Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πυροσβεστική άσκηση διασυνοριακής συνεργασίας «BALKAN 2018»

Πυροσβεστική Υπηρεσία
27 Απριλίου 2018 / 04:46

ΚΟΖΑΝΗ. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου κοινή άσκηση πεδίου διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και π.Γ.Δ.Μ, για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης...

...  με την κωδική ονομασία «BALKAN 2018», στη θέση Αγία Παρασκευή της τοπικής κοινότητας Μηλοχωρίου Εορδαίας, του νομού Κοζάνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτήριου Τερζούδη, με επικεφαλής τον Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη Υποστράτηγο ΠΣ Ναθαναήλ Ρήγα.
Από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν παραραβρέθηκαν ομάδες παρατηρητών με επικεφαλής τους Alfred Kristuli Γενικό Διευθυντή Υπηρεσιών Πυρόσβεσης και Διάσωσης της Αλβανίας, Krasimir Biserov Shotarov επικεφαλής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Πυρόσβεσης και Πολιτικής Προστασίας της Βουλγαρίας και Adnan Dzaferoski Διευθυντή Υπηρεσιών Προστασίας και Διάσωσης της πΓΔΜ.
Η άσκηση είχε προγραμματιστεί κατά την τετραμερή συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πυρόσβεσης και διάσωσης των ανωτέρω κρατών, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας την 1η Δεκεμβρίου 2017.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε δασική πυρκαγιά κατά την οποία έγινε πλήρης ανάπτυξη του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης με τη συμμετοχή επίγειων δυνάμεων, αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων καθώς επίσης εθνικών εναερίων μέσων πυρόσβεσης, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ειδικά επεισόδια του σεναρίου προέβλεπαν την αερομεταφορά πεζοπόρου τμήματος και τη διάσωση τραυματία από εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.