Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γεμάτο σκουπιδότοπους το νησί της Κέρκυρας (φωτορεπορτάζ)

σκουπίδια
17 Μαρτίου 2018 / 06:28
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι περιπέτειες των τελευταίων χρόνων στη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και το περιορισμένο αίσθημα προσωπικής ευθύνης των πολιτών,

έχουν οδηγήσει στην αλγεινή εικόνα ενός νησιού γεμάτου από μικρές αυτοσχέδιες χωματερές. 
Ακολουθώντας επώνυμες μαρτυρίες αναγνωστών για την ύπαρξη πολλών ανεξέλεγκτων χωματερών στο νησί, ανακαλύπτει κανείς έναν ολόκληρο κόσμο, σε άλλες περιπτώσεις καλά κρυμμένο από τα μάτια των περαστικών και άλλες, δίπλα στο δρόμο ή μπροστά σε σπίτια. Όσον αφορά τα σκουπίδια που έχουν θαφτεί "νύχτα" κατά τη διάρκεια όλων των κρίσεων σκουπιδιών των τελευταίων ετών, αυτό θα αποτελέσει μάλλον αντικείμενο του αρχαιολόγου του μέλλοντος, με ανυπολόγιστες ωστόσο συνέπειες για το περιβάλλον. Χονδρικά, οι διάσπαρτοι σε όλο το νησί σκουπιδότοποι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για απόρριψη οικοδομικών υλικών και ογκωδών άχρηστων αντικειμένων. Σε μία τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης της έκτασης είπε στην Ενημέρωση «τα ρίχνουν άγνωστοι το βράδυ, σκοπεύω να το καταγγείλω». Το ίδιο βράδυ τα ογκώδη απομακρύνθηκαν ή μεταφέρθηκαν αλλού, τις οίδε πού και από ποιόν. Την επομένη το πρωί η έκταση φαινόταν πεντακάθαρη και στρωμένη με φρέσκο χώμα!

Ο δεύτερος τύπος σκουπιδότοπου είναι τα «ξέφωτα»  μεταξύ κατοικημένων περιοχών, στα οποία απλώς χρειάζεται κάποιος να κάνει την αρχή. Οι υπόλοιποι δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Οπου και να΄ ναι , αρκεί να είναι έξω απ΄ την αυλή μας.


Λιβάδι Ρόπα 16/3/2018

Η τρίτη και πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι οι χώροι γύρω από τους κάδους απορριμμάτων όπου οι περίοικοι εκτός από οικιακά απορρίμματα, ξεφορτώνονται και προϊόντα κλαδέματος, σαλονάκια και στρώματα, ακόμα και αν γνωρίζουν ότι δεν είναι αντικείμενα που μαζεύουν τα απορριμματοφόρα.

Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί πρόσφατα –μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο-  από δημοσιογράφους της Ενημέρωσης και από ευαισθητοποιημένους αναγνώστες. Είναι ενδεικτικές και αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αρχείου που έχει συγκεντρωθεί
Το φωτορεπορτάζ εδώ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.