νότια Κορέα από τους Βόρειους, τους οποίους είχε ενισχύσει η Κίνα με 189.000 στρατιώτες… Στις 27 Ιουλίου 1953 σταθεροποιείται το μέτωπο στον 38ο παράλληλο και υπογράφεται ανακωχή…
Οι συνολικές απώλειες έχουν εκτιμηθεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες. Το τίμημα σε αίμα ήταν πλέον βαρύ για τους Βορειοκορεάτες. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 400.000 και τις 486.000 οι τραυματίες.
Η Ελλάδα, ως μέλος του ΟΗΕ, αλλά και υπό την κηδεμονία των Αμερικανών, αναγκάστηκε να μετάσχει με ένα Τάγμα Πεζικού αυξημένης δύναμης, ένα σμήνος μεταγωγικών αεροπλάνων και μικρά βοηθητικά κλιμάκια, συνολικής δύναμης 1263 ανδρών.
Απολογισμός: 187 νεκροί και 614 τραυματίες!