Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποφάσεις της Επιτροπής Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας

Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας
20 Απριλίου 2018 / 13:09

Aφορούν Δικηγόρους, Δικαστές και πολίτες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεδρίασε την Τετάρτη 8 Απρίλη 2018, μετά από γραπτό αίτημα του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργου Καλούδη και μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Προέδρου Εφετών Κέρκυρας κ. Μιχαλάκη Γεωργίου η Επιτροπή Διοίκησης και Διαχείρισης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας. Τα θέματα της ημερήσιας Διάταξης ήταν τα προταθέντα από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και για τα οποία είχε συμφωνήσει ο αποστείλας τη πρόσκληση Πρόεδρος Εφετών.

1) Στο πρώτο θέμα, δηλ. για τον προσδιορισμό του χρόνου έναρξης των εργασιών για την επέκταση των δύο ακροατηρίων του Εφετείου Κέρκυρας και του Τριμελούς Πλημ/κείου Κέρκυρας για να υπάρχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για τους Δικηγόρους και τους πολίτες, μετά από διαλογική συζήτηση, και αφού ακούσθηκε και ο προσκληθείς να παραβρεθεί στη συνεδρίαση-επιβλέπων του έργου μηχανικός της Περιφέρειας κ. Κ. Γαστεράτος, αποφασίσθηκε ομόφωνα :
α) Χρόνος έναρξης εργασιών της  επέκτασης  του ακροατηρίου του Εφετείου Κέρκυρας η 10η  Ιουνίου 2018 με διάρκεια maximum ένα μήνα,
β) Χρόνος έναρξης εργασιών της  επέκτασης του ακροατηρίου του  Τριμελούς Πλημ/κείου Κέρκυρας η 30η Ιουλίου 2018 με διάρκεια maximum ένα μήνα,
2) Στο  δεύτερο θέμα, δηλ. στον προσδιορισμό χώρων καπνιστών, διότι δεν επιτρέπεται ένα Δικαστικό Μέγαρο να είναι τεκές και να βλάπτεται η προσωπική υγεία αλλά και η δημόσια υγεία, μετά από διαλογική συζήτηση και αυτοψία σε όλους τους χώρους για την εξεύρεση των καταλληλότερων, ομόφωνα:
α) Αποφασίστηκε να γίνει διαρρύθμιση σε αίθουσα καπνιστών , μέρους του χωλλ (Β.Α. τμήμα) έξω από το ακροατήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας στο ισόγειο και  να ανοιχθεί  πόρτα και από τη πλευρά του εστεγασμένου  ανοικτού χώρου  ώστε να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα και επ΄αυτού,
β) Κρατήθηκε το θέμα για το χώρο καπνίσματος των Δικαστών, για να εξετασθούν όλες οι λύσεις χωρίς να «σπαταληθούν» ωραία γραφεία.
3. Στο  τρίτο θέμα, δηλ. στην ανάθεση (όχι μόνιμα και όχι καθημερινά) με  σύμβαση έργου γενικών καθηκόντων σε ένα  άτομο που να «πιάνει το χέρι του» για άμεση επισκευή κάθε μικροζημιάς και μικροφθοράς, όταν παρουσιασθεί, το θέμα κρατήθηκε για να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της νέας σύμβασης για το κτίριο,(η τρέχουσα λήγει την 27η Απρίλη 2018.)
 
4. Στο τέταρτο θέμα για την αγορά ηλεκτρικών κουδουνιών για όλα τα ακροατήριων, ομόφωνα αποφασίσθηκε η αγορά και η τοποθέτησή τους.(Υπήρχαν στο παλιό κτίριο).
Έγινε δεκτό ότι πριν την είσοδο του Δικαστηρίου στην αίθουσα, για λόγους σεβασμού προς το Δικαστήριο αλλά και ευρυθμίας και αποφυγής τριβών, (ως συμβαίνει σε πολλά Δικαστήρια της Επικράτειας) η Γραμματέας της έδρας θα εισέρχεται και θα κρούει το κουδούνι και μετά από ένα λεπτό, όταν θα εισέρχεται το Δικαστήριο όλοι θα έχουν ενημερωθεί και θα βρίσκονται στη θέση τους έγκαιρα.
 
5.  Το πέμπτο  θέμα  «να υποβληθεί αίτημα στον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας για παρουσία αστυνομικού, για λόγους ασφάλειας και τάξης, σε όλες τις συνεδριάσεις Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων», έγινε ομόφωνα δεκτό.
Η κ. Εισαγγελέας  Εφετών, έχοντας υπόψη πολλά κρούσματα που παρατηρήθηκαν εντός Μεγάρου, έκανε νέα συμπληρωματική πρόταση επ΄ αυτού:
Να τοποθετηθούν, για λόγους ασφαλείας, στις δύο εισόδους του νέου Δικαστικού Μεγάρου μας μηχανήματα ανίχνευσης όπλων, χωρίς σωματικό έλεγχο. Το κόστος θα καταβληθεί από το ΤΑΧΔΙΚ.
Η μία είσοδος θα είναι για τους Δικηγόρους που θα περνούν ελεύθερα με κάρτα, όπως συμβαίνει με επιτυχία και αποδοχή στη Πάτρα.
Τη θέση αυτή υποστήριξε και η κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Έγινε ομόφωνα δεκτή.
Η δεύτερη σημαντική πρόταση της κ. Εισαγγελέως Εφετών να τοποθετηθούν σε περίοπτες θέσεις του Μεγάρου και να το κοσμήσουν αρχαιολογικά ευρήματα (από αυτά τα σπουδαία που ανευρέθησαν κατά τις ανασκαφές θεμελίωσης του κτιρίου), έγινε κατ΄ αρχήν δεκτή, και θα συζητηθεί, (με πρόσκληση και της Προισταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Ρηγάκου,)  μόλις λυθεί το θέμα της ασφάλειας του Μεγάρου.

 Παρόντες ήταν:
 Μιχαλάκης Γεωργίου, Πρόεδρος-Πρόεδρος Εφετών Κέρκυρας,
 Βασιλική Χριστούλη, Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας,
 Ευανθία-Εύη  Δαρκούδη, Πρόεδρος Πρωτοδικών Κέρκυρας,
 Μαρία Τατάκη, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας,
 Στυλιανή Μάλλιου, Πρόεδρος Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας,
 Ελένη Βούλγαρη, Προιστάμενη του   Ειρηνοδικείου Κέρκυρας
 Αγγελική Μαζωνάκη, Προιστάμενη του Πταισματοδικείου Κέρκυρας,
 Σπύρος Κουλούρης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους,
 Γιώργος Καλούδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας.