Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη «Επικούρεια Σκέψη και Σύγχρονη Αστρονομία»

Αστρονομική Εταιρεία
20 Απριλίου 2018 / 14:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αστρονομική Εταιρία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Επικούρεια Σκέψη και Σύγχρονη Αστρονομία». Ομιλήτρια: Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού (Αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Αστρονομίας

Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).
 
Ο Επίκουρος (341 – 271 π.Χ.), φιλόσοφος της ελληνιστικής περιόδου, παρουσιάζει ισχυρές επιρροές από τον Δημόκριτο όσον αφορά τις αντιλήψεις του σχετικά με την δομή και την μορφή του κόσμου. Στην ηθική φιλοσοφία του, αναδεικνύει την ευδαιμονία ως το μέγιστο αγαθό που ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει, σε κάθε του δραστηριότητα. Όσον αφορά την Αστρονομία, ο Επίκουρος αναφέρεται στο έργο του σε θέματα παρατηρησιακής Αστρονομίας όπως στις φάσεις της σελήνης, διαβάσεις πλανητών, εκλείψεις ηλίου και σελήνης, μεγέθη των ουρανίων σωμάτων. Αναπτύσσει το κοσμολογικό του μοντέλο για την δομή και την μορφή του κόσμου, επεκτεινόμενος σε «κόσμους» όμοιους, αλλά και ανόμοιους με τον δικό μας. Καθορίζει την θεωρία των πολλαπλών αιτιών για την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων. Αναφέρεται στην μεθοδολογία που ένας ερευνητής- επιστήμονας οφείλει να ακολουθεί για την κατανόηση και ερμηνεία της φύσης, καθώς επίσης και στην ηθική που πρέπει να συνοδεύει την επιστημονική μέθοδο και σκέψη.  
 
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23/4 στις 21:00 στο αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72 (πρώην Αβραμίου).