Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο κλαρινέτου της Φ.Ε. «Καποδίστριας» με διδάσκοντα τον Σπύρο Τζέκο

Φ.Ε. «Καποδίστριας»
15 Απριλίου 2018 / 08:05

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη συναυλία των σπουδαστών που συμμετείχαν σε αυτό και του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας»,

η οποία πραγματοποιήθηκε στον Καθολικό Ι.Ν. του Αγίου Φραγκίσκου, ολοκληρώθηκε το σεμινάριο κλαρινέτου που αυτή διοργάνωσε το διάστημα 11-14 Απριλίου. Διδάσκων του σεμιναρίου ήταν ο διακεκριμένος Κερκυραίος κλαρινετίστας Σπύρος Τζέκος, α΄ κορυφαίος κλαρινετίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στη σαββατιάτικη αυτή συναυλία, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Παπικινού, συνόδευσε περί τους είκοσι κλαρινετίστες που συμμετείχαν στο σεμινάριο, οι οποίοι και ερμήνευσαν (είτε ως soloists, είτε σε ολιγομελή σχήματα) κατά σειρά τα εξής έργα: την πόλκα Lustige Musikanten, το Clarinando του Richard Comello, το Oblivion του Astor Piazzolla, το Air for two clarinets του Ted Huggens, το Capricious Aloysius του Harold Walters, το Il Carnevale di Venezia του Alamiro Giampieri, τη Sinfonia Concertante op.2 του Louis Schindelmeisser και το Clarinet Candy του Leroy Anderson. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με όλους τους σπουδαστές του σεμιναρίου στο The great gate of Kiev από τις Εικόνες από μία έκθεση του Modest Mussorgsky, υπό την διεύθυνση του Σπύρου Τζέκου. Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή 13 Απριλίου, το ρεσιτάλ κλαρινέτου του τελευταίου, με έργα Poulenc, Klosé, Chopin κ.ά. Στο πιάνο τον συνόδευσε η Μαριλένα Ελούλ.



Το εν λόγω σεμινάριο, συντονιστές του οποίου ήταν ο Ηλίας Βασιλάτος και ο Σπύρος Γιοβάνης ήταν το δεύτερο του αντίστοιχου κύκλου σεμιναρίων που διοργανώνει η Φιλαρμονική «Καποδίστριας» στο τρέχον σχολικό έτος. Είχε προηγηθεί το σεμινάριο σαξοφώνου με τον Στάθη Μαυρομμάτη (3-4 Φεβρουαρίου), ενώ θα ακολουθήσει σεμινάριο φλάουτο με τον Θεόδωρο Μαυρομμάτη (κορυφαίος μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) το διάστημα 21-24 Ιουνίου.
Εκτός από τον κύκλο σεμιναρίων της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», σεμινάρια πνευστών οργάνων διοργανώνει και η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος». Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτών, από Τετάρτη 25 έως και Κυριακή 29 Απριλίου θα βρεθούν στην Κέρκυρα για να διδάξουν στα αντίστοιχα σεμινάρια τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Essen της Γερμανίας, Susanne Wohlmacher (φλάουτο), Harald Heindrichs (κλαρινέτο) και Klaus Gössmann (κόρνο), οι οποίοι απαρτίζουν το «Aalto Bläser Trio», καθώς και ο Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο), κορυφαίος μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Κλείνοντας, δεν μπορεί κανείς παρά να χαρακτηρίσει ως ευτύχημα για τους νέους Κερκυραίους μουσικούς, τις ευκαιρίες που τους δίνονται μέσω τέτοιων σεμιναρίων όπως αυτά που διοργανώνουν οι Φιλαρμονικές, ώστε να γνωρίσουν και να βελτιώσουν τις ερμηνευτικές τους ικανότητες, μαθητεύοντας έστω και για λίγες ώρες πλάι σε διακεκριμένους ερμηνευτές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.