Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «απογείωση» ενός αεροδρομίου εκτός Fraport

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
05 Απριλίου 2018 / 06:55

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις θα έχουν σύντομα οι Γιαννιώτες, καθώς οι προσπάθειες της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου να ανοίξουν τον «τουριστικό αεροδιάδρομο» της πόλης, αποδίδουν πιο γρήγορα απ’ ότι ανέμεναν ίσως και οι ίδιοι.

Οι συμφωνίες, που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά και η ένταξη του αεροδρομίου των Ιωαννίνων στον αεροπορικό χάρτη, μετά και την επίλυση του προβλήματος των καυσίμων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες τακτικές πτήσεις, αλλά και πτήσεις τσάρτερ.
Κομβικής σημασίας είναι η συμφωνία με την TUS Air, καθώς μετά την έναρξη των δρομολογίων Γιάννενα-Λάρνακα και την ανακοίνωση για σύνδεση της πόλης με το Τελ Αβίβ από τον Ιούνιο, με δύο πτήσεις την εβδομάδα, η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη κιόλας εβδομάδα πτήσεις από Γιάννενα προς Ρώμη. Μάλιστα, οι πτήσεις αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 16 Απριλίου, με τα Γιάννενα να αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό της πτήσης Λάρνακα-Ρώμη.
Η επιλογή αυτή φαίνεται να συνδέεται με το ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιβατών από την περιοχή, που ταξιδεύει αεροπορικώς στην ιταλική πρωτεύουσα, αναγκαζόμενος να μετακινηθεί σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, αλλά και λόγω του ότι οι πληρότητες στην πτήση Γιάννενα-Λάρνακα δεν είναι αυτές που πιθανώς εκτιμούσε αρχικά η εταιρεία. Με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς εκτελείται δρομολόγιο Ρώμη-Λάρνακα, η προσθήκη ενδιάμεσου σταθμού εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις πληρότητες των αεροσκαφών.
«Οι υπεύθυνοι της TUS Air είναι μερικώς ικανοποιημένοι από τις πληρότητες σήμερα και με την κίνηση αυτή εκτιμούν πως θα ενδυναμωθούν», τόνισε στον Η.Α. ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σαμ Κουδούνης, κάνοντας γνωστό πως η πρόταση κατατέθηκε από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων και θα συνδυαστεί με μία προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών και από την αγορά της Ιταλίας.
Από την πλευρά της TUS Air, πάντως, εκφράζεται μια δυσαρέσκεια προς την Ένωση Ξενοδόχων ως προς την καθυστέρηση από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου να προχωρήσουν στις διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες συμφωνήθηκαν στις επαφές τους, τόσο στην αγορά του Ισραήλ όσο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ηπείρου, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι νέες πτήσεις. Στην παρούσα φάση δε διακυβεύεται η ύπαρξη των πτήσεων, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών, σε μια στιγμή, μάλιστα, που φαίνεται η διάθεση της αεροπορικής εταιρείας να διασυνδέσει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων με επιπλέον προορισμούς.
Την ίδια ώρα, μία ακόμη αεροπορική εταιρεία ετοιμάζεται να εντάξει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς της, συνδέοντας την πόλη με το Ηράκλειο και τη Γερμανία. Έχοντας την πληροφόρηση πως στις 23, στις 27 και στις 30 Απριλίου η Aegean Airlines θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις Ηράκλειο-Γιάννενα- Φρανκφούρτη και αντίστροφα, η εταιρεία αυτή σπεύδει να ανακοινώσει πρώτη την έναρξη δύο πτήσεων εβδομαδιαίως στον ίδιο προορισμό. Η εταιρεία είχε εδώ και καιρό εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τα Γιάννενα και τη συγκεκριμένη κυκλική πτήση, ωστόσο οι ενέργειες της Aegean Airlines την οδήγησαν στην απόφαση να επισπεύσει τον σχεδιασμό της.
Η αγορά της Γερμανίας αποτελεί μία από τις αγορές στόχους για τους τουριστικούς φορείς της πόλης, που εκτιμούν πως μπορεί να τροφοδοτεί την περιοχή με επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ το αεροδρόμιο του Φρανκφούρτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και μπορεί να φέρει τα Γιάννενα πιο κοντά με αρκετούς άλλους προορισμούς.
Αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων τσάρτερ, πέραν αυτών από την Κοπεγχάγη που εγκαινίασε πέρυσι και θα συνεχίσει φέτος το τουριστικό πρακτορείο Apollo, αλλά και από τη Στοκχόλμη, που θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου. Ο σκανδιναβικός τουριστικός κολοσσός έχει στα πλάνα του την έναρξη πτήσεων τσάρτερ και από Όσλο και Ελσίνκι από το καλοκαίρι του 2019.