Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άρχισε η μεταφορά σκουπιδιών σε 5 ΧΥΤΑ με εισαγγελική παραγγελία

ΧΥΤΑ Αιγιαλείας
11 Απριλίου 2018 / 12:41

ΠΑΤΡΑ. Άρχισε μερικώς η αποκομιδή των απορριμμάτων από το Αίγιο και θε επεκταθεί σε Συμπολιτεία και Ερινεό, μετά την εισαγγελική παραγγελία για διοχέτευση σε 5 ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.

'Ηδη, νωρίς το μεσημέρι 40 τόνοι έφτασαν στον ΧΥΤΑ Φλόκα, με λιγοστούς κατοίκους να διαμρτύρονται, χωρίς ωστόσο να παρεμποδιστεί η διέλευση των οχημάτων από την Αιγιάλεια.
Ραγδαίες, αν και λίγο-πολύ αναμενόμενες, ήσαν οι εξελίξεις με τους όγκους απορριμμάτων, με τον Δήμο σε αδιέξοδο από τις 14 Φεβρουαρίου, έχοντας όμως στο «τσεπάκι» του μία διοικητική πράξη της Κυβέρνησης για διάθεση σε γειτονικούς ΧΥΤΑ και μία παρέμβαση στη δικαιοσύνη για την υλοποίησή της από τον τοπικό δικηγορικό σύλλογο.
 
ΑΝΩΘΕΝ
Η προ ημερών αναφορά-καταγγελία των δικηγόρων, προς την εισαγγελέα Πατρών, με κοινοποίηση και στις εισαγγελικές αρχές Αιγίου, Μεσολογγίου και Αγρινίου, έτυχε της ανταπόκρισης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου (με καταγωγή από το Αίγιο), η οποία χθες το μεσημέρι διέταξε τις κατά τόπους δικαστικές υπηρεσίες να δώσουν εντολή για φιλοξενία των 12.000 τόνων σκουπιδών.
 
ΔΙΑΘΕΣΗ
Η εισαγγελική εντολή ακουμπά αφενός στο ότι έχει κηρυχθεί ο μισός Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αφετέρου στο ότι αποδεδειγμένα απειλείται η δημόσια υγεία από μολυσματικές ασθένειες, εκδήλωση επιδημικών νόσων, ανάπτυξη επιβλαβών εντόμων και εμφάνιση τρωκτικών στους δρόμους. Σε περίπτωση δε που και πάλι διαπιστωθεί οποιαδήποτε μορφή άρνησης εφαρμογής της εντολής, προβλέπεται άμεση άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων και εφαρμογή ακόμα και αυτόφωρης διαδικασίας.
 
ΑΜΕΣΑ
Με βάση τις εκτιμήσεις που κάνει στην «Π» ο υπογράφων της αρχικής αναφοράς (πρόεδρος του ΔΣΑ) Γιώργος Μπέσκος, σήμερα κιόλας θα πρέπει να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων, με παράλληλη ετοιμασία των προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου Αιγιάλειας με τους φορείς διαχείρισης των ΧΥΤΑ Φλόκα Αχαΐας και Ναυπακτίας, Μεσολογγίου, Βόνιτσας και Αγρινίου. «Οποιος δεν υπακούσει στην εντολή της δικαιοσύνης θα βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτήν» σημειώνει, ενώ σχετικά με ακούσματα ότι αιρετοί και κάτοικοι θα παρεμποδίσουν τους χώρους, υπενθυμίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται και βαρύτατα πρόστιμα των 50.000 και 100.000 ευρώ.
 
ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
Σχετικά με την απόφαση της «Αποκεντρωμένης», που επιτάσσονται να εφαρμόσουν όλοι οι νόμιμοι γειτονικοί ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας (πλην της Ξερόλακκας) προβλέπει 1500 τ. στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, 3.500 τ. στο ΧΥΤΑ Αγρινίου, 5.500 τ. στον ΧΥΤΑ Ακτίου - Βόνιτσας , 1.000 τ. στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, 500 τ. στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας.
 
ΧΡΟΝΟΣ
Με έξι εργολαβίες ιδιωτών και δαπάνη 42.000 ευρώ περίπου, ο Δήμος είναι έτοιμος να βγάλει στους δρόμους των ισάριθμων ενοτήτων (Αίγιο, Ερινεό, Συμπολιτεία, Διακοπτό, Ακράτα, Αιγείρα) μπουλντόζες και φορτηγά, τα οποία θα μεταφέρουν τα σκουπίδια στον ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Τεμένης, όπου θα φορτώνονται για τον τελικό τους προορισμό.
Σε φουλ ρυθμούς εκτιμάται ότι ημερησίως θα μαζεύονται το πολύ 130 τόνοι, κάτι που σημαίνει ότι μεχρι την Παρασκευή (κι εφόσον αρχίσει σήμερα η αποκομιδή) υπάρχει η δυνατότητα να μαζευτεί σημαντικά η εορτάζουσα πόλη του Αιγίου, για δε ολόκληρο τον Δήμο θα απαιτηθεί πάνω από ένας μήνας, αφού τα συσσωρευμένα απόβλητα φαίνεται να ξεπερνούν τους 3.500 τόνους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ