Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Fernanda Facciolli στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Ζωγραφική
12 Απριλίου 2018 / 10:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση ζωγραφικής της Βενετής καλλιτέχνιδας Fernanda Facciolli στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

Η έκθεση, με τίτλο «Ταξίδι στο χρόνο με τις Θεότητες των ουρανών και των ορέων στα έργα της Fernanda Facciolli», περιλαμβάνει αναφορές στην πρώιμη ελληνική μυθολογία και σε γυναικείες θεότητες του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
 
Καθώς η κ. Facciolli απουσίαζε από την εκδήλωση για λόγους υγείας, ο κ. Ευγένιος Ραράκος μίλησε στο κοινό για την έκθεση, εκπροσωπώντας την καλλιτέχνιδα. Ο κ. Ραράκος αναφέρθηκε στον αέναο διάλογο που υπάρχει στα έργα της ζωγράφου, ανάμεσα στη φαντασία και την αντικειμενικότητα, τα ιστορικά δεδομένα. Εμπνεόμενη από τον πλούτο και το μυστηριακό στοιχείο της ελληνικής μυθολογίας, η Fernanda Facciolli ερευνά ιστορικές πηγές και μεταφέρει στον καμβά εικόνες ανασυρμένες από τη λήθη και εμπλουτισμένες με τη δημιουργικότητά της.


 
Όπως επισημαίνει ο κ. Ραράκος, «Με μια προσεκτική ανάγνωση του έργου της Fernanda Facciolli, διαπιστώνουμε ότι η ζωγραφική της αποτελεί πράξη ενεργητική, καθώς δεν επιβεβαιώνει το γνώριμο, αλλά επαυξάνει το δικαίωμα της παρατήρησης και του ονείρου. Μέσα από την προσωπική της μελέτη ως ερευνήτρια, κρατά το απόσταγμα της δικής της "Αλήθειας". Μεταξύ καλλιτέχνη και απεικόνισης ενυπάρχει μια αέναη συνομιλία που μας υποδηλώνει άλλωστε η ευφάνταστη μαεστρία της δημιουργού να μετατρέπει την ιδέα σε πάθος».
 
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 11 Μαΐου 2018 και είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-14.00 και 18.00-21.00.
 
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα
 
Η Φερνάντα Φατσιόλι γεννήθηκε στη Βενετία το 1950, κοντά στη Γέφυρα του Ριάλτο. Ο πατέρας της είναι επαγγελματίας καλλιτέχνης και καθηγητής ζωγραφικής. Με την ενθάρρυνση των γονιών της, ξεκίνησε να ζωγραφίζει ήδη από την ηλικία των δύο ετών και συνεχίζει αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
 
Αποφοίτησε από το Καλλιτεχνικό Λύκειο Βενετίας. Σπούδασε γραφιστική στην ίδια πόλη και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας. Παρακολούθησε επίσης ιδιαίτερα μαθήματα από τον επαγγελματία ζωγράφο Roberto Valle και σπούδασε ξυλογραφία στην Ακαδημία του Ουρμπίνο. Δίδαξε στο Καλλιτεχνικό Λύκειο Βενετίας και στο Ινστιτούτο Τεχνών από το 1972 έως το 2007, αρχικά αρχιτεκτονική και αργότερα τεχνικές ζωγραφικής. Τα ζωγραφικά και γραφιστικά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε αρκετές γκαλερί στην Ιταλία και την Ευρώπη.
 
Το 2009 έγραψε τα κείμενα του καταλόγου F. Facciolli: Έργα από το 2006 έως το 2009. Το 2014 επιμελήθηκε τον κατάλογο Ο Παυσανίας στα χνάρια του Ησίοδου, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Marcianum Press. To 2016 έγραψε τα κείμενα για τη μονογραφία Το Ουράνιο Βασίλειο της Μέδουσας, Μητριαρχικές Θεότητες στην Κόρκυρα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Image dgd της Ελβίρας Μεταλληνού.
 
Λόγω της μεγάλης αγάπης της για την Ελλάδα, η καλλιτέχνιδα επισκέπτεται τη χώρα μας τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. Η ίδια εργάζεται και ζει στη Βενετία, όπου διατηρεί το εργαστήριό της στη διεύθυνση 911/a campiello del sole, κοντά στη Γέφυρα του Ριάλτο.
 
www.fernandafacciolli.it- Art Gallery II Dictynneion, Venice