Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλος στο «κάθε νησί και Δήμος», είπε ο Πουλάκης στη Ρόδο

Καλλικράτης
17 Απριλίου 2018 / 07:06

To τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και Δήμος», εξήγγειλε και επίσημα από τη Ρόδο κατά στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σύμφωνα με το αυτοδιοίκηση.gr.

«Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»», το «σπάσιμο» της Κεφαλονιάς, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εξαγγελθεί από Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τοπική βουλευτή ενώ παλαιότερες πληροφορίες  έκαναν λόγο λόγο για «σπάσιμο» των δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, και, πιθανόν, Ρόδου, Χίου και Σάμου.
Το θέμα είχε ανακινηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν από τη Ρόδο και είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση του υπΕσ. Π. Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε ότι θα εξετασθούν κατά περίπτωση και εφόσον υπάρξουν τεκμηριωμένα τέτοια αιτήματα. Αργότερα επανήλθε στην τοπική επικαιρότητα με τις δηλώσεις των βουλευτών Κερκύρας και Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ, Παυλίδη και Θεοπεφτάτου, που αφορούσαν στη διοικητική κατάτμηση των δυο μεγαλύτερων νησιών της Επτανήσου. Μάλιστα οι δηλώσεις εκείνες απηχούσαν άποψη του υπουργείου Εσωτερικών, που ανταποκρινόταν έτσι στην παρότρυνση των Νομαρχιακών του κόμματος.
Πάντως ο ίδιος ο Κ. Πουλάκης, μιλώντας πριν από περίπου έναν χρόνο για το ίδιο θέμα στη Μυτιλήνη προσκεκλημένος της Νομαρχιακής εκεί του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε: «Ο «Καλλικράτης» έχει δικαίως ταυτιστεί με τις εκτεταμένες συνενώσεις Δήμων, και μάλιστα με συνενώσεις που δεν έλαβαν υπόψη κανένα γεωμορφολογικό, συγκοινωνιακό, κοινωνικό, ιστορικά και αναπτυξιακό δεδομένο, παρά μόνο συγκεκριμένες εκλογικές σκοπιμότητες. Παρ’ όλα αυτά κάνουμε ως Υπουργείο μία αντιδημοφιλή επιλογή, να μην ανοίξουμε ζήτημα επανασχεδιασμού του αυτοδιοικητικού χάρτη. Δεν μπορούμε κάθε πέντε χρόνια να έχουμε ένα διαρκές “ράβε-ξήλωνε”, ούτε θέλουμε να επισκιάσει το χωροταξικό την επί της ουσίας μεταρρύθμιση».
Το πρωταπριλιάτικο ψέμα του enimerosi.com αναφερόταν σε δήθεν ανακοίνωση Σκουρλέτη στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ανατολικής Αττικής. Και μπορεί να μην ήταν αλήθεια η ανακοίνωση εκείνη, ήταν εύγλωτες όμως οι αντιδράσεις που προκάλεσε. Κι ήλθε και χθες ο γγ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών να πει από βήματος ενός άλλου αναπτυξιακού συνεδρίου: Τέλος τα ψέματα και το «κάθε νησί και Δήμος»! Η υπόθεση τελεί σε αναμονή των τεκμηριωμένων προτάσεων, που θα υποχρεώσουν στην κατάτμηση κάποιων νησιωτικών ΟΤΑ.