Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεοψυχροπολεμικός παροξυσμός

editorial
16 Μαρτίου 2018 / 12:34

Όσοι πιστεύουν ότι η ρήξη Ρωσίας - Αγγλοσαξόνων προκλήθηκε αιφνιδίως και ανεξέλεγκτα ύστερα από τη δολοφονία του Ρώσου πράκτορα και της κόρης του, πλανώνται.

Η αιτία γι' αυτήν την αναβίωση των ψυχροπολεμικών καταστάσεων θα πρέπει να αναζητηθεί στη νομή των νέων γεωπολιτικών δεδομένων. Ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν στην ενεργειακή σχέση Ανατολής - Δύσης, έτσι όπως αυτά ξετυλίγονται στις μέρες μας και εν πολλοίς συντηρούν και την πολεμική ένταση στη Μ. Ανατολή. Η Ρωσία ανένηψε γρήγορα στις αρχές του αιώνα με το αναπάντεχο δώρο της αύξησης των τιμών των καυσίμων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης των Αγγλοσαξόνων και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Αμέσως μετά, η Δύση θέλησε να σπρώξει τη βόρεια μεθόριο ανατολικότερα, αφαιρώντας ζωτικό χώρο από τη Μόσχα. Η Γερμανία, που έχει σηκώσει από την επανένωση και 'δω, το δικό της φλάμπουρο, οργανώνει με τη Μόσχα και δεύτερο βόρειο αγωγό ρωσικού, φυσικού αερίου. Η χάραξη τέτοιων δικτύων νοτίως της Κασπίας και έως τα μέρη μας, εμπίπτει στην αποδοχή των ρυθμίσεων του εκεί ανατολικού ζητήματος, που εξακολουθεί πολεμικά ζέον και πάντως πολύπλοκο. Και σα να μην έφτανε αυτό, το Τελαβίβ ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι την ολοκληρωτική αποχώρηση των αγγλοσαξονικών στρατευμάτων από τη Μ. Ανατολή. Οι προφητείες του Ερντογάν για 3ο παγκόσμιο πόλεμο, επαληθεύουν το μέγεθος της διαφοράς και το πλήθος των εμπλεκομένων.

Και για όσους αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας, καλόν είναι να θυμηθούν την «προειδοποίηση» του Χόλυγουντ το 1997 με την ταινία «Ο Πρόεδρος, Ένα Ροζ Σκάνδαλο κι Ένας Πόλεμος» (Wag the dog), όπου σύμφωνα με το σενάριο στην προσπάθειά της να αποστρέψει τα βλέμματα από ένα ροζ σκάνδαλο του προέδρου των ΗΠΑ (σ.σ. δεν γίνονται αυτά τα πράγματα) η Ουάσιγκτον πυροδότησε έναν πόλεμο για τα δίκαια της άγνωστης μέχρι τότε χώρας, της Αλβανίας! Μετά δυο χρόνια ο Μπιλ Κλίντον οδηγούσε τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά κατά του Βελιγραδίου. Προφανώς πρόκειται για σατανική σύμπτωση.
Έλα όμως που παρακολουθώντας τη νεοψυχροπολεμική αναβίωση στο προσχηματικό «στόρι» της φρέσκιας παραγωγής «Κόκκινο σπουργίτι» (Red sparrow) εκτός της περιγραφής της εγγενούς ανηθικότητας των σημερινών (σ.σ. και πάντοτε) Ρώσων, εισπράττεται μια ανάγνωση για τα πράγματα, που όλοι θα την απέδιδαν στο παρελθόν της εποχής της κρίσης των πυραύλων... Λέτε νάχει δει την ταινία κι ο Ερντογάν;