Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτιστικοί σύλλογοι & επαγγελματίες «σηκώνουν τα μανίκια» για την ανακύκλωση

Όλοι μαζί για την Κέρκυρα
22 Μαρτίου 2018 / 13:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεκαεννέα πολιτιστικοί σύλλογοι και έντεκα επαγγελματικοί φορείς από όλην την Κέρκυρα προκάλεσαν συνάντηση χθες βράδυ με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Σπ. Ασπιώτη

και συζήτησαν την δυνατότητα να αναλάβουν από κοινού και συγκροτημένα δράσεις για την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Ύστερα απo συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αλλά και συγκεκριμένων προτάσεων που κατατέθηκαν απo τους επαγγελματίες και τους συλλόγους, συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση το αργότερο σε μια εβδομάδα. Συστήθηκε τριμελής επιτροπή, ώστε να αρχίσει η από κοινού η οργάνωση αυτής της συνάντησης. Η επείγουσα ανάγκη να δοθεί λύση στο φλέγον θέμα της ανακύκλωσης και της μείωσης των απορριμμάτων κινητοποίησε τους άμεσα ενδιαφερόμενους ενεργούς πολίτες, οι οποίοι έλαβαν την πρωτοβουλία να τεθούν στην διάθεση της δημοτικής αρχής και με συγκεκριμένες προτάσεις-λύσεις να συμβάλουν στο πρόβλημα που απασχολεί όλη την Κέρκυρα.
Οι προτάσεις που τέθηκαν στην διάθεση της δημοτικής αρχής είναι:

Δράσεις που θα αναλάβουν οι επαγγελματικοί φορείς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι
  1. Ενημέρωση ομάδων πολιτών (μελών, φίλων, κλπ) 
  1. Εποπτεία σημείων περισυλλογής στον χώρο ενός εκάστου 
  1. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις ενημέρωσης  σε σχολεία, συλλογικούς χώρους (πρόσκοποι, φροντιστήρια κλπ) 
  1.  Οργάνωση και συμμετοχή σε στοχευμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης  με ενέργειες ανακύκλωσης 
  1. Οι επαγγελματικές οργανώσεις να πείσουν τα μέλη τους για διαχωρισμό ανάλογα με το συμφωνημένο κάθε φορά σύστημα περισυλλογής π.χ.  μεγάλα ξενοδοχεία ή επιχειρήσεις μπορούν από τώρα να κάνουν μεγαλύτερο διαχωρισμό ανακυκλώσιμων, ανάλογα με τις δυνατότητες του Δήμου, για τις οποίες και θα δεσμευτεί (και άλλα ευέλικτα συστήματα ανακύκλωσης). 
 
 
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ 
Θεωρούμε αφετηρία της συζήτησης ότι η περισυλλογή των σύμμικτων θα γίνεται κανονικά, γιατί η εμπειρία δείχνει ότι όταν ο πράσινος κάδος είναι γεμάτος, πολλοί πολίτες μπαίνουν στον πειρασμό να ρίχνουν τα σύμμικτα τους στον μπλε. 
  1. Δρομολόγια οχημάτων  για την ανακύκλωση, ανάλογα με τους κάδους (αυτή τη στιγμή μόνο μπλε + τις καμπάνες) π.χ. έχουμε στα σχολεία 4 κάδους και κάνουμε ένα δρομολόγιο… 
  1. Προοπτικά ανάλογα με την τροφοδοσία άλλων χρωμάτων, ανάπτυξη ξεχωριστών δρομολογίων 
  1. Διοικητική και οργανωτική αυτονόμηση υπαλλήλων ανακύκλωσης 
  1. (Αν δεν έχει γίνει) Άμεση βασική εκπαίδευση υπαλλήλων από φορέα που έχει εξελίξει την ανακύκλωση (Δήμο ή Ε.Ε.Α.) 
  1. Ξεχωριστές στολές (φωσφοριζε γιλέκα διαφορετικού χρώματος από τους άλλους υπαλλήλους καθαριότητας) τα οποία θα προμηθεύσει άμεσα η ομάδα των φορέων, για να μην έχουμε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην προμήθεια τους. 
  1. Άμεση αύξηση αριθμού διαθέσιμων οχημάτων ή/και δρομολογίων 
  1. Αίτημα στην Ελληνική Εταιρία Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης  (και στην ΤΕΧΑΝ) για τη προμήθεια 3 τουλάχιστον «οικίσκων» ανταποδοτικής ανακύκλωσης 
  1. Αίτημα στην Ελληνική Εταιρία  Ανακύκλωσης  για άμεση προσφορά εξοπλισμού (κυρίως οχημάτων και κάδων) που θα απαιτηθεί λόγω της αύξησης των ανακυκλούμενων υλικών. 
  1. Στόχοι  2018, μηνιαίοι, βασικός, αναθεωρήσεις. Συγκριτικά αποτελέσματα με βάση τους μήνες του 2017.  Εκθέσεις προόδου ανά μήνα, με παρατηρήσεις καλών και κακών σημείων, και γενικά κάθε τι ξεχωριστό. 
 
Συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι :
Ποταμού, Γουβιών, Άφρας, Τεμπλονίου, Τεμπλονίου Παν.Σπαρμιώτισα, Κάτω Κορακιάνας, Βιρού, Μπαρμπάτι, Σινιές, Καρουσάδες, Αρίλλα, Αυλιωτών, Αφιώνα, Αρκαδάδων, Μπενιτσών, Αργυράδων, Περιβολίου, Νεοχωρίου, Αλεύχιμον.
Επίσης συμμετείχαν οι φορείς :
Επαγγελματικό επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπ.Τουρ. Καταλυμάτων & Ενοικ. Δωματίων, Ένωση Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων, Εμπορικός Σύλλογος, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Πρόσκοποι, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Όλοι μαζί για την Κέρκυρα, Τουριστικοί Πράκτορες, Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων.


Το δελτίο τύπου της πρωτοβουλίας εθελοντών «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα» αναφέρει:« Κρίνοντας από την ανταπόκριση στο κάλεσμα, (κανείς δεν αρνήθηκε) είμαστε σίγουροι ότι θα ήμασταν πολλοί περισσότεροι , αλλά λόγοι οικονομίας χρόνου  και ταχύτητας μας οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές. Να ζητήσουμε  συγγνώμη από τους συλλόγους που δεν προλάβαμε να καλέσουμε και να είναι σίγουροι ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους υπολογίζουμε ή ότι εμείς έχουμε κάποιο ξεχωριστό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.Τους θέλουμε όλους πρωταγωνιστές».