Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πιάνει δουλειά ο εργολάβος στο λιμάνι

Νέο λιμάνι Κέρκυρας
25 Απριλίου 2018 / 07:18

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο μετακίνησης των πορθμείων Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέρασε από τα χίλια κύματα. Τα χρήματα από τουλάχιστον το Φθινόπωρο του 2017 δεν έβρισκαν λογαριασμό (σ.σ. του έργου) να πιστωθούν κι όταν βρήκαν, πιστώθηκαν αλλά δεν ξέρανε που ακριβώς είναι (σ.σ.!). Τέλος πάντων, εδώ και δυο μέρες ο εργολάβος επέστρεψε στον υπήνεμο μόλο του ΟΛΚΕ κι όλα δείχνουν ότι σε καμιά εκατοστή μέρες από σήμερα, θα είναι δυνατή η οριστική μεθόρμηση εκεί των πορθμείων της γραμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα.

Τούτο σημαίνει τη λειτουργική μετατόπιση χρήσεων και φορτίων στο λιμάνι και εφόσον το επιτρέψει το ΚΑΣ, την ολοκλήρωση και της άλλης εργολαβίας, που συνδέεται με την ανατολική πύλη, τα εκδοτήρια των πορθμείων και την τελική διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου. Έτσι θα μεταφερθεί επιτέλους, οριστικά εκεί η εσωτερική δραστηριότητα του λιμανιού. Σύμφωνα με πηγές του ΟΛΚΕ, το αργότερο στις αρχές Αυγούστου το έργο του υπήνεμου μόλου θα έχει παραδοθεί.

Σημειώνεται η υπόσχεση του υπουργείου Ανάπτυξης να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του απευθείας από τον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ, που βρίσκεται εγγύτερα (σ.σ. δίπλα στο πρατήριο καυσίμων) άλλως πως θα απαιτείτο νέα εργολαβία μεταφοράς ηλεκτρικού, κόστους δεκάδων χιλ.€, που ελπίζεται έτσι να αποφευχθεί.

Όσο για τον κόμβο, η αμοιβαία συναινέσει λύση της σύμβασης με τον εργολάβο, υποχρεώνει στην επαναπροκήρυξη του έργου. Αυτό θα συμβεί όταν τα σχέδια για την εγκατάσταση εκεί γλυπτού με την απήδαλο ναυν και συντριβανιού γίνουν ώριμα προς χρήση. Ο φάκελος, όπως γράφαμε και χθες, έχει σταλεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και περιμένει υπομονετικά την σειρά του για να συζητηθεί και να εγκριθεί η παρέμβαση στον χώρο, που βρίσκεται στην σκιά του Νέου Φρουρίου.