Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων σε πρόγραμμα ανακύκλωσης των σκουπιδιών

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
28 Μαρτίου 2018 / 09:23

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής στην ολοκληρωμένη, κυκλική ανακύκλωση, τη μετεξέλιξη δηλαδή της ανακύκλωσης που έως τώρα γνωρίζουμε, επιδιώκει να δώσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων, επεκτείνοντας το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Η τοποθέτηση του Ολοκληρωμένου Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον χώρο του Γηροκομείου της Μητρόπολης Ιωαννίνων, πριν από δύο περίπου χρόνια, ήταν μόνο η αρχή για ένα από τα σημαντικότερα σε έκταση προγράμματα ανακύκλωσης, που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ήπειρο.
Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, με περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά κοινωνικά, αλλά και παραγωγικά οφέλη.
Ήδη, με το μεγάλο έργο της ανακύκλωσης, η Μητρόπολη Ιωαννίνων καταφέρνει, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, να υποστηρίζει τις κοινωνικές δομές της, το Γηροκομείο, το συσσίτια, το ΚΔΑΠ που διατηρεί με την «Αποστολή» και να ενισχύει υλικά δεκάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Το πρότυπο Κέντρο, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Καμπέρειο Ίδρυμα και την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», προχωρά ένα βήμα παραπάνω, καθώς μέρος των οικονομικών εσόδων θα «επανεπενδύεται» σε προγράμματα, που αφορούν το περιβάλλον και τη βιολογική παραγωγή, συνεχίζοντας παράλληλα και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και δράσεων.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, όπως έκανε γνωστό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, θα δημιουργηθεί σε εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδο του Καμπέρειου Ιδρύματος, στο τέλος της Ακτής Μιαούλη, με την υποστήριξη και της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Ήδη, μάλιστα, έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες δόμησης για τη δημιουργία του Κέντρου.
«Θα γίνει ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, όπου θα μπορούν να πάνε όλοι, κυρίως οι νέοι και τα παιδιά, να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διαχείριση υλικών και την ανακύκλωση, ώστε να βοηθήσουμε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Θα έχει ρόλο όχι μόνο εκπαιδευτικό, αλλά θα συνεχίζει με την ανακύκλωση και στον παραγωγικό και στον εθελοντικό τομέα. Ήδη δημιουργείται μια εθελοντική δομή και σχεδιάζουμε ένα μέρος από το οικονομικό προϊόν να επενδύεται σε προγράμματα, που αφορούν το περιβάλλον και την βιολογική παραγωγή, και ένα μέρος από αυτά, θα γίνονται δωρεά για τις κοινωνικές δράσεις και τα ιδρύματά μας. Σε αυτό το πρόγραμμα, που θα το πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρότυπο κυκλικής ανακύκλωσης, θα συμμετέχει πρώτα απ’ όλους η «Δωδώνη» ως μεγάλος χορηγός. Είναι μεγάλη η συμβολή της και την ευχαριστούμε», σημείωσε ο Μάξιμος, σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της «Δωδώνη» Μιχάλη Παναγιωτάκη.
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΤΕΡΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Η συνεργασία των δύο φορέων κρατάει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η τοπική γαλακτοβιομηχανία υποστηρίζει πολύπλευρα το έργο της Μητρόπολης, όπως και άλλων φορέων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια μερίδες προϊόντων και πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, έχει διαθέσει η γαλακτοβιομηχανία, τα τελευταία πέντε χρόνια, σε προγράμματα κοινωνικής ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ανταποδίδοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη που λαμβάνει καθημερινά από την τοπική κοινωνία. 
Με στόχο την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών για τις ευάλωτες ομάδες της Ηπείρου, η «Δωδώνη» στηρίζει διαχρονικά τη Μητρόπολη, προσφέροντας καθημερινά προϊόντα της σε όλες τις τοπικές ενορίες που έχουν συσσίτια, στο Γηροκομείο της Μητρόπολης και σε άπορες οικογένειες. Παράλληλα, η εταιρεία στηρίζει σε μόνιμη βάση εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τα παιδιά και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού της Μητρόπολης και της Αρχιεπισκοπής.
«Στη “Δωδώνη” πήραμε την πρωτοβουλία να ενισχύσουμε το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του κ.κ. Μαξίμου από την πρώτη στιγμή, έχοντας αντιληφθεί πλήρως την αγωνία και τις προσπάθειές του να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη. Το έργο του, όμως, είναι πολύπλευρο και πολύπλευρη είναι η στήριξή μας σε αυτό, καθώς για εμάς στη “Δωδώνη”, η κοινωνική αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι έννοιες που κάνουμε πράξη διαχρονικά, μετουσιώνοντας τη γεύση της “Δωδώνη”, τη “γεύση του καλού”, σε προσφορά. Με κύριο όχημα το ήθος που διέπει όλους εμάς στην οικογένεια της “Δωδώνη”, θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε πρωτοβουλίες και δράσεις τοπικών φορέων, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτάκης.
Τη συνεργασία με την γαλακτοβιομηχανία εξήρε ο κ. Μάξιμος, προσθέτοντας ακόμη τη στήριξη που παρέχει στους έλληνες παραγωγούς.