Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για το Ριζοσπαστισμό στην Κεφαλονιά της βρετανικής Προστασίας

Πετράτος
19 Απριλίου 2018 / 14:22

Η παρουσίαση την Παρασκευή στην Αναγνωστική. Την παρουσίαση θα κάνει ο Δρ. Ιστορίας και υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο ιστορικός κ. Δημήτρης Ζυμάρης και ο ίδιος ο συγγραφέας. Θα προλογίσει ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Γιάννης Πιέρης.

Η μελέτη του κεφαλονίτη ιστορικού Πέτρου Πετράτου «Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας - Οι πολιτικές λέσχες του νησιού» παρουσιάζεται απόψε στις 8 στην Αναγνωστική Εταιρεία.  Ο Πέτρος Πετράτος είναι γνωστός στους αναγνώστες της «Ενημέρωσης» από άρθρα του που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς και αφορούν κύρια ο Ριζοσπαστικό Κίνημα στα Νησιά μας τα χρόνια των Άγγλων και στη συνέχεια τη Μεσοπολεμική περίοδο.
Πρόκειται για μελέτη που βασίστηκε κύρια στη διδακτορική  διατριβή του συγγραφέα και αναφέρεται στις πολιτικές λέσχες, που λειτούργησαν κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κεφαλονιά, συμπληρωμένη με νεότερα  στοιχεία και κάποιες επανεκτιμήσεις. 
 
Ένας μεγαλειώδης αγώνας
 
Έχοντας σαν δεδομένο ότι στα Εφτάνησα κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (ή «Προστασίας») από το 1815 ως το 1864, πραγματοποιήθηκε ένας μεγαλειωδης  ενωτικός αγώνας, για τον οποίο τίθεται το ερώτημα ποια ήταν 
εκείνα τα κέντρα που τον κατεύθυναν. Οι μελέτες και οι μονογραφίες, για την περίοδο εκείνη στην Κεφαλονιά, αναφέρονται στη λειτουργία και τις δραστηριότητες πολιτικών λεσχών, δίνοντας αποσπασματικές πληροφορίες για τη δράση τους. Αποσπασματικές επίσης πληροφορίες μας δίνουν οι εφημερίδες της επoχής και τα γραπτά κείμενα των πρωταγωνιστών εκείνων των γεγονότων. Αναφορές, και μάλιστα χρήσιμες, σε τέτοιες μορφές ανάπτυξης και δράσης συναντάμε και στο αρχειακό υλικό της επoχής. 
Ωστόσο, ακόμη και μέσα από την ασυνέχεια του πληροφοριακού και τα κενά του γνωστικού υλικού διαφαινόταν ο ιδιαίτερος και κάποτε αναντικατάστατος ρόλος αυτών των πολιτικών συσσωματώσεων στον ενωτικό αγώνα των Κεφαλονιτών. Έμενε, όμως, να ερευνηθεί και να μελετηθεί συστηματικότερα και πληρέστερα η ίδρυση, λειτουργία και δράση των πολιτικών λεσχών, για να εξηγηθεί η δυναμική του ενωτικού κινήματoς και να κατανοηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις ο αντιπροστασιανός και ειδικότερα ο ριζοσπαστικός αγώνας. Μια τέτοια, έρευνα και μελέτη θα αναδείκνυε και το ρόλο του πλήθους των «ανώνυμων» αγωνιστών σε κάθε φάση του αγώνα, καθώς και τη σημασία της συλλoγικής έκφρασης και δράσης, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η συμβολή των επωνύμων, ο ρόλος  της προσωπικότητας των ηγετικών στελεχών. 
Μέσα από την έρευνα και μελέτη των γραπτών πηγών  και με τη συνδρομή της πρόσφατης βιβλιογραφίας, ο Πέτρος Πετράτος μας δίνει μια πληρέστατη εικόνα της λειτουργίας, της δράσης και των επιτευγμάτων των πολιτικών λεσχών κατά την εποχή  της Βρετανικής Προστασίας στην Κεφαλονιά.
 
Ο συγγραφέας
 
Ο Πέτρος Πετράτος είναι φιλόλογος, Δρ Ιστορίας. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέµατα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, αναδεικνύοντας ο ίδιος παράλληλα πτυχές της ιστορίας της γενέτειράς του Κεφαλονιάς. 
Συµµετέχει σε διεθνή και ελληνικά επιστηµονικά συνέδρια και δηµοσιεύει µελέτες του σε επιστηµονικά περιοδικά (Κεφαληνιακά Χρονικά, Κρητολογικά  Γράµµατα, Κυµοθόη, Ο Ερανιστής, Περί Ιστορίας, Τα Ιστορικά, κ.ά.) και συλλογικούς τόµους, ενώ έχει επιµεληθεί και προλογίσει βιβλία ιστορικού περιεχοµένου.