Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επανέρχονται με νέο αίτημα τους οι Κερκυραίοι ξενοδοχοϋπάλληλοι Ζητούν τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ)

ξενοδοχοϋπάλληλοι
18 Απριλίου 2018 / 15:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση (ακολουθεί ολόκληρη), ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων εν όψει της έναρξης της τουριστικής σαιζόν 2018 πιστεύει ότι στην Κέρκυρα διαμορφώνονται όλες οι προϋποθέσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ που θα ρυθμίσει τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τις συναφείς επιχειρήσεις της Κέρκυρας.

Η μεγάλη τουριστική άνοδος στο νησί την τελευταία 6ετία έρχεται σε αναντιστοιχία με τις προβλέψεις του 2012 για επηρεασμό της τουριστικής οικονομίας απ την κρίση. 
Οι μειώσεις στους μισθούς που επιβλήθηκαν το 2012 όχι μόνο δεν δικαιολογούνται απ την εξέλιξη της τουριστικής οικονομίας , αλλά έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία και κοινωνία. 
Οι προκλητικές μειώσεις των μισθών και η αφαίρεση δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης έχουν (λόγω και της εντατικοποίησης της εργασίας) προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο εισόδημα ,την υγεία των εργαζομένων και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υπονομεύοντας ευθέως την τουριστική ταυτότητα της Κέρκυρας ως τόπου φιλοξενίας ανάπαυσης και διακοπών. 
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας έχοντας υπ όψιν τα παραπάνω και πιστεύοντας πως είναι άμεση ανάγκη η επαναρρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας επαναφέρει το αίτημα του για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ. 
Το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου μας έχοντας την εξουσιοδότηση της Γ.Σ. του κλάδου διαπιστώνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αλλά και η δυνατότητα να καθοριστεί ένα νέο συλλογικό πλαίσιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Νομό Κέρκυρας.
Είναι προφανές ότι τα χαρακτηριστικά της τουριστικής οικονομίας της Κέρκυρας και οι διαμορφωμένες εργασιακές σχέσεις δεν μοιάζουν σε τίποτα με άλλες περιοχές της χώρας που ισχύει η ίδια κλαδική ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων .
Επιπλέον η νέα κλαδική ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας που υπεγράφη στα τέλη του Μάρτη αντί να επιλύει προβλήματα που παρουσιάζονται στις εργασιακές σχέσεις , δημιουργεί νέα προβλήματα και συγκεκριμένα με το παράνομο άρθρο 4 που αναφέρεται στα ρεπό.
Πριν λοιπόν οι νέες προβλέψεις αυτής της σύμβασης αλλά και η ασύδοτη δράση πολλών ξενοδόχων προκαλέσουν χάος και εύλογες εντάσεις στις εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, σας καλούμε να δεχτείτε με την δέουσα 
σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση μας για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων σύμφωνα με το από 11/1/2018 προτεινόμενο σε εσάς σχέδιο μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ανανέωση στα όργανα σας θα συνοδευτεί και με την αντίστοιχη ανανέωση στις αντιλήψεις ώστε να μην εισπράξουμε ξανά την στείρα δογματική και προκλητική άρνηση σας να προσέλθετε για διαπραγματεύσεις.
Γι αυτό σας καλούμε γι άλλη μία φορά την Παρασκευή 27 Απρίλη 2018 στις 11.00 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για έναρξη διαπραγματεύσεων.