Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπόθεση «Ουότερ γκέιτ» ταράζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Πελοπόννησου
21 Μαρτίου 2018 / 12:08

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Η καταγγελία που έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, χωρίς να ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή καθώς πίσω από το έλλειμμα εμπιστοσύνης δύσκολα μπορούν να κρυφτούν οι "φωτογραφικές υποψίες" για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς ενδεχόμενων υποκλοπών.

Τυπικώς βέβαια η κ. Αλειφέρη καλύπτεται από την οδηγία της εισαγγελέως να κρατήσει μυστική την καταγγελία, αλλά ουσιαστικά σε πολιτικό επίπεδο αποδεικνύεται ότι είτε δεν εμπιστεύεται τον περιφερειάρχη είτε ότι ήταν αδύνατον να τον ενημερώσει χωρίς να διαρρεύσει η πληροφορία στους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς της υποκλοπής.
Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δηλώνει αγανακτισμένος και στηρίζει την πολιτική του άμυνα πάνω στην απόκρυψη της καταγγελίας. Μάλιστα ανάγκασε τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά να παραιτηθεί επειδή, ενώ γνώριζε την καταγγελία της Ελένης Αλειφέρη, δεν την κοινοποίησε στην περιφερειακή αρχή. Παράλληλα κάλεσε την κ. Αλειφέρη σε απολογία επειδή παραβίασε "τόσο τη θεσμική δεοντολογία όσο και το άρθρο 159 του Καλλικράτη, σύμφωνα με το οποίο ο περιφερειάρχης είναι αυτός που εκπροσωπεί την Περιφέρεια δικαστικώς και εξωδίκως".
Με άλλα λόγια: Ο κ. Τατούλης θεωρεί παράτυπη την αγνόησή του και θα επιχειρήσει να καθαιρέσει με δικαστική ή διοικητική απόφαση την αντιπεριφερειάρχη. Η προσπάθειά του όμως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, καθώς μια δικαστική απόφαση ενδέχεται να βγει και μετά τις εκλογές, ενώ μια διοικητική πολύ δύσκολα θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν ολοκληρωθούν οι αστυνομικές και δικαστικές έρευνες που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν.
Σε κάθε περίπτωση, εντός των επόμενων ημερών οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναμένεται να κληθούν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη ή να συμφωνήσουν με το "έλλειμμα εμπιστοσύνης" που επέδειξε η κ. Αλειφέρη κρατώντας μυστική την καταγγελία από τον περιφερειάρχη. Αν στο κάδρο προστεθεί η σύγκρουση του κ. Τατούλη με τουλάχιστον τη... μισή Νέα Δημοκρατία, καθώς και η απροθυμία του "όλου ΠΑΣΟΚ" να στοιχηθεί απόλυτα πίσω του, γίνεται κατανοητό ότι οι εξελίξεις ενδεχομένως να είναι καταιγιστικές, ανεξάρτητα από την πορεία των αστυνομικών ερευνών.
Είναι προφανές ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση των θητειών του στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και ότι δεν θα την αντιμετωπίσει τόσο εύκολα, όσο αντιμετώπισε την αποχώρηση των "πράσινων συμβούλων" το 2014 - καθώς η γαλάζια ενδοπαραραταξιακή αντιπολίτευση έχει ισχυρά στηρίγματα στη Νέα Δημοκρατία, που με τη σειρά της δεν έχει καμία σχέση με το αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης Σαμαρά.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το πελοποννησιακό... Γουότεργκεϊτ ξέσπασε στον κολοφώνα της δόξας του κ. Τατούλη, καθώς πριν από λίγες μέρες τα είπε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη ΣΔΙΤ των σκουπιδιών και χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία 69,6 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση του έργου.