Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αμοιβές δύο ταχυτήτων στα γεμάτα ξενοδοχεία

Ξενοδοχοϋπάλληλοι
24 Απριλίου 2018 / 07:59

Όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης, στα ξενοδοχεία έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Εκείνους που αμείβονται με την επιχειρησιακή σύμβαση και βασικό μισθό τα 830-850 ευρώ και τους άλλους με βασικό μισθό τα 586 ευρώ!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία οφείλουν όχι μόνο να εργάζονται σκληρά αλλά να έχουν καλή διάθεση, να είναι ευγενικοί, χαμογελαστοί, φιλικοί με τους πελάτες. Κάνουν ένα δύσκολο επάγγελμα και είναι σίγουρα πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους όταν αισθάνονται ότι δεν αδικούνται οικονομικά.
Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης, στα ξενοδοχεία έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Εκείνους που αμοίβονται με την επιχειρησιακή σύμβαση και βασικό μισθό τα 830-850 ευρώ και τους άλλους με βασικό μισθό τα 586 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος και συχνά χωρίς τα ρεπό που δικαιούνται.
“Είναι απαράδεκτο να μην είναι υποχρεωτική για τους ξενοδόχους η υπογραφή συμβάσεων, ώστε να αμοίβονται όλοι οι εργαζόμενοι το ίδιο και να μην νιώθουν αδικημένοι” σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου. Ο ίδιος εξήγησε ότι περίπου το 50% των εργαζομένων πληρώνονται με ικανοποιητικούς μισθούς και οι υπόλοιποι μισοί είναι χαμηλόμισθοι, αν και κάνουν την ίδια δουλειά με τους άλλους.
Ο Γ. Αρετίνης είπε ακόμη ότι η Επιθεώρηση Εργασίας το τελευταίο διάστημα διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων και επέβαλε πρόστιμα σε ξενοδόχους γιατί απασχολούσαν εργαζόμενους για τον καθαρισμό των μονάδων πριν την έναρξη λειτουργίας τους χωρίς ασφάλιση.
“Οι έλεγχοι συνεχίζονται” είπε και πρόσθεσε: “Ζούμε σε εποχές που ο καθένας μπορεί να εκμεταλλευθεί τον εργαζόμενό του. Αλλά αυτή είναι μια λάθος τακτική. Ένας ξενοδοχοϋπάλληλος και ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος θα δουλέψει με πολύ περισσότερη διάθεση όταν δεν τον αδικούν οικονομικά.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός τώρα πάει πολύ καλά. Ο κλάδος μας τον στηρίζει όσο μπορεί, με αμέτρητες ώρες κοπιαστικής εργασίας. Γιατί είναι παράλογο να ζητάμε αξιοπρεπείς μισθούς για να κάνουμε ακόμη καλύτερα τη δουλειά μας;”
Υπενθυμίζεται ότι στην υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων με ξενοδόχους και βασικό μισθό τα 830-850 ευρώ έχει προχωρήσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, αφού η τοπική σύμβαση, ελλείψει διοίκησης στην Ένωση Ξενοδόχων, δεν μπορεί να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί.
Ο πρόεδρος του Σωματείου έχει επισημάνει ότι αυτός ο βασικός μισθός θεωρείται ικανοποιητικός, ωστόσο στις πολλές περιπτώσεις της υπογραφής ατομικών συμβάσεων ο εργοδότης έχει το “πάνω χέρι” σχετικά με τον μισθό των εργαζομένων.
“Εάν είχαμε διοίκηση στην Ένωση Ξενοδόχων, θα βρίσκαμε μια φόρμουλα συνεννόησης και όλοι οι ξενοδόχοι θα πλήρωναν το ίδιο. Τώρα, δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό” ανέφερε.