Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν αναγνωρίζετε το Κοσσυφοπέδιο - Και ΄μεις κάναμε λάθος τότε με τα Σκόπια!

κοτζιάς
11 Απριλίου 2018 / 16:41

Από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Ivica Dacic

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. (Ο Κοτζιάς για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ): Νομίζω ότι το κλειδί αυτού του προβλήματος είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά όπως λέω εγώ, όχι σάπιους συμβιβασμούς, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Και ο συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό, από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις.
 
Ντάσιτς: Κάναμε λάθος στο παρελθόν!
 
Εγώ μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλό και θα ήταν πολύ αποτελεσματικό οι συνομιλίες αυτές να γίνονται απευθείας και, όπως το είχε πει και ο Νίκος, να αναζητηθούν κοινά συμφέροντα. Το συμφέρον όλων μας είναι να λυθεί αυτό το ζήτημα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα τα οποία είναι βαθειά, όπως και στην περίπτωση της Σερβίας, διότι μπαίνουν βαθειά στο παρελθόν, στην ιστορία, στην παράδοση της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό, η Σερβία έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι σε αυτό το θέμα. Εγώ, αρκετές φορές, είπα τη γνώμη μου, ότι νομίζω ότι ήταν λάθος που η Σερβία αναγνώρισε - δεν ήταν η Σερβία, ήταν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας που αναγνώρισε - διότι κάποτε στη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η χώρα αυτή ήταν μία από τις έξι Δημοκρατίες, κι από εκεί προέκυψε η συμφωνία: η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας να αναγνωρίσει τη χώρα αυτή και το όνομα αυτό έχει μείνει. Νομίζω ότι η στάση αυτή ήταν λανθασμένη και να το πω ειλικρινά η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία και στα σερβικά συμφέροντα δεν ήταν η κατάλληλη. Αυτοί έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Δεν θα μιλήσω γι’ αυτές τις σχέσεις, αλλά εμείς θέλουμε να λυθεί αυτό το θέμα και, με την έννοια αυτή, εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, να προσφέρουμε μεγάλη βοήθεια. Μόνο μπορούμε να τους προτείνουμε να συναντηθούν εδώ στη χώρα μας.
 
Κοτζιάς: Δεν αναγνωρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο
 
Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, ούτε πρόκειται να το αναγνωρίσουμε διπλωματικά. Υπάρχει από το 2010-11 και το 2014, από τις τότε κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μια συμφωνία να ανοίξει ένα Εμπορικό Γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα. Το Εμπορικό αυτό Γραφείο όταν θα ανοίξει - και θα ανοίξει κάποια στιγμή - δεν θα αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία του Κοσόβου. Προξενείο σημαίνει διπλωματική εκπροσώπηση και δικαιώματα διπλωματικής αρχής. Τέτοιο πράγμα δεν έχει συμφωνηθεί και δεν προβλέπεται να γίνει.