Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ανάσταση» διαρκείας για τον τουρισμό στην Ήπειρο

Γιάννενα
11 Απριλίου 2018 / 07:28

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Με υψηλές πληρότητες, που σε πολλές περιπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, συνοδεύτηκαν οι ημέρες του Πάσχα για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της πόλης των Ιωαννίνων και των υπολοίπων προορισμών του νομού.

Στα επίπεδα του 70% έφτασε η πληρότητα στην πόλη, ενώ ξεπέρασε το 90% σε Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Τζουμέρκα και Κόνιτσα, κατατάσσοντας την περιοχή σε ένα από τους πλέον δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς της χώρας.
Οι επισκέπτες ήταν κυρίως Έλληνες, από κάθε μήκος και πλάτος της Ελλάδος, αλλά και αρκετοί από το εξωτερικό, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από το Ισραήλ. Πολλοί ήταν και οι Κύπριοι, που εκμεταλλεύτηκαν την απευθείας αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με τη Λάρνακα.
«Η περιοχή μας καρπώνεται τα οφέλη των νέων οδικών αξόνων, της αεροπορικής σύνδεσης με την Κύπρο, αλλά και των προωθητικών ενεργειών του προηγούμενου διαστήματος», τόνισε ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το επόμενο διάστημα. «Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ξανά οι σχολικές εκδρομές, ενώ στο τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στα Γιάννενα το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα φέρει αρκετό κόσμο στην πόλη», έκανε γνωστό.
 
«ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ» ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επισκεψιμότητα στο Ζαγόρι τη φετινή πασχαλινή περίοδο, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα καταλύματα κυμάνθηκαν πάνω από το 90%. 
Παρόλο που υπήρξαν, όπως συμβαίνει πάντα, κάποιες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, η μεγάλη ζήτηση από πολλές περιοχές της χώρας, κάλυψε άμεσα τα κενά αυτά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η υψηλή πληρότητα δεν αφορούσε μόνο τα μεγαλύτερα χωριά που πάντα έχουν κόσμο, αλλά και τα μικρότερα που διαθέτουν λιγότερες υποδομές διαμονής. 
Πλην όσων επέλεξαν να διαμείνουν στα χωριά του Ζαγορίου, αλλά και τους αποδήμους Ζαγορίσιους, οι οποίοι επέστρεψαν για τις ημέρες αυτές στα χωριά τους, πολλοί ήταν και οι ημερήσιοι επισκέπτες, κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, που γέμισαν τα καταστήματα εστίασης, χάρηκαν τη φύση και τις ομορφιές, βοηθούντος και του καλού καιρού. 
Η μεγάλη επισκεψιμότητα και στο Ανατολικό Ζαγόρι, έστω και με ημερήσιες αποδράσεις, δεδομένου ότι τα καταλύματα είναι λίγα, έδωσε εκ νέου την αφορμή στον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου να επισημάνει σε δηλώσεις του ότι «επιβάλλεται να συνδεθεί το Κεντρικό με το Ανατολικό Ζαγόρι, με σύγχρονο και ασφαλέστερο δρόμο, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει την περιοχή στο σύνολο της». 
Για τον σκοπό αυτό, ο δήμος εμμένει στην ικανοποίηση του αιτήματος για τη βελτίωση των επαρχιακών οδών από Μηλιωτάδες μέχρι τη διασταύρωση Κήπων, σε πρώτη φάση, μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων. 
Την ικανοποίηση του για την τουριστική κίνηση των ημερών και γενικότερα για το επόμενο διάστημα με τις κρατήσεις που υπάρχουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ζαγορίου Μιχάλης Βλάχος. 
Όπως ανέφερε, δεν υπήρξαν παράπονα από τους πολυάριθμους επισκέπτες για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν, ενώ έμειναν ευχαριστημένοι και όσοι ταξίδεψαν για πρώτη φορά στο Ζαγόρι, από την εμπειρία που έζησαν. 
Εκτός των πολλών μνημείων της φύσης και της αρχιτεκτονικής παράδοσης, πόλος έλξης είναι και το Μουσείο «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους που λειτουργεί από τα μέσα Μαρτίου και ήδη προσελκύει μεμονωμένους επισκέπτες και πολλά οργανωμένα γκρουπ και σχολεία. Για μια πολύ καλή οικονομική «ανάσα» για τους επαγγελματίες έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Ελένη Παγκρατίου, σημειώνοντας ότι όλα κύλησαν ομαλά, ο κόσμος εξυπηρετήθηκε και δεν καταγράφηκε κάποιο πρόβλημα.
Μέχρι και την Κυριακή του Θωμά υπάρχουν αρκετές κρατήσεις στα καταλύματα από Έλληνες, οι οποίοι παρατείνουν τις πασχαλινές διακοπές, αλλά και από ξένους, κυρίως Ισραηλινούς και από χώρες της Ευρώπης. Το σημαντικό για την περιοχή, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΤΕΖ, είναι ότι μέχρι και τον Αύγουστο υπάρχουν πολλές κρατήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι η επίτευξη του στόχου για τουρισμό όλο τον χρόνο βρίσκεται σε καλό δρόμο και σε αυτό βοηθούν οι οδικοί άξονες, Εγνατία και Ιόνια και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων με τις νέες πτήσεις και συνδέσεις.
 
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΛΙΝΕΣ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
Το απόλυτο άγγιξαν οι πληρότητες στα καταλύματα των Τζουμέρκων, με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ να δηλώνει πως διαπιστώνεται η ανάγκη για περισσότερες κλίνες, αφού είναι σύνηθες πλέον το γεγονός η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά.
«Πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε τη δυναμικότητα της περιοχής σε κλίνες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο. Επειδή πλέον δεν υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η κρίση έχει οδηγήσει σε πιο μελετημένες οικονομοτεχνικά κινήσεις και αυτό από μια πλευρά είναι θετικό», τόνισε ο κ. Σεντελές.
Πολλές είναι οι κρατήσεις και για τις επόμενες ημέρες, ενώ ένα θετικό σημάδι στην πασχαλινή περίοδο ήταν οι πολλές επισκέψεις της μίας ημέρας, έστω κι αν η πρόσβαση στα χωριά του δήμου δεν είναι και η πλέον εύκολη. Ωστόσο, με τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Ιόνια Οδό και άλλα έργα βελτίωσης στο επαρχιακό δίκτυο, η περιοχή θα αποκτήσει εύκολη πρόσβαση, που θα ενισχύσει την τάση τωνβ ημερήσιων εκδρομών.