Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητείται παρέμβαση της κυβέρνησης για να προστατευθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Gelina

ξενοδοχοϋπάλληλοι
13 Μαρτίου 2018 / 11:57

Επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας προς το Υπουργείο Εργασίας

Η επιστολή

Με έντονη ανησυχία οι 200 περίπου εργαζόμενοι του ξενοδοχείου GELINA
(ΝΗΣΙ ΦΑΙΑΚΩΝ ΑΕ) στην Αχαράβη παρακολουθούν τις εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αλλά και της καταβολής σ αυτούς των οφειλομένων από έτη αποδοχών.
Από το φθινόπωρο διαχέεται έντονη φημολογία τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους κατοίκους-επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής ότι οι εξελίξεις στο ξενοδοχείο είναι δυσοίωνες, ότι υπάρχει κίνδυνος μη λειτουργίας για το 2018, ότι υπάρχει ενδεχόμενο πτώχευσης και άλλα  τέτοια που αναστάτωσαν ως ήταν λογικό τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους δεκάδες επαγγελματίες της Αχαράβης που εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους επιβίωση από την λειτουργία του ξενοδοχείου αυτού.
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας ζήτησε αμέσως την έγερση Συμφιλιωτικής Διαδικασίας στα πλαίσια του νόμου (Ν.1876/90) ενώπιο του ΣΕΠΕ Κέρκυρας, ανέδειξε το θέμα, ενημέρωσε μέσω του Προέδρου του (Δημοτικού Σύμβουλου ‘’Λαϊκής Συσπείρωσης’’) το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατά την Συμφιλιωτική Διαδικασία που ορίστηκε στις 14/11/17 ο Διευθυντής του ξενοδοχείου διαβεβαίωσε ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση θα λειτουργήσει κανονικά το 2018 καλύπτοντας όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση της με μεγάλο ξενοδοχειακό Όμιλο.
Στις αρχές του Δεκέμβρη ενημερώθηκε προφορικά το σωματείο από εκπρόσωπο της επιχείρησης ότι το ξενοδοχείο θα μεταβιβαστεί στον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος θα αναλάβει και όλες τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους.
Το Σωματείο μας επικοινώνησε με εκπρόσωπο στην Κέρκυρα του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη, όπου και διαψεύστηκε η πληροφορία χωρίς όμως να αποκλειστεί ρητά το ενδεχόμενο.
Στα μέσα Δεκεμβρίου νέες πληροφορίες από κύκλους της ξενοδοχειακής επιχείρησης
(ΝΗΣΙ ΦΑΙΑΚΩΝ) διαδίδουν ότι χάλασε η συμφωνία με τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη και το ξενοδοχείο πιθανόν να μην λειτουργήσει το 2018.
Όπως ήταν φυσικό προσφύγαμε εκ νέου στο ΣΕΠΕ (18/12/17) ζητώντας νέα Συμφιλιωτική Διαδικασία η οποία ορίστηκε για 17/1/18.
Στις 16/1/18 η εταιρεία ΝΗΣΙ ΦΑΙΑΚΩΝ απαντώντας στο ΣΕΠΕ και το Σωματείο μας σχετικά με την πρόσκληση για Συμφιλιωτική Διαδικασία, ζήτησε να μην συγκληθεί διότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με μεγάλο ξενοδοχειακό Όμιλο και την Τράπεζα (Alpha) και ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Διαβεβαίωσε παράλληλα με την ίδια επιστολή, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ότι η λειτουργία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Στις 17/1/18 στην Συμφιλιωτική Διαδικασία εμφανίστηκε ο Διευθυντής της ξενοδοχειακής επιχείρηση, ο οποίος επιβεβαίωσε το έγγραφο της εταιρείας και διαβεβαίωσε για την λειτουργία του ξενοδοχείου δίνοντας και χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων αποδοχών του 2017.
Στην συνέχεια μετά από λίγες ημέρες ο Διευθυντής του ξενοδοχείου κάλεσε τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο (παρουσία του σωματείου) για να τους ανακοινώσει τα ίδια και να δώσει χρονοδιάγραμμα εργασιών για την έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου.
Ένα μήνα μετά καμία ενεργεία δεν έχει γίνει προς της κατεύθυνση της προετοιμασίας ανοίγματος του ξενοδοχείου, ενώ νέες φημολογίες διαχέονται από κύκλους της επιχείρησης για εμφάνιση προβλημάτων στην λειτουργία και ορατό κίνδυνο να μην λειτουργήσει λόγω εμπλοκής με την  Τράπεζα.
Σε συνέχεια της παραπάνω φημολογίας έρχεται να εντείνει την ανησυχία μας και η δήλωση του δικηγόρου της εταιρείας στις 7/3/18 ενώπιον του δικαστηρίου Κέρκυρας (κατά την  εκδίκαση ποινικής δίκης για οφειλές προηγουμένων ετών) περί έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων για  υπαγωγή της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα,  χωρίς όμως να προσκομίσει κανένα σχετικό έγγραφο.
Επειδή βρισκόμαστε σε μια περίπτωση που προφανώς είναι ρευστή και ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη αγωνία στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.
Επειδή δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι έχουμε ασφαλή πληροφόρηση ώστε να καθορίσουμε ως εργαζόμενοι την δική μας τακτική για την προστασία των δικαιωμάτων και των αποδοχών.
Επειδή προφανώς εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες στην υπόθεση GELINA (Τράπεζα, Ξενοδοχειακός Όμιλος, Δικαιοσύνη)
Επειδή είμαστε προ των πυλών για έναρξη της τουριστικής σεζόν, αν είναι κάτι να σωθεί,  πρέπει έγκαιρα να υπάρξει παρέμβαση.
Ζητάμε την παρέμβαση της κυβέρνησης με σύγκλιση σύσκεψης στο  υπουργείο όπου θα κληθούν, η εταιρεία ΝΗΣΙ ΦΑΙΑΚΩΝ, το Σωματείο μας και όποιοι το Υπουργείο κρίνει αναγκαίο,  ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΕΛΑΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ              ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ