Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παυλίδης: Η ζωή γέννησε μια ιστορική ευκαιρία για την οριστική επίλυση του Μακεδονικού

Κώστας Παυλίδης
23 Μαρτίου 2018 / 10:52

Σχόλιο του βουλευτή Κέρκυρας με αφορμή την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια

ΑΘΗΝΑ. Στην μεσημβρινή εκπομπή του ΣΚΑΙ “Οι Αταίριαστοι” με τους  Χρ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο παρευρέθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης.  Με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η συζήτηση περιστράφηκε κατά κύριο λόγο γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα γύρω απ’ το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών. “Από τη στιγμή που η Τουρκία πολιτικοποίησε και χρησιμοποίησε την δικαστική οδό για μια απλή υπόθεση, η οποία στο παρελθόν λυνόταν με τη συνεννόηση των Διοικητών των δύο Μονάδων, αποφασίσαμε να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους και να επιλύσουμε το ζήτημα διπλωματικά”.                                          

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλίδης απαντώντας σε ερώτηση των δύο δημοσιογράφων αν έχουμε συνθήκες κράτησης ή ομηρίας των δύο αξιωματικών και πότε εκείνοι θα επιστρέψουν στη χώρας μας, εξήγησε: Από τη στιγμή που ένα σύνηθες γεγονός η Τουρκική πλευρά αποφάσισε να το εντάξει στην πολιτική της ατζέντα και να το οξύνει για να εξυπηρετήσει δικά της πολιτικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αλλαγή συσχετισμών στη Μεσόγειο, δικαιολογείται η χρήση του όρου ομηρία, αλλά μόνο  ως προς αυτή τη σκοπιά. Ο πιο δόκιμος όρος κατά τον κ. Παυλίδη που αποτυπώνει την υπόθεση στην πραγματική της διάσταση είναι ο όρος “κράτηση”.                                   

Παράλληλα για τον χρονικό ορίζοντα επιστροφής των 2 αξιωματικών ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι, το δικαιϊκό σύστημα της Τουρκίας είναι συγκεκριμένο και επιτρέπει κράτηση έως και 3 μήνες μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες. “Ευελπιστούμε ο κ. Ερντογάν να μην εξαντλήσει τα περιθώρια και να βρεθεί μια λύση στην επερχόμενη ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου”.                                                                                             

Τέλος στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα της ονομασίας της FYROM με αφορμή την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι η χώρα έχει μια ολοκληρωμένη θέση βασισμένη στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου το 2008 καθώς και στην ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης του ‘95, η οποία αντιμετωπίζει επαρκώς τις όποιες αλυτρωτικές προθέσεις. Ταυτόχρονα ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση από πλευράς της γείτονος χώρας είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης..                                                       

Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στο υφιστάμενο θέμα,ο βουλευτής Κέρκυρας εξήγησε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένας κυβερνητικός εταίρος με τον οποίο συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο συμφωνίας πάνω σε δύο σοβαρούς κυβερνητικούς πολιτικούς πυλώνες:α) Την έξοδο από τα Μνημόνια και β) τα ζητήματα της κάθαρσης. Επί του συγκεκριμένου εθνικού θέματος εμείς θεωρούμε ότι η ζωή γέννησε μία ιστορική ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος. Αν ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί, κρατάμε τις διακριτές στάσεις και αποφασίζει η Βουλή για το θέμα όταν έρθει εκείνη η ώρα.