Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κώστας Παυλίδης: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να σπάσει το Δήμο της Κέρκυρας

ΟΤΑ
26 Απριλίου 2018 / 07:13

Ο λόγος γίνεται για τουλάχιστον τέσσερις νησιωτικούς δήμους, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη και Ρόδο και ορεινές περιοχές, όπως είναι π.χ. των Γρεβενών

ΑΘΗΝΑ. Το «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», ταιριάζει γάντι στην υπόθεση της ενδεχόμενης διαίρεσης του Δήμου Κερκύρας. Σύμφωνα τουλάχιστον με τον βουλευτή, Κ. Παυλίδη, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι δεδηλωμένη για την οριακή τροποποίηση του χωροταξικού της Αυτοδιοίκησης «σε κάποιες περιπτώσεις που αφορούν σε μεγάλα νησιά και προβληματικές ορεινές περιοχές». Ο λόγος γίνεται για τουλάχιστον τέσσερις νησιωτικούς δήμους, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη και Ρόδο και ορεινές περιοχές, όπως είναι π.χ. των Γρεβενών.

Η επιχειρηματολογία, που συνοδεύει αυτόν τον προβληματισμό αφορά στην παθολογία του μοντέλου, όπως αυτή εμφανίστηκε στα περίπου οκτώ χρόνια της εφαρμογής του Καλλικράτη. Στο πλαίσιο αυτής της χωροταξικού χαρακτήρα αλλαγής, υπολογίζεται να αυξηθούν κατά 15 οι ελληνικοί ΟΤΑ. Δεν γίνεται δηλ. λόγος για σαρωτικές αλλαγές αλλά για κατά περίπτωση.
Πάντως, η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει στο πλαίσιο του Κλεισθένη. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιθυμεί να μπερδέψει τη θεσμική μεταρρύθμιση που αποπειράται, με το χωροταξικό. Γι' αυτό άλλωστε και δεν είπε λέξη ο Σκουρλέτης, κατά την πρόσφατη εκτεταμένη παρέμβασή του στο κοινό συνέδριο ΕΝΑΕ-ΚΕΔΕ. Ως απόδειξη του προβληματισμού έχουμε την σχετική αποστροφή του λόγου του Κ. Πουλάκη, γ.γ. του υπΕσ., στο 13ο αναπτυξιακό συνέδριο, στη Ρόδο.

Ο Κ. Παυλίδης υπολογίζει ότι η συζήτηση αυτή μπορεί ν' ανοίξει από τον Οκτώβριο του '18 ώστε οι αποφάσεις να ωριμάσουν και οι επόμενες τοπικές εκλογές, τον Οκτώβριο του '19, να γίνουν με το καινούργιο καθεστώς. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, υπάρχουν δυο, μπορεί και τρεις εκδοχές. Να διαιρεθεί η Κέρκυρα σε τρεις, τέσσερις ή ακόμα και πέντε ΟΤΑ. Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού, η πόλη θεωρείται μια σταθερά ενώ υπάρχει και η άποψη, για λόγους εθνικούς, ν' αναβαθμιστούν διοικητικά σε ενιαία διοικητική ενότητα τα Διαπόντια νησιά.
Σ' αυτήν τη φάση δεν έχουν γίνει γνωστά τα περί της διαδικασίας τη συζήτησης, δηλ. πως θα τεθεί και πόσο θα διαρκέσει.