Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Δεδομένη η θέση για ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ

Φωτεινή Βάκη
30 Μαρτίου 2018 / 09:58

Σχόλιο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ

ΑΘΗΝΑ. Είναι δυνατό να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τη θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθετη ονομασία erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα να είναι δεδομένη, επισήμανε μεταξύ άλλων η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία σημείωσε ότι είναι απαγορευτική οποιαδήποτε λογική συμψηφισμών και ανταλλαγής με την άλλη πλευρά.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί σύνθετης ονομασίας erga omnes δεν αποτελεί κάτι καινούριο, ανέφερε, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ. «Ούτε είναι καινούριες οι διαπραγματεύσεις με τις πέντε πιθανές ονομασίες» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του Μ. Νίμιτς εδώ και 25 χρόνια. «Από το 2008, από τη γραμμή του Βουκουρεστίου, υπάρχει αυτό το αίτημα της σύνθετης θέσης erga omnes. Αυτό λοιπόν συνεπάγεται συνταγματική αναθεώρηση, διότι δεν γίνεται να υφίσταται άλλη συνταγματική ονομασία στο εσωτερικό και άλλη ονομασία για διεθνή χρήση» ανέφερε.

Εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογο του Ν. Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, καθώς και στην κινητικότητα που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες.
Ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη περί ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, η Φ. Βάκη υπογράμμισε ότι επ’ ουδενί δεν συμφωνεί με τέτοιες δηλώσεις. Όπως είπε, επρόκειτο για ατυχή δήλωση και «δεν θα πρέπει κανείς να ρίχνει νερό στον μύλο μιας πολιτικής, η οποία εδράζεται στην επίδειξη ισχύος και σε μια λογική ανταλλαγμάτων. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει Σύνταγμα, έχει διάκριση εξουσιών».

Απαντώντας στις αιτιάσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «έχουν γίνει όλα τα αναγκαία διπλωματικά βήματα. Απόδειξη ότι αυτό το θέμα περιελήφθη στην ατζέντα και στην ανακοίνωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής και στις Βρυξέλλες και στη Βάρνα». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό «έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχει αναχθεί σε μείζον θέμα διεθνώς», προσθέτοντας ότι «εάν ο Ερντογάν πορεύεται με πολιτικές απειλές και εκβιασμούς αυτό είναι άλλης τάξης θέμα».
Τέλος, επισήμανε πως «οι δύο στρατιωτικοί θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ενοχοποιητικό στοιχείο».