Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Σπύρου: Ο Θ. Γαλιατσάτος σκόπιμα διαστρεβλώνει την αλήθεια

Σπύρος Σπύρου
30 Μαρτίου 2018 / 12:48

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτου σχετικά με το έργο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής,

ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» κ. Σπύρος Σπύρου κάνει την παρακάτω δήλωση:
«Η σκληρή κριτική που ασκήθηκε κατά τη συζήτηση του απολογισμού της σημερινής περιφερειακής αρχής Ιονίων Νήσων, στις 18 Μαρτίου 2018, για ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα και για την προσπάθεια που έκανε να κάνει την τρίχα τριχιά, φαίνεται ότι έκανε τον κ. Γαλιατσάτο να χάσει την ψυχραιμία του. Αντί να κάνει την αυτοκριτική του, μετά από 3,5 χρόνια άσκησης εξουσίας, συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει ότι είναι καλύτερος από αυτούς που διοίκησαν την Περιφέρεια στο παρελθόν.  

αίνεται όμως από τις δηλώσεις που κάνει ο κ. Γαλιατσάτος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι εμμένει (και μόνο σε σύμπλεγμα και ανασφάλεια μπορεί πλέον κανείς να αποδώσει αυτή του την τακτική), στο να γυρνάει στο παρελθόν με μόνο στόχο να κατηγορεί εμάς. Το πρώτο δηλαδή αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο που άφησε τη σφραγίδα του όχι μόνο για τις πολιτικές προσωπικότητες της σύνθεσής του αλλά και για το έργο του, καθώς ένωσε την Περιφέρεια σε έναν ενιαίο οργανισμό. Με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, ο κ. Γαλιατσάτος προσπαθεί να δείξει κοντύτερο τον προκάτοχό του για να φανεί αυτός ψηλότερος.
 Να του θυμίσουμε ότι παραλάβαμε το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο μέσο της διαδρομής του και στα μόλις 3 χρόνια της θητείας μας δρομολογήσαμε έργα που ο κ. Γαλιατσάτος αγκομαχώντας σήμερα προσπαθεί να ολοκληρώσει. Δεν κρύβει όμως το άγχος του όταν επιβεβαιώνει αυτό που του είχα πει, ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του - διάρκειας πεντέμισι χρόνων - και θα του φταίνε ακόμα οι προηγούμενοι.
Κατά τη θητεία μας, συντάξαμε με πολύ δουλειά και με τη συνεργασία τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων όσο και των φορέων, το νέο ΕΣΠΑ 2014-2010. Το πρόγραμμα αυτό το παρέλαβε ο κ. Γαλιατσάτος από την αρχή, ύψους 226 εκατομμυρίων. Τώρα, καυχάται διατρέχοντας ήδη τον 4ο χρόνο εφαρμογής του, ότι απορρόφησε το 15,9%.

Αυτό είναι το πρόγραμμα στο οποίο προβλέψαμε εμείς την ύπαρξη χρηματοδότησης για τον τομέα του πολιτισμού. Έτσι σήμερα έχει την δυνατότητα να εντάσσει έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και των Δήμων. Η αναφορά του στο έργο του θεάτρου Λευκάδος, το οποίο μετά τους σεισμούς του 2003 εγκαταλείφθηκε από τον εργολάβο, είναι ψευδής. Ο κ. Γαλιατσάτος σκόπιμα διαστρεβλώνει την αλήθεια. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι το έργο αυτό είναι ευθύνη του Δήμου Λευκάδος. Μετά τους σεισμούς, το έργο δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο Δήμος δεν προχώρησε στις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες προκειμένου να προωθηθεί η χρηματοδότηση και κατασκευή του. Ο κ. Γαλιατσάτος γνωρίζει επίσης, ότι οι δημοσιονομικές διορθώσεις γίνονται από το αρμόδιο Υπουργείο μέσα από μια αυτόματη διαδικασία που προβλέπεται νομίμως για έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εξάλλου, έχει και ο ίδιος ιδία πείρα.

Να του υπενθυμίσουμε επίσης, ότι για πρώτη φορά, ως Ένωση Περιφερειών την προηγούμενη περίοδο, εξασφαλίσαμε να δίνεται απευθείας στις Περιφέρειες το 1/3 απ’ το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που αντιστοιχεί για την Περιφέρειά μας σε 35 εκατομμύρια. Η απορρόφηση λοιπόν απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μέχρι σήμερα μηδενική.  

Ας ολοκληρώσει λοιπόν ο κ. Γαλιατσάτος αυτά που παρέλαβε, ας αναγνωρίσει τη δουλειά και την προσπάθεια πολλών πριν από αυτόν και ας προσπαθήσει να ξεκινήσει και ο ίδιος τουλάχιστον ένα μεγάλο έργο σε κάθε νησί. Γιατί, αν αρχίσουμε να του θυμίζουμε τις δεσμεύσεις που πήρε έναντι των πολιτών τις οποίες έχει ξεχάσει, αλλά και τις υποσχέσεις που έδωσε, θα καταδειχθεί ότι θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες εκείνοι που θα θέλουν να τον ξεχάσουν όταν ολοκληρώσει τη θητεία του.»