Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση δημάρχων Σύμης και τουρκικής Ντάτσα για την «προστασία» του τουρισμού, με αφορμή την ένταση στο Αιγαίο

τουρισμός
24 Απριλίου 2018 / 07:31

ΡΟΔΟΣ. «Μουδιασμένοι» παρακολουθούν οι επαγγελματίες του τουρισμού στα Δωδεκάνησα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς η παρατεταμένη ένταση, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας που είναι δυνατόν να επηρεάσει το εύθραυστο προϊόν του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ήδη επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά τα οποία είναι κοντά στην γείτονα χώρα, όπως η Σύμη και το Καστελόριζο, έχουν αρχίσει να «βομβαρδίζονται» από τηλεφωνήματα Ελλήνων τουριστών αλλά και ομογενών (!) για το αν είναι ασφαλές να παραθερίσουν στα νησιά αυτά, εκφράζοντας φόβο για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο!
Μάλιστα, πολλοί Ελληνες τουρίστες, ήδη τηλεφωνούν σε καταλύματα των νησιών και ρωτούν αν μπορούν να κάνουν κράτηση χωρίς να καταβάλουν όμως προκαταβολή, ώστε σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, να μπορούν να την ακυρώσουν δίχως να χάσουν τα χρήματά τους!
Παραλλήλως, ομογενείς που διαμένουν εκτός Ευρώπης, όπως στην Αυστραλία, στην Αμερική και στην Αφρική επικοινωνούν με συγγενικά τους πρόσωπα στην Ελλάδα, προκειμένου να τους ρωτήσουν αν είναι καλά με όσα συμβαίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες, κι αν είναι ασφαλές να προγραμματίσουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι στα νησιά καταγωγής τους.
Τα δείγματα αυτά, είναι ανησυχητικά όπως επισημαίνουν επαγγελματίες του τουρισμού, που ζητούν μέσω της «δ» να πέσουν οι τόνοι και να αποφεύγονται οι υπερβολές στην παρουσίαση των γεγονότων, ώστε να μην διαταραχθεί το εύθραυστο προϊόν του τουρισμού, σε μια σεζόν μάλιστα που ξεκίνησε με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις.
Στασιμότητα στις κρατήσεις από και προς την Τουρκία
Πέρα όμως από την ανησυχία των Ελλήνων τουριστών, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», καταγράφεται και «εγκράτεια» στις κρατήσεις από την γείτονα χώρα προς τα νησιά μας. Σε σχέση με άλλες χρονιές, τα μηνύματα από την Τουρκία ειδικά σε Σύμη και Καστελόριζο, που οι Τούρκοι τουρίστες αποτελούν «αιμοδότες» της τοπικής οικονομίας, επί του παρόντος δείχνουν «στασιμότητα» στις κρατήσεις. Το ίδια μηνύματα λαμβάνει και η Τουρκία από την Ελλάδα και ειδικά στα παράλια απέναντι από τα Δωδεκάνησα, όπου οι κρατήσεις έχουν μειωθεί, κι αυτό αποδίδεται στην ένταση των τελευταίων μηνών, που καταγράφεται ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κοινή πρωτοβουλία Σύμης-Ντάτσα
Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό από την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, ο δήμαρχος της Ντάτσα απηύθυνε πρόσκληση στον δήμαρχο της Σύμης, προκειμένου από κοινού να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην διαταραχθεί το τουριστικό ρεύμα, από και προς τις δύο περιοχές που συνεργάζονται τουριστικά πολλά χρόνια τώρα.
Η συνάντηση, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται να γίνει προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας με μετάβαση του δημάρχου Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα στην Τουρκία.
Σκοπός της συνάντησης, πέρα από τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα του τουρισμού, είναι, όπως δήλωσε στη «δ» ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, να απευθύνουν μήνυμα οι δύο δήμαρχοι στους Ελληνες και τους Τούρκους, ότι είναι ασφαλές να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στις δύο χώρες, και πως οι πολιτικές συγκρούσεις, δεν έχουν επηρεάσει τις σχέσεις των δύο λαών, που παραμένουν άριστες.
Όπως εξήγησε ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας, η επικείμενη συνάντηση με τον δήμαρχο της Ντάτσα, είναι απόρροια των πιέσεων επαγγελματιών του τουρισμού και των δύο περιοχών, που αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι, διότι πλέον το κλίμα ανασφάλειας γενικεύεται, καθώς η ένταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, τουλάχιστον άμεσα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δήμαρχος της Ντάτσα, επισκέφθηκε τη Σύμη τον περασμένο Νοέμβριο, συνοδευόμενος από συνεργάτες του προκειμένου να δηλώσουν την στήριξή τους στον δήμαρχο της Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα και τους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές από την νεροποντή, που έπληξε το νησί.
Ανησυχία για «θερμό επεισόδιο» και για σπέκουλα
Ολοι απεύχονται την όξυνση της ρητορικής και, κυρίως, ένα θερμό επεισόδιο, έστω περιορισμένης έντασης και διάρκειας, στο Αιγαίο, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να τίναζε στον αέρα την πολύ καλή πορεία της σεζόν.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση πάντως, δείχνει να προβληματίζει και τους κορυφαίους τουριστικούς παράγοντες. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, εντοπίζει ως τη μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας πως οι αναφορές σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρονται για σπέκουλα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά και από διάφορους, που ψάχνουν ευκαιρία να βλάψουν τον ελληνικό τουρισμό. Πηγή:www.dimokratiki.gr