Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το οικόπεδο 1 στη θάλασσα της Κέρκυρας στο επίκεντρο των ελληνοαλβανικών συνομιλιών

Ελλάδα
30 Μαρτίου 2018 / 06:17

Τρεις ώρες διήρκεσε την Πέμπτη στα Τίρανα η συνάντηση Κοτζιά - Μπουσάτι. Τα δυο ανακοινωθέντα (σ.σ. από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας) είναι πανομοιότυπα, γενικόλογα και ελάχιστα διαφωτιστικά.

ΒΙΕΝΝΗ. Ξεκινά σήμερα η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά. Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας.
Τρεις ώρες διήρκεσε την Πέμπτη στα Τίρανα η συνάντηση Κοτζιά - Μπουσάτι. Τα δυο ανακοινωθέντα (σ.σ. από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας) είναι πανομοιότυπα, γενικόλογα και ελάχιστα διαφωτιστικά. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Καθημερινής από τα Τίρανα, πριν από το καλοκαίρι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, καθώς έως τότε αναμένεται ότι θα έχει επιλυθεί η βασική διαφορά που χωρίζει Ελλάδα και Αλβανία στις μεταξύ τους υφιστάμενες διαπραγματεύσεις, αυτή του καθορισμού θαλασσίων ζωνών. Ως προς την πλέον σημαντική πτυχή (για τα ελληνικά συμφέροντα) των διαπραγματεύσεων, εκείνη του καθορισμού θαλασσίων ζωνών, κρίσιμο για την πρόοδο είναι αν η τελική συμφωνία θα έχει την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, την οποία έχει θέσει ως προϋπόθεση για συμφωνία ο πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα, ερχόμενος, μάλιστα, σε τριβή τον προηγούμενο μήνα με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ θα επιτρέψει την οριστικοποίηση του οικοπέδου 1 στο Ιόνιο Πέλαγος, στο οποίο ήδη πραγματοποιούνται έρευνες. Υψηλόβαθμες πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά ακόμη και σε κρίσιμες πτυχές, όπως η άρση της εμπολέμου. 
Ως ένδειξη καλής θέλησης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κοτζιάς κόμισε στα Τίρανα και την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης και στην Ελλάδα, κάτι που για να οριστικοποιηθεί απαιτεί απλώς υπογραφή των υπουργών Μεταφορών των δύο χωρών.Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, το σύνολο των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αφορά συνολικά εννέα θέματα. Πρόκειται για τα ζητήματα αναγνώρισης εσωτερικών εγγράφων της Αλβανίας (έχει ετήσιο κόστος 6,8 εκατ. ευρώ για τους Αλβανούς πολίτες), τα στρατιωτικά κοιμητήρια των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, τα αλβανικά διπλώματα οδήγησης, την ΑΟΖ, την εμπόλεμο κατάσταση, τη μειονότητα στη Νότια Αλβανία, την αλλαγή των σχολικών βιβλίων της γείτονος, το σύμφωνο Φιλίας και τη διασυνοριακή συνεργασία.
Οι κ. Κοτζιάς και Μπουσάτι θα συναντηθούν ξανά στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, τον ερχόμενο Μάιο. Ως προς την επίσκεψη Τσίπρα, είναι πιθανόν να συνδυαστεί με τη μετακόμιση της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα σε νέο κτίριο.