Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιώργος Καλούδης: «Θα αφήσετε να κλείσει ένας δρόμος προς την παραλία της Δασιάς;»

Δασιά
20 Απριλίου 2018 / 11:43

Επερώτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και επικεφαλής της παράταξης ΄Επτανησιακή Αναγέννηση΄ στο Περιφερειακό Συμβούλιο,

ο οποίος είναι μάλιστα  "γέννημα-θρέμμα" της Κάτω Κορακιάνας. 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ  ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ & ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ

Κέρκυρα  20 Απρίλη 2018
«Έχουν συμφωνήσει Περιφέρεια και Δήμος να κλείσει υπέρ IKOS, ο (πρώτος από πόλη) κάθετος δημοτικός δρόμος πλάτους 4 μ. προς παραλία Δασιάς - θέση παλιού Λιμανιού Κρεβατσούλας ;

 
Όλοι οι εχέφρονες χαρήκαμε το 2016 όταν μάθαμε που μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, η GOLDMAN SACHS, με θυγατρική την IKOS, αγόρασε τα Ξενοδοχεία Χανδρή στη Δασιά, θα τα γκρέμιζε και θα τα μετασκεύαζε σε  (7* ?) 5* Ξενοδοχεία.
Ήταν (και είναι) μία μεγάλη και σοβαρή επένδυση στον χώρο του τουρισμού της Κέρκυρας, που θα δώσει πρόσθετη αξία.
Το 2017, και ειδικά το καλοκαίρι όταν από τη σκόνη των εργασιών στα ξενοδοχεία, γίνονταν κίτρινα τα τραπεζοκαθίσματα των εστιατορίων του δρόμου κλπ τουριστικών επιχειρήσεων και  κατέβαλα προσπάθεια να τους πείσω ότι δεν πρέπει να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα ούτε να εμποδίσουν τις εργασίες, έστω και εάν χάνουν ένα καλοκαίρι (πράγματι έχασαν ένα καλοκαίρι), διότι από ένα μεγάλο 7* ξενοδοχείο αναβαθμίζεται η Δασιά και όλη η Κέρκυρα αφού είναι το πρώτο 5* ξενοδοχείο ίσως μετά από 30 χρόνια. Ακόμη και εάν έχει 7 διαφορετικές κουζίνες πάλι οι φιλοξενούμενοί του ως υψηλής εισοδηματικής στάθμης, θα βγούν έξω και θα φάνε σε εστιατόρια, θα πιούν σε μπαρ και θα αγοράσουν από τα τοπικά μαγαζιά.
Εδώ και λίγες ημέρες οι κάτοικοι και επαγγελματίες της Δασιάς είναι ανάστατοι και θυμωμένοι, διότι η εταιρεία, έχει ξεκινήσει να κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να κλείσει και να ενσωματώσει στην ιδιοκτησία της τον κάθετο Δημοτικό Δρόμο (πρώτος από πόλη ), πλάτους 4 μ., προς την παραλία της Δασιάς-θέση Κρεββατσούλα!
Ο δρόμος αυτός υπάρχει από την εποχή των Βενετσιάνων, όταν η Κρεβατσούλα ήταν  κατοικημένη  περιοχή  και το σημαντικότερο λιμάνι του Βορρά, διότι ήταν προστατευμένο σχεδόν απ΄ όλους τους αέρηδες και κυρίως από  Μαίστρα  και Σιροκάδες.Πριν από κάποιες εκατοντάδες χρόνια οι καπεταναίοι είχαν ρίξει μεγάλες πέτρες – κοτρώνες για να σπάνε τον κυματισμό και να ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ τα αγκυροβολημένα ιστιοφόρα εμπορικά πλοία. Στην απόληξη του Δημοτικού Δρόμου, στη παραλία (κάθετος στη Περιφερειακή Οδός Κέρκυρας-Τζάβρου-Δασιάς-Ύψου-Κασσιώπης) γύρω στο 1980 ο πατέρας μου είχε κατασκευάσει ένα μικρό πόντε για τα καίκια του.
Τα τελευταία  50  χρόνια εξυπηρετεί τις ανάγκες  πρόσβασης των τουριστών (περίπου   4.000 κλίνες σήμερα γύρω από τη Κρεβατσούλα), των κατοίκων της περιοχής αλλά και συμπολιτών μας από τη πόλη, για κολύμπι. Θα ζημιώσει και όλες τις άλλες επιχειρήσεις. Θα αποτελέσει κακό παράδειγμα προς μίμηση για ιδιωτικές παραλίες και κλείσιμο των δρόμων προς τις παραλίες μας.
Χθες τηλεφώνησα στον Δημαρχεύοντα Αντιδήμαρχο κ. Παντελιό Γεώργιο-Ηλία, τον ενημέρωσα, του ζήτησα να αναθέσει σε έναν από τους 5 μόνιμους Δικηγόρους του Δήμου την υπόθεση και να ληφθούν άμεσα αποτρεπτικά μέτρα.
Ενημέρωσα επίσης τηλεφωνικά τον Περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο.
Εάν ο Δήμος και η Περιφέρεια επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο θα στερήσει τους μόνιμους κάτοικους από μία αιώνια πρόσβασή τους προς τη θάλασσα, θα βλάψει σοβαρά τον τουρισμό της περιοχής. Θα είναι ένα έγκλημα.
Επειδή οι σημερινές Αρχές της Περιφέρειας και του Δήμου εκλέκτηκαν με το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα  το 2014: «Τρείς κάλπες  ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ-ΣΥΡΙΖΑ   και ΑΝΑΤΡΟΠΗ», και μολονότι η βασική ευθύνη είναι του Δήμου αλλά η Περιφέρεια έχει πολιτικές ευθύνες κυρίως εάν συμβεί αυτό το ανοσιούργημα:
 
ΕΡΩΤΑΣΘΕ μαζί με τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ της Κέρκυρας:
Έχετε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο ;  Δεν το φαντάζομαι.
Αφού δεν έχετε συμφωνήσει, όπως  πιστεύω, ποιές ενέργειες κάνατε μέχρι σήμερα, για να αποτρέψετε αυτή τη παρανομία και ανοσιούργημα ; Κινητοποιήσατε το Λιμεναρχείο ;
Εάν μέχρι σήμερα δεν κάνατε, τι θα κάνετε από σήμερα; Πριν είναι αργά; Για όλους!»
 
ΓΙΩΡΓΟΣ  Ν.  ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Δικηγόρος
Στον Άρειο Πάγο  & στο Συμβούλιο της Επικρατείας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αριστοτέλη Σίδερη 3 Τ.Κ. 49 100 – ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλ.: 26610 37627,6944 624 839,  fax: 2661 0 48517
e-mail:[email protected],