Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

17 Απριλίου: Ημέρα του Παλαιστίνιου αιχμαλώτου

Παλαιστίνη
17 Απριλίου 2018 / 13:47

ΑΘΗΝΑ. Σήμερα, 17 Απριλίου 2018 είναι η ημέρα του Παλαιστίνιου Αιχμάλωτου. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατουμένων και Υποθέσεων Πρώην Κρατουμένων, στις Ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης, βρίσκονται

σήμερα περίπου 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 350 παιδιά, 62 γυναίκες (εκ των οποίων 8 κοριτσάκια φυλακισμένα), 500 διοικητικοί κρατούμενοι και 1.800 αιχμάλωτοι (700 εκ των οποίων πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις), 6 βουλευτές και 18 δημοσιογράφοι. Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και στη Λωρίδα της Γάζας το 1967, περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν απαχθεί και φυλακιστεί από το Ισραήλ. Το ποσοστό αυτό
αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού Παλαιστινιακού πληθυσμού και το 40% του Παλαιστινιακού ανδρικού πληθυσμού. Περιλαμβάνει επίσης 10.000 γυναίκες φυλακισμένες από το 1967 και περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές φυλακές μετά από βασανιστήρια και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Επιπλέον, από το 2000 έχουν συλληφθεί 8.000 Παλαιστίνια παιδιά.
Ο Πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι δήλωσε: «Το Ισραήλ εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των σκόπιμων συλλήψεων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ συνεχίζει τη χρήση διοικητικής κράτησης (κράτηση χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες ή χωρίς διεξαγωγή δίκης), την κακομεταχείριση, την κατάχρηση και τα βασανιστήρια των Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς επίσης τη μεταφορά των κρατουμένων από την κατεχόμενη Παλαιστίνη στο Ισραήλ. Επιπλέον σκόπιμα στερεί από τους κρατούμενους το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και το νόμιμο δικαίωμα τους να δέχονται επισκεπτήριο από τα μέλη της οικογένειας τους, μεταξύ των άλλων στυγερών παραβιάσεων του Ισραήλ».
Ο Πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη στην Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να παρέμβουν άμεσα και να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τις «σοβαρές παραβιάσεις και την παράνομη συμπεριφορά του Ισραήλ». Επίσης, ζητά να ασκηθούν πιέσεις ώστε το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και να τους απελευθερώσει.